2023. május 26., 19:53

Derrick – egy kultikus sorozat, amely a jóléti társadalom árnyoldalait mutatta meg

1974-ben a Német Szövetségi Köztársaságban, ezen belül is Münchenben elkezdődött egy újabb bűnügyi sorozat forgatása, amely a keresztségben a főnyomozó, Derrick nevét kapta. Valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy a sorozat 281 részt ér meg, a világ több mint száz országába eljut, s még II. János Pál pápa is rajong érte. Pedig, a sokat filozofálgató sorozat –, amely a nyugati jóléti társadalom árnyoldalait is megmutatja –, nem hemzseg a vértől, a gyilkosságoktól, nem egy részében gyilkosság sincs, vagy régi ügyek nyomába erednek, s olyan részei is vannak, amikor a halott teljesen mellékes. A sorozatnak két magyar szinkronja is készült, s két rész kivételével az összes résznek van magyar szinkronja. Nem egynek kettő is. A ma 100 éve született Horst Tappert első magyar hangja a Kassához is kötődő Szabó Ottó volt, aki abban az évben, 1998-ban halt meg, amikor a kultikus sorozat véget ért.

Derrick
Galéria
+6 kép a galériában

A sorozatot nem az érdektelenség szüntette meg, hanem a Derrick főfelügyelőt alakító Horst Tappert fogadalma, hogy 75 évesen befejezi. Az utolsó, A búcsúajándék című rész végén kinevezik az Európai Bűnüldözési Hivatal Koordinációs Bizottságának az elnökévé, s később már csak egy 2004-es rajzfilmben (Hív a kötelesség) tér vissza, amelyben ő és állandó munkatársa, Klein felügyelő, vagyis Fritz Wepper adják kölcsön a két főszereplő német hangját.

A sorozatnak sok milliós rajongótábora alakult ki szerte a világban, ezért is fogadták sokan értetlenül, hogy a német ZDF a woke-szenny őrületében 2013-ban letiltotta a sorozatot Horst Tappert ún. eltitkolt második világháborús múltja miatt. Gondoljunk bele, Tappert a háború befejezésekor is csak 22 éves volt…

Színházi könyvelőként indult

Horst Tappert az észak-rajna-vesztfáliai Wuppertalban született, s közgazdasági szakközépiskolát végzett. A középiskola elvégzése után azonnal besorozták a német hadseregbe, a Waffen-SS tagja lett, előbb a légvédelemnél, később a 3. Totenkopf SS-páncéloshadosztály 1. páncélgránátos ezredében szolgát, amikor szovjet hadifogságba esett. A háború befejezése után a stendali színház alkalmazta könyvelőnek, s itt kapott kedvet maga is a színészkedéshez. Első szerepe Paul Helwig Nászút című darabjában volt. 1956-ban került Münchenbe, a Kammerspiele társulatához, s ekkor kerül kapcsolatba a filmezéssel is. Mielőtt a Derrick elindult volna világhódító útjára, már több bűnügyi filmben és sorozatban is szerepelt, gyilkost alakított a Bűnügyi múzeum című sorozat Keréknyom című részében, de két alkalommal megfordult a Derrick elődjének számító A felügyelő című sorozatban (a sorozat egyik részében fordul elő először a Derrick név is) is, amelyet forgatókönyvíróként szintén az a Herbert Reinecker jegyzett, aki a Derrick mind a 281 részének a forgatókönyvét is elkövette.

Ha Agatha Christie-ről leírták, hogy több gyilkosságot követett el, mint a chicagói maffia együttvéve, akkor nem állunk ettől messze Reinecker esetében sem müncheni viszonylatban, bár itt az alkotók kezét a producerek megkötötték. Az öt gyilkosságot jegyző Halott madár nem énekel című részt Németországban akkoriban nem is vetítették, s abban egyeztek meg, egy részben max. három gyilkosság fordulhat elő. Nos, nem egy olyan rész is van, amelyben egy sincs, például a magyar népszerűségi listán első helyen végzett A hang című epizódban sem ölnek meg senkit.

Két rész kivételével viszont minden ügyet felgöngyölítenek, mindössze a már címével is árulkodó Nyitott ügy és az Egy ember szíve, valamint részben a Bosszúság a római emberrel című rész marad feltáratlan. Igaz, nem nyomozóink felkészületlensége miatt.

