2023. július 28., 17:43

„Barbenheimer”: mi ez az új mozis őrület?

A „Barbenheimer” kifejezés Greta Gerwing rendező Barbie és Christopher Nolan Oppenheimer című két filmjének a humoros ötvözete – de a kérdés jogosan áll fent továbbra is, mi köze egymáshoz a rózsaszín színkavalkádban élő, szerte a világon ismert és vásárolt, főként a kislányokat célközönségének tartó Barbie játékbrandnek, és annak a J. Robert Oppenheimer nevű amerikai tudósnak, aki a Manhattan-projekttel és az atombomba feltalálásával írta be magát a történelembe?

barbie
Fotó: youtube.com

A válasz a két játék-valóságos személy újonnan megjelent filmadaptációjában keresendő: idén egy napon, július 20-án került mindkét film a mozikba, és tarolnak azóta szakadatlanul. Az emberek már az előzetesek megjelenésével kapva-kaptak az alkalmon, hogy a két teljesen más tematikát, a Mattel babáját és az atombomba atyját, pont az összeférhetetlenségük miatt is, egybemossák, és együtt, egyfajta „double feature-ként” kezeljék.

Arra kérdésre, hogy a premiernapon az emberek melyik filmre ülnének be leginkább, a közösségi médiaoldalakon a „Barbenheimer” trendjén fellelkesült emberek válasza a „mindkettő” volt,

ahelyett, hogy a mozijegybevételekért rivalizáló két különálló alkotásként tekintsenek rájuk.

oppenheimer
Fotó:  youtube.com

Nehéz persze igazán megmondani, a mozilátogatók hány százaléka kerül valóban fedésbe a két film kapcsán. Előfordulhat, hogy bár egy hangos és lelkes, mozimarketing szempontból feljegyzendő társaság ez, de arányában igazából elenyésző a Barbenheimer rajongótábora, és hogy a valóságban (és Amerikán kívül) ennek a „Double feature-nek” kisebb a hangja, mint a közösségi média felületein.

Továbbá fontos, hogy Nolan életrajzi drámája az R (18+) besorolásával nem éppen fedi le a Barbie célközönségét (még ha a Barbie film a játékokkal ellentétben sokkal inkább szól felnőtteknek és fiatal felnőtteknek, mint a gyerekeknek). 

Bevételi csalódást viszont egyik film sem okozott, az emberek ugyanis, ha együtt nem is, de külön nagy számban ülnek be a filmekre. A Barbie az év legerősebb mozis nyitányát hozta, és az Oppenheimer is túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, legyen ez köszönhető a különálló reklámnak vagy akár az együttes “Barbenheimer” őrületnek.

Greta Gerwig történelmet is írt, hiszen még egyetlen női rendező filmje sem kaszált ennyit a nyitóhétvégén.

Azt sem lehet feltételezni, hogy csak azért, mert hollywoodi szuperprodukciókról van szó, ütős marketinggel, adott lenne a siker, hiszen a nemrég megjelent Indiana Jones: A Sors tárcsája nagyon is veszteséges volt, a Mission Impossible: Leszámolás 1. része pedig, bár jövedelmezőbbek az adatai, mozis pályafutása továbbra is aggodalmas, hiszen a „Barbenheimer” két film moziba kerülésével és tarolásával minden más film nézettsége jócskán megcsappant.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.