2021. január 28., 14:32

Házimozi a karantén idején - így nézhetsz többszáz filmet és sorozatot online, akár magyarul is!

Mit tehet az egyszeri filmnéző a jelenlegi bizonytalan helyzetben, amikor a mozik és más szórakozóhelyek is zárva tartanak? A válasz régóta adott, a karantén pedig csak olaj volt a tűzre. A streamingszolgáltatók már évek óta meghatározó tényezői a médiapiacnak, közülük is kiemelkedik a Netflix, amely világszerte több mint 195 millió előfizetővel büszkélkedhet. De mit jelent pontosan a streaming? Hogyan érhető el a Netflix Szlovákiában? Érdemes-e előfizetni rá és végül: milyen filmeket és sorozatokat találhatunk rajta?

A koronavírus és a pandémia a filmipart sem hagyta érintetlenül: készülő produkciók és már bejelentett premierek kerültek csúsztatásra, miközben a mozik a tavalyi évben a Teneten kívül gyakorlatilag nem mutattak be igazán nagyszabású filmet. A filmgyártás ugyanakkor folytatódott, a premierek pedig szépen lassan átkerültek a különböző streamingszolgáltatókhoz. Például Aaron Sorkin 'A chicagói 7-ek tárgyalása' című filmje eredetileg a mozikban debütált volna, végül a Netflix vette meg a bemutatás jogait. De például a Warner Bros. 2021-es premierjei a moziktól függetlenül az HBO Max nevű streamingszolgáltatón is megtekinthetők lesznek.

Videotékából piacvezető stremingszolgáltató

Talán kevesen gondolták volna, hogy a Netflixet 1997-ben hozták létre, az internet hőskorában. Akkoriban a streaming még csak álom volt, a Netflix azonban már ekkortájt is filmekkel foglalkozott, mint online videotéka - azzal a különbséggel, hogy az alapítók a VHS-t már elavultnak tartották, így a DVD mellett döntöttek. A Netflix pedig úgy működött, hogy az emberek megrendelték a filmet egy online katalógusból, majd a cég kipostázta nekik.

A nagy ötlet 1999 szeptemberében fogant meg: a Netflix eltörölte a hagyományos kölcsönzési modellt, bevezetve egy havidíjas rendszert - avagy egy fix havidíj ellenében az emberek annyi DVD-t kölcsönözhettek ki, amennyit csak szerettek volna. Nem volt késedelmi díj és visszaküldési határidő sem.

2007-ben aztán a Netflix elindította saját VOD (=Video on Demand) szolgáltatását, amely tulajdonképpen a ma ismert streaming egy korai változata volt, és amely párhuzamosan működött a DVD-tékával. Ahogy teltek az évek, a Netflix streamingszolgáltatása egyre népszerűbb lett, közben egyre több saját gyártású filmmel és sorozattal rukkolt elő. Slusszpoén, hogy a Netflix DVD-tékája még a mai napig működik.

Ugyan feliratkozószáma és saját gyártású produkciói alapján a Netflix számít a legnépszerűbb streamingszolgáltatónak, az amerikai vállalat nem mondható egyeduralkodónak a piacon. A trónkövetelők közül a Szlovákiában is elérhető HBO GO és Amazon Prime Video szolgáltatókat érdemes megemlíteni. Ugyanakkor mindkét szolgáltatás régiós korlátokkal jár, így sajnos magyar nyelvű tartalmakra sem számíthatunk (az HBO GO csak Magyarországon rendelkezik magyar lokalizációval). A mezőny két legfrissebb tagja az Apple TV+ és a Disney+ - utóbbi azonban még nem érhető el régiónkban. Így ha szigorúan a magyar nyelvű tartalmakra fókuszálunk, akkor jelenleg a legjobb elérhető opció a Netflix.

Havi 8 euróért többszáz film és sorozat

A Netflix jelenleg 3 féle előfizetői csomagot kínál, ezek többnyire a felbontás minőségében és az egyidejűleg használható eszközök számában különböznek. Magát a szolgáltatást az internetről, vagy a hivatalos Netflix applikációból érhetjük el, amely elérhető okostelefonokon, tableteken, okostévéken és játékkonzolokon is.

De mi a helyzet a magyar nyelvű tartalmakkal? A Netflix már több éve elérhető régiónkban, így Szlovákiából és Magyarországról is kényelmesen nézhetünk filmeket és sorozatokat. A legtöbb tartalom rendelkezik magyar felirattal, az elmúlt egy év során pedig egyre több film és sorozat kapott magyar szinkront, a tendencia pedig folytatódni látszik.

Filmek és sorozatok, amiket bűn lenne kihagyni

A következőkben olyan filmeket és sorozatokat ajánlunk, amelyek a Netflix saját gyártású produkciói, és amelyeket nem érdemes kihagyni, amennyiben úgy döntenénk, hogy teszünk egy próbát a szolgáltatással. Fontos tudni továbbá, hogy a saját gyártású Netflix tartalmak mellett többszáz klasszikus tv- és mozifilm, sorozat, de valóságshow-k és dokumentumfilmek is megtalálhatók a platformon.