Herbert Reinecket 97 plusz 281 története

A Derrick közvetlen előzményének a már említett A felügyelő című sorozat számít, amelynek 1967 és 1976 között 97 része készült el fekete-fehérben, s már ezt a sorozatot is Reinecker és Helmut Ringelmann producer jegyezték, s ebben a sorozatban tűnik fel Fritz Wepper is, akit úgy menekítenek át a Derrickbe, hogy szerepét testvére, Elmar veszi át.

Érdekesség, hogy Weppert már itt is Gálvölgyi János szikronizálta, míg a címszereplőt játszó Erik Ode (aki a Derrick több részét jegyzi rendezőként) szinkronhangja Gera Zoltán volt. A ma is élő Wepper ekkor már szintén ismert színész volt, főszerepet játszott az 1972-ben készült Kabaré című világsikerű filmben Liza Minnelli, Joel Gray és Michael York oldalán. A magyar hangja a későbbi Derrick-es magyar hangja, Besenczi Árpád volt.

Derrick
A Derrick első része 1974-ben készült el, Magyarországon a nézők először 1978 márciusában láthatták, amikor a Kamilla ifjú barátja című részt vetítették. A Derricknek nem csak állandó főszereplői, hanem állandó alkotótársai is voltak. A 281 részt húszan jegyezték rendezőként, köztük több részt maga Horst Tappert rendezett.

A legtöbb részt, szám szerint 51-et Theodor Grädler rendezett, de az állandó rendezők közé tartozott Ditrich Haugk, Helmut Ashley, Jürgen Goslar, Günther Gräwert, Wolfgang Becker és az a cseh Zbyněk Brynych is, aki 1968 után távozott Csehországból, s aki az első cseh holokausztfilmet rendezte 1963-ban (Transzport a paradicsomból). A Derrickben különösen fontos szerepet szántak az alkotók a zenének is, így neves zeneszerzői gárdát alkalmaztak, a főcímzenét a Les Humphries Együttes alkotta, a legtöbb zene Frank Duval nevéhez kapcsolódik (aki több részben színészként is előfordul), de Helmut Trunz és Eberhard Schoener, Max Gregger Jr. is számos rész zenéjéért felel.

A címzenét magyarul Korda György szólaltatta meg Ha bűn, hogy várok rád címmel. De Galla Miklós is elkövet egy zenés paródiát a Derrick „rovására”.

Horst Tappert és Fritz Wepper mellett a legtöbbször a Berger nyomozót alakító Willy Schäfer tűnik fel, aki később indít, mint a két főszereplő, s nem egy részben nem is kap szerepet, vagy legfeljebb egy-egy jelenet erejéig tűnik fel. De van, amikor Tappert vagy Klein váratlan kiesése (sebesülés, szabadság, egyebek) folytán második emberré lép elő. Az első részekben még Günther Stoll is feltűnik harmadik nyomozóként, aki 52 évesen bekövetkezett váratlan halála miatt kiesik a sorozatból.

A 281 rész során számos sztárt is foglalkoztatnak egy-egy részben, ahogy vannak rendszeresen feltűnő színészek is. Olyanok is akadnak szép számmal, akik innen indulnak el a színészi karrier felé.

A zálogház című epizód egyik főszereplője például a Szabó István filmjeiben világhírnevet szerzett Klaus Maria Brandauer, de sok más sorozatból ismerős lehet Klausjürgen Wussow, Siegfried Rauch, Sascha Hehn, Christiane Krüger, Ernst Jacobi, Horst Buchholz, Lilli Palmer, Maria Becker, Gaby Dohm, Klaus Abramowsky vagy Sissy Höfferer neve is.

Derrick

A sorozat állandó szereplői közé tartozott Sky Dumont, Dirk Galuba, Edwin Noel, Ekkehardt Belle, Jacques Breuer,  Peter Fricke, Hans Georg Panczak, Ernst Schröder,  vagy a magyar gyökerekkel rendelkező Mijou Kovacs és Fricsay András is. De a neveket sorolhatnánk még nagyon sokáig. A sorozat egyik első rendezőasszisztense a szintén magyar nyelvű Ilona Juranyi volt, aki már A felügyelő című sorozatban is dolgozott.

