FELVIDÉKI TURNÉJÁRA INDUL AZ EGY MÁSIK RÓMA JÓKAI ÁGNESSEL

Egressy Béni Városi Művelődési Központ (Kiss Péntek József Kamaraterem)
Esemény kezdete

2022. május 21. és 26. között szlovákiai turnéra indul Dobri Dániel Egy másik Róma című kamaraoperája, mely a KultúRecept Produkció társulatának előadásában jött létre.

Az első előadás Komáromban lesz. 

Lengyel Balázs író, az Újhold című irodalmi folyóirat egykori szerkesztője Két Róma című esszéjében vall az „örök városhoz“ fűződő kapcsolatáról. Azokról az időkről ír, amikor a Második Világháború borzalmai után - számos költő, író, zeneszerző és festőművész társával együtt - lehetőséget kaptak egy fél éves ösztöndíjra Kardos Tibor igazgatótól a Római Magyar Akadémián. Ebben az időben együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet nagyságai, többek között Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Pilinszky János, Weöres Sándor, Károlyi Amy.

A témából Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva Dobri Dániel kamaraművet komponált, mintegy összekötő szövegként használva a Lengyel Balázs-esszé részleteit. Ezáltal egy kamaraopera született prózai szövegekkel összefűzve.

A darab egy Férfi és egy Nő szerelmi történetét mutatja be a közös római utazástól (fiatalkor) kezdve a szakításon át az időskorig, halálig. A történet drámaisága abban rejlik, hogy a fél éves ösztöndíj az ötvenes évek elkeserítő körülményeinek ellenére is mindannyian a hazatérést választották a nyugat-európai élet helyett. Ahogy Lengyel Balázs írja: „Az ember a rosszat igyekszik elhárítani magától. Lényegében tehát gyanútlanok voltunk.” Az előadást 2022 márciusában, Budapesten mutatták be, majd rögtön utána részt vett egy olaszországi turnén, így bemutatkozhatott a Római Magyar Akadémián, majd a nápolyi Ars Domusban is.

Az előadás olyannyira elnyerte az olasz közönség és szakma tetszését, hogy több nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott.

 

A felvidéki turné időpontjai és helyszínei:

május 21. 19.00 – Komárom, Kiss Péntek József Kamaraterem

május 23. 19.00 – Kassa, Márai Stúdió

május 24. 10.30 – Rimaszombat, Tompa Mihály Református Gimnázium

május 25. 10.00 – Galánta, városi művelődési központ

május 26. 10.30, Pozsony, Liszt Intézet

 

ALAPINFORMÁCIÓK és HÁTTÉR

Az előadás rendezője: Blaskó Borbála.

Szereplők: Tatai Nóra Kéringer László Jókai Ági Fellinger Domonkos Kiss Péter (zongora) Szűcs Péter (klarinét)

Az előadás létrejöttéért külön köszönet Kerek Veronikának – Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs jogutódjának, valamint ifj. Lengyel Balázsnak.