Az ír

Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci Martin Scorsese filmjében? A Netflix 2019-ben összehozta! Az ír egy klasszikus maffia sztorit feldolgozó bűnügyi filmdráma, amely nem mellesleg Scorsese leghosszabb és legdrágább filmje. A tíz Oscar-díjra jelölt film megtekinthető magyar szinkronnal és felirattal is.

Stranger Things

A Netflix talán legsikeresebb sorozata, a már három évadot megélő Stranger Things mind stílusában, mind pedig történetvezetésben a nyolcvanas évek popkultúrája előtt kíván tisztelegni. Műfaját tekintve kalandsorozat, némi horrorral megfűszerezve. Megtekinthető magyar szinkronnal és felirattal is.

Gyagyás gyilkosság

Adam Sandler másodvirágázását éli a Netflixen, amelynek első felvonása a 2019-ben megjelent Gyagyás gyilkosság volt. A Sandler alakította rendőr és felesége (Jennifer Aniston) egy európai utazáson vesznek részt, hogy aztán egy rejtélyes gyilkossági ügyben találják magukat egy milliárdos jachtján. Egy igazán könnyed vígjáték, amely megtekinthető magyar szinkronnal és felirattal is.

Vezércsel

A Netflix tavaly őszi nagy durranása a Vezércsel című minisorozat volt, amely egy árvaházban felnövő, függőségekkel küzdő lányról szól, akinek nem mellesleg elképesztő tehetsége van a sakkhoz. A sorozat azonban nem csak a sakkról szól, a története pedig jóval mélyebb, mint azt az ember elsőre gondolná. A 7 részes minisorozat megtekinthető magyar felirattal.

A korona

A Netflix nagyszabású történelmi drámasorozata, amely II. Erzsébet angol királynő uralkodását hivatott végigkövetni, miközben betekintést kapunk a királyi családot övező eseményekbe is. A sorozat eddig 4 évadot élt meg, és megtekinthető magyar szinkronnal és felirattal is.

Kártyavár

A Kevin Spacey főszereplésével készült Kártyavár az amerikai politikai életet mutatja be, egy önző, törtető és mindenkin átgázoló politikussal a középpontban. A többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas sorozat megtekinthető magyar felirattal.

Narcos

Egy igazi, kőkemény akció- és drámasorozat, amely Pablo Escobar kolumbiai drogbáró felemelkedéséről és bukásáról szól, miközben betekintést kapunk az őt üldöző szervek munkájába is. A Narcos megtekinthető magyar szinkronnal és felirattal is.

A nagy pénzrablás

A népszerű spanyol sorozat (eredeti címén La Casa De Papel) középpontjában 8 tolvaj áll, akik elfoglalják a Spanyol Királyi Pénzverdét. A nagy pénzrablás egy igazi “darálós”, izgalmas sorozat, ügyes megoldásokkal és jó karakterekkel, amely megtekinthető magyar szinkronnal és felirattal is.

A két pápa

A Sir Anthony Hopkins és Jonathan Pryce főszereplésével készült film egy igaz történetet hivatott feldolgozni, melynek középpontjában XVI. Benedek pápa, és a későbbi egyházfő, I. Ferenc pápa kapcsolata és konfliktusa áll. A film megtekinthető magyar szinkronnal és felirattal is.

A streaming megöli a mozizást?

Időről időre felmerül a kérdés, hogy a VOD végsősoron megöli-e a mozizást, avagy a streamingszolgáltatók tényleg veszélyeztetik a filmművészet egyik legrégebbi intézményét? A kérdést igazság szerint nem lehet megválaszolni, hiszen ahány néző, annyiféle szokás. Ugyanakkor tény, hogy kényelem, ár és elérhetőség szempontjából az előfizetésen alapuló VOD-platformok néha előnnyel indulnak a mozikkal szemben. Az aggodalom viszont érthető, hiszen a korlátozások a mai napig zárva tartják a mozikat, és ahogy a bevezetőben említettük, több stúdió is a streaming felé fordult. 

De nézzük meg ezt egy másik szemszögből: a házimozik és a nagyképernyős tévék sem váltották le a mozikat. Nem beszélve arról, hogy a filmgyártás költségei olykor többszáz millió dollára rúgnak, és a mozikból sokkal nagyobb bevételre lehet számítani, mint a streaming esetében. 

Azoknak pedig, akik már régebb óta előfizetők, ajánljuk az alábbi videót, ahol a Netflix 2021-es kínálatából kaphatnak ízelítőt. Csak a rend kedvéért: a Netflix hetente rukkol majd elő új filmekkel, köztük olyan sztárok főszereplésével, mint Dwayne Johnson, Ryan Reynolds, Gal Gadot, Halle Berry, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Chris Hemsworth, Meryl Streep és még sokan mások.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.