lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. június 17., 13:42

FILMIO – Ingyenesen elérhető filmekkel tisztelegnek az életműdíjasok előtt

2023. június 9-én és 10-én a veszprémi Petőfi Színházban ünnepélyes keretek között összesen 24 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat.

Filmio
Filmio
Fotó: filmio.hu

Amint az a szervezők sajtóközleményéből kiderül, a Magyar Mozgókép Fesztivál idén Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatja életműdíjjal.

A művészek előtt a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a FILMIO azzal tiszteleg, hogy vasárnap éjfélig ingyenesen is elérhetővé tette Szabó István Te című 1962-es rövidfilmjét, amelynek szereplője Esztergályos Cecília, valamint a Mészáros Márta rendezte 1970-es Szép lányok, ne sírjatok! című alkotást. Az utóbbiban mások mellett Sztevanovity Zorán, Frenreisz Károly, Baksa Soós János, Orszáczky Miklós, Tolcsvay László és Szörényi Levente is feltűnik.

Szabó István korai rövidfilmjei, mint a Variációk egy témára, a Koncert vagy a Kegyelet, már sokban megelőlegezik későbbi munkáit. A Te alcíme „szerelmesfilm”, ami később az 1970-ben bemutatott, a kisfilmes előképpel sok szempontból rokon nagyjátékfilm címe is lesz. Ebben a francia új hullám stílusát idéző alkotásban tűnt fel az erős kisugárzású fiatal színésznő, Esztergályos Cecília. A töredezett szerkezetű etűdben minden apró részletnek nagy szerepe van. Az adott perc tünékenysége fontos itt, azok a benyomások, amelyeket a sorban egymásra rakódó pillanatok hagynak a szemlélőben”

– olvasható a FILMIO ajánlójában, amely kitér a Szép lányok, ne sírjatok! című filmre is:

Mészáros Márta harmadik nagyjátékfilmjében egy üzem fiataljainak életébe pillanthatunk be, amely a napi munka végeztével szerelmek, bulik és koncertek között telik. Savanyú (Zala Márk) Julival (Jarka Schallerová) jár, sőt már az eljegyzésnél tartanak. De biztos, hogy készen állnak egy komolyabb kapcsolatra? A kötetlenebb dramaturgia, Kende János lendületes kamerakezelése és a fiatalok zenéi (többek között a Metro és a KEX együttes számai) emlékezetes képet rajzolnak a hatvannyolcas generáció szabadabb életérzéséről.”
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.