2020. június 11., 09:07

Levette az Elfújta a szélt az HBO Max a műsoráról

Ideiglenesen levette az Elfújta a szél című filmet a Warner az HBO Max kínálatából. Az amerikai filmklasszikust - amelyért Hattie McDaniel első fekete színésznőként Oscar-díjat is kapott - az Egyesült Államokban kitört radikális baloldali zavargásokat kihasználva minősítette rasszistának John Ridley, a 12 év rabszolgaság rendezője.

Elfújta a szél
Fotó: Archívum
"Elfújta a szél" a filmet John Ridley javaslatára

Azt a Warner sem állítja, hogy az Elfújta a szél dicsőítené a rabszolgaságot, de szerintük rasszista, pusztán azért, mert a XIX. század közepén játszódik délen.

Az 1939-ben készült film ideiglenes eltávolításáról az HBO Max a George Floyd halála miatt kitört zavargások és az egyre abszurdabb követelések hatására döntött.

A szolgáltató keddi közleménye azt állította, hogy az Elfújta a szél egy korszak terméke, és hordozza azokat az etnikai és faji előítéleteket, amelyek akkoriban általánosak voltak az amerikai társadalomban. Az HBO Max szóvivője a Variety hollywoodi szaklapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy "ezek a rasszista ábrázolások akkoriban is helytelenek voltak, és ma is azok", ezért úgy gondolták, hogy a film magyarázat nélküli forgalmazása felelőtlenség lenne.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!