2022. október 16., 16:43

Elhunyt Josef Somr cseh színész, a Szigorúan ellenőrzött vonatok forgalmistája

Elhunyt 88 éves korában vasárnap Josef Somr cseh színész, aki a vasúti forgalmistát alakította a Szigorúan ellenőrzött vonatok című Oscar-díjas filmben.

Josef Somr
Josef Somr

1934-ben a dél-morvaországi Vracovban született, és a brnói Janácek Zeneművészeti és Előadóművészeti Akadémián (JAMU) 1956-ban szerzett diplomát. Előbb vidéki színházakban játszott, majd csatlakozott a híres prágai Činoherni klub társulatához, ahol mások mellett Ladislav Smocek, Jiří Menzel és Jan Kačer is rendezte.

1978-ban Miroslav Machaček rendező hívására a prágai Nemzeti Színházhoz szerződött. 1998-ban egy František Hrubin-színműben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznek járó Thália-díjat, 2014-ben pedig egész színészi pályafutását is Thália-díjjal ismerték el.

A hatvanas évektől filmezett. Jiří Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjében 1966-ban szerepelt, 1978-ban pedig a rendező Mesés férfiak kurblival című vígjátékában is láthatta a közönség. Számos televíziós produkcióban játszott, egyebek mellett 1978 és 1981 között a népszerű Kórház a város szélén című sorozatban is. Filmes pályáját 2012-ben a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták.

Vaclav Klaus cseh elnök 2005-ben állami kitüntetést adományozott Somrnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.