2023. október 6., 18:15

Ismét ördögűzés várható a mozikban

Jövő héten újra megszáll minket az ördög, mi pedig visszatekintünk, miért is imádják az emberek annyira William Friedkin klasszikusát.

ördögűző
Fotó: IMDB

Az ördögűző, mely idén jubileumi 50.-ik születésnapját ünnepli úgy kente a gyanútlan nézők idegrendszerét a plafonra, mint más a vajat a kenyérre, amikor először megjelent. Az ördögűző nem csak egy sima film volt, hanem kulturális jelenségnek számított, mely nem csak minőségével, de időzítésével is tökéletesen betalált abba a korba, amikor az emberek vallásos hite kezdett megremegni, és sokan kezdték el megkérdőjelezni Isten valódi létezését. Minderre egy lapáttal még rá is tettek az akkori politikai botrányok, amilyen például a Watergate-botrány is volt.

Az ördögűző vetítéseiről önmagában filmbe illő sztorik születtek, amelyek néha kitalációk, néha valósak voltak. A film bemutatásán több száz méteres sorok áltak a mozik előtt.

A biztonságiak néhány személytől egészen 110 dolláros ajánlatokat is kaptak, hogy soron kívül engedjék be őket. Ez az összeg ma 768 dollárnak felelne meg. Videófelvételek készültek arról, ahogy az emberek remegve hagyják el a mozitermet a film felénél, de voltak akik elájultak, elhányták magukat és állítólag még egy nő el is vetélt a vetítés során. A film megnézése után tucatnyi ember jelentkezett kórházakban, rendőrségen azzal, hogy megszállta őket, vagy ismerősüket az ördög. Ezeknek a többsége természetesen puszta kitaláció volt, de a film reklámjának sokat segített.

Az ördögűző sikere azt is jelentette, hogy az első számú célpontjává vált minden horrorrajongó számára, akik később hasonló jellegű filmeket készítettek, és legalább egy tucatnyi horror hordozza magán Friedkin filmjének aromáját.

Ezek közül a legkiemelkedőbb sikere talán a James Wan által készített Démonok között című alkotásnak volt, mely több folytatást és előzményt is megélt sikerének hála. Természetesen a folytatások nem kerülték el Friedkin klasszikusát sem, és két sikertelenebb folytatás, majd még két ezeknél is kevésbé sikeres előzmény született. A John Boorman kezei alatt kikerült Az ördögűző 2. - Az eretnek egyenesen katasztrofális volt, a harmadik rész, amit a film alapjául szolgáló könyv írója William Peter Blatty rendezett meg, egy tűrhetőbb, de jelentősen felejtős folytatás volt, ami az elhivatottabb lelkű rajongókat kiengesztelte a második rész borzalmas fogadtatása után.

Az eredeti film és a könyv sztorija is egy kislányról Regan-ról szól, aki Washingtonban él anyjával. Egy nap megszállja őt az ördög, és két katolikus papnak kell megküzdenie a démonnal, hogy kiűzzék belőle.

A filmben olyan színészek bukkannak fel, mint a Regan anyukáját alakító Ellen Burstyn, a Karras atyát alakító Jason Miller, kinek karaktere önmaga is egy hitválságon megy keresztül, amikor a dolgok közepébe csöppen. Az Ingmar Bergman-filmekből ismertté vált Max von Sydow Lankester Merrin atyát játssza, és természetesen Linda Blair, aki a film kulcsjátékosa is egyben, hiszen ennyire megtörve, meggyötörve, megalázva filmen kislányt még előtte az ember nem látott, és nagyon utána se. Linda Blair Regan-je joggal véste bele nevét a popkultúra történelmébe.

Mindemellett a film nincs túljátszva, mint megannyi horrorfilm manapság. Az egész történet teljesen hihető a természetfeletti vonalai ellenére is, a speciális effektek pedig annyira élethűvé teszik a Reganben rejlő démont, amire semmilyen számítógép nem képes manapság.

Az ördögűző: A hívő október 12-én kerül Szlovákiában a mozikba David Gordon Green rendezése alatt, aki nem olyan rég még egy másik hetvenes évekbeli klasszikust, John Carpenter kultfilmjét, a Halloweent élesztette újra kisebb-nagyobb sikerrel. A hívő a hatodik film a sorozatban, de ignorálni fogja az összes részt a sorozatban az eredetin kívül, és egy egyenes folytatásnak számít az első részhez. Csekély az esélye ugyan, hogy felvegye a versenyt Friedkin magnum ópuszával, és az eddigi tudnivalók alapján a külföldi kritikák, ahol már bemutatásra került ezen a héten, sem túlságosan kímélték Green próbálkozását. Jövő héttől majd eldönthetjük saját magunk is, mit gondolunk róla.

Bemutató régi:

Bemutató új:

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.