cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 13., 14:35

Wladár Sándort javasolják a tagok a Nemzet Sportolója címre

Wladár Sándort javasolják a nemzet sportolói társaságuk új tagjának.

Wladár Sándor
Fotó: wikimedia.org

A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságán találkoztak a nemzet sportolói csütörtökön, ahol Schmidt Ádám sportállamtitkár fogadta őket, hogy új tagot válasszanak maguk közé a május 3-án elhunyt Hammerl László, olimpiai bajnok sportlövő helyére.

A szavazáson tizenkettedik tagnak Wladár Sándor olimpiai bajnok úszót, a Magyar Úszó Szövetség elnökét jelölték.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a szavazás után arról számolt be, hogy a nemzet sportolói közül legtöbben személyesen, de volt, aki telefon szavazott, és a többség Wladár Sándort jelölte új tagnak.

„Ezúton is szívből gratulálok elnök úrnak a jelöléshez! Wladár Sándor sportolóként és sportvezetőként is olyan eredményekkel büszkélkedhet, amelyek méltóvá teszik a kitüntető címre - idézte Schmidt Ádámot az államtitkárság közleménye. Amellett, hogy a hazai és nemzetközi úszószövetségekben is fáradhatatlanul dolgozik a sportág sikeréért, kezdeményezésére indult el a világon egyedülálló Úszó Nemzet Program, amelynek köszönhetően országosan immár több tízezer gyermek tanulhatott meg úszni.”

Wladár Sándor az 1980-as moszkvai olimpián szerzett aranyérmet a 200 m férfi hátúszás döntőjében. 2017 szeptembere óta a Magyar Úszó Szövetség elnöke, 2022 novemberétől pedig a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki tisztségét is betölti. Emellett az Európai Úszó Szövetség (European Aquatics) és a Nemzetközi Úszó Szövetség (World Aquatics) döntéshozó szerve, a Bureau tagja. A sportvezető kezdeményezésére 2020-ban indult útjára a Magyar Úszó Szövetség égisze alatt működő Úszó Nemzet Program, amelynek küldetése, hogy az óvodás és a kisiskolás korú gyermekek ellenőrzött keretek között, szervezett foglalkozásokon szerezzék meg az alapvető vízbiztonságot.

„Mély meghatódottsággal és hatalmas tisztelettel állok a legendák döntése előtt, amelyet Schmidt Ádám államtitkár úr, a nemzet sportolói részéről pedig Schmitt Pál közölt nemrég telefonon - idézte a magyar szövetség Wladár Sándort. Annyira hihetetlen, hogy ez megtörténhetett, hogy ott lehetek mostantól velük, közöttük.

Egészen különleges elismerés, hogy rám gondoltak a megannyi kiválóság között,

ők, sportágaik legjobbjai, az ország büszkeségei. Lehetetlen küldetés a különböző sportok legjobbjait egymással összevetni, ezért csakis arra gondolhatok, hogy ez az elismerés nem is csak nekem, hanem a magyar úszósportnak, a 127 éves történetünknek, az eredményeinknek, egykori edzőimnek és csapattársaimnak, elhunyt szüleim emlékének és persze jelenlegi kollégáimnak legalább annyira szól. Ők hosszú évek óta támogatnak, vállvetve dolgozunk a sportágunkért, azaz amikor köszönetet mondok a nemzet sportolóinak, azt mindannyiuk nevében teszem. Általuk, az úszósport és a magyar sport szolgálata által többé váltam emberként - és csakis azt ígérhetem, a jövőben is hasonló alázattal és elkötelezettséggel teszem majd a dolgom, mert ezt a mostani elismerést egyszer kell kiérdemelni, utána azonban folyamatosan bizonyítani kell, hogy valóban méltó vagyok rá.”

A sporttörvény alapján a nemzet sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportpolitikáért felelős miniszter terjeszt a kormány elé.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Faragó Tamás, Jónyer István, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Vaskuti István.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.