Szabó Ottó és Kassa

Mint írtuk, Magyarországon 1978 márciusában debütált a Derrick, akinek a magyar hangját Szabó Ottó kölcsönözte. Akkoriban járta a mondás, hogy három Szabó jár egy csizmában, ugyanis Szabó Gyula szinkronizálta Columbót, míg Szabó Sándor Karl Maldent a San Francisco utcáin című sorozatban.

Nos, Szabó Ottó és Gálvölgyi János 165 részt szinkronizáltak a jelenleg előkerült adatok szerint, az utolsó közös munkájuk egy 1995-ös (Éjféli szóló) című rész volt. Szabó Ottót a Derrick tette országosan elismert színészé, hisz többnyire vidéken játszott, s addig mindössze egy-egy filmben bukkant fel kisebb szerepben.

Azt is kevesen tudják róla, hogy apja Szabó Ernő színész volt, a Magyar Rádió legendás Szabó családjának első Szabó bácsija. A sorozat annyira népszerű volt, hogy Szabó Ernő halála után is folytatni kellett a figurát, s a szerepét Rajz János vette át. Nos, ez a Szabó Ernő egy híres színészdinasztia tagja volt, s a véletlen folytán 1900-ban Kassán született,míg féltestvére Neményi Lili operaénekesnő Iglón. Szabó Ernő Szabó bácsi mellett Fábri Zoltán Hannibál tanár úr feltámadása című filmjében Nyúl Béla kisemberének megrázó megformálásával írta be magát a film történetbe. S ő volt Ali Csorbadzsi is Gertler Viktor Aranyemberében.  De róluk majd egy másik cikkben. Az MTV egyébként össze is hozta a Főzőcske című műsorban a két főrendőrt a szinkronhangjaikkal. A rendszerváltás után a Duna TV folytatta a szinkronizálást, számos esetben teljesen érthetetlenül olyan részeket is szinkronizáltak, amelyeknek már volt szinkronjuk, míg a jelek szerint két olyan rész van (A Weidau-eset, Bemutathatom Önnek a gyilkosomat?), amelyeknek nincs magyar változata.

Derrick

A Duna TV a két főszereplő magyar hangjául Újlaki Dénest és Besenczi Árpádot kérte fel. Berger nyomozót eredetileg Szersén Gyula szinkronizálta, aki ezt a feladatot átpasszolta Kajtár Róbertnek, hogy számos részben főszereplőknek kölcsönözze markáns hangját, míg az új szinkronban Rudas István vállalta az ugyancsak hálátlan feladatot. Az új szinkronban Günther Stoll magyar hangja Nagy Gábor, de számos részben szerepel szinkronhangként a felvidéki gyökerekkel rendelkező Kovács Zsuzsa, az ipolynyéki Mics Ildikó is, ahogy a kassai Reiter Zoltánnal is találkozunk a szinkronlistán.

A woke-őrület sem tudta kiradírozni

A woke-szenny látszólag a Derrick jelenét és jövőjét is megsínylette, de szerencsére a sorozatnak, – amelyből később Az öreg és a Két férfi, egy eset is „kinőtt” (mind Günther Strack, mind Siegfried Lowitz számos Derrick-epizódban szerepelt) –,  azóta is rendíthetetlen rajongói vannak. Az egyik közösségi oldalon rajongói klub is alakult, amelyiken nemcsak a Derrick-sorozattal találkozhatunk (a sorozatról mindent összegyűjtöttek, sőt azt a 19 részt is megszerezték  és bemutatták, amelyet a Duna TV leszinkronizált, de sose mutatott be), de több neves német bűnügyi sorozat egyes darabjait is felkutatták, s ha nem találták meg a szinkronját, vagy éppen nem is készült hozzá szinkron, akkor feliratozták.

Olyan világban élünk, amelyben megváltozott az értékrend. A személyes haszon került előtérbe, az erőszak tömegáruvá silányult a világ összes hírpiacán, aminek nagyon különös mellékhatása, hogy az ember hozzászokik. S még csak véletlenül sem merül fel bennünk, hogy az a mi saját sorsunk is, amit tétlenül szemlélünk”

– figyelmeztet Derrick/Herbert Reinecker/Horst Tappert 1998-ban, a sorozat utolsó részében. S azok a témák, amelyeket mi a rendszerváltás előtt és közben még olyan idegenül figyeltünk (drogkereskedelem, prostitúció, szervkereskedelem, totális elanyagiasodás) tényleg beépültek a mi mindennapjainkba is.

Derrick
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.