2022. július 28., 11:08

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma is a Völgybe költözött

A Művészetek Völgyébe a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma is kitelepült, hogy naponta déltől interaktív foglalkozásokat tartson kicsiknek és nagyoknak, akik megismerkedhettek a mozi előtti eszközökkel, a 100 éves vetítési technikával, sőt – 35 mm-es filmre, praxinoszkópra és zoetrópra – animációt is készíthettek. A Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállítással a magyar mozifilmgyártás történetébe engedtek bepillantást, esténként pedig nagyjátékfilmekkel idézték fel Bujtor István alakját, aki idén lenne 80 éves.

Filmarchívum
Médialapozó
Fotó: Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum
a Filmarchívum udvarában

2021-ben volt 120 éves a magyar film. A Filmarchívum udvarában a látogatók a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című vándorkiállítás egyik verzióját tekinthették meg. A magyar mozgókép történetét a sokszínűség, a szerteágazó, összekapcsolódó, majd újra eltérő utak jellemzik, amelyek alakulásában a történelemnek éppúgy szerepe van, mint az újító szándékoknak és gondolatoknak.

A kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről, amely első pillanatától kultúránk fontos területe.

Többek között Lohr Ferenc, Mihalik István és Lajta Andor hagyatékán keresztül egy-egy fotó erejéig bepillantást nyerhetünk sok más mellett a Magyar Filmiroda 1940 körüli kopírhelyiségébe és laboratóriumába, a tízes évek egyik filmmásoló üzemébe, a MOKÉP filmraktárába, a Filmlabor trükkosztályába, a Pannónia Filmstúdióba és a Budapest Filmstúdió vágószobájába, hogy tájékozódjunk rendezésről, operatőri munkáról, felvételről, vágásról, kópiakészítésről, utómunkáról, forgalmazásról, valamint jelmez-, díszlet- és látványtervekről.

Az animációs filmek elkészítési módjáról a következőket olvashattuk:

Az animációs film képenként rögzített állóképek sorozatából születik. A vetítés során az egymásra következő képeket folyamatos mozgásnak érzékeljük. A hagyományos animációs film számos technikát magába foglal, amelyek közül – könnyű gyárthatósága miatt – a hagyományos rajzfilm vált a legelterjedtebbé. Ám a magyar animációs film története bővelkedik stopptrükk-animációkban is, mint amilyen a báb-, a gyurma- vagy a papírkivágásos animáció.”

Az 1957-ben alapított, 1992 óta közgyűjteményként működő magyar filmarchívum feladata a nemzeti filmvagyon és a hozzá kapcsolódó valamennyi dokumentáció őrzése, állagmegóvása, kutatása, restaurálása és közzététele. A Filmarchívum a Nemzeti Filmintézet szakterületeként alapfeladataként látja el a nemzeti filmvagyon hazai és nemzetközi terjesztését, a köznevelésben való hasznosítását. A folyamatos fejlesztések mellett gondoskodik a gyűjtemény legmagasabb színvonalú megőrzéséről, folyamatos digitalizálásáról és restaurálásáról.

A játékfilmek megőrzése mellett a Filmarchívum fontos feladata a magyar filmtörténet során keletkezett híradó-, dokumentum-, oktató-, tudományos-, riport-, propaganda-, reklám- és amatőrfilmek teljességre törekvő gyűjtése. Az intézmény kutatómunkájának legfontosabb célja, hogy a nemzeti gyűjteménybe vonjon be minden, a televíziózáson kívül keletkezett magyar vagy magyar vonatkozású mozgóképfelvételt.
Filmarchívum
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.