2021. május 13., 19:36

Valter Attilára minden magyar büszke lehet!

A kerékpározás a magyar sportközegben inkább a kevésbé népszerű sportágak között szerepelt, de az elmúlt években ezen a téren nagy változás következett be, amelyet ma Valter Attila koronázott meg.

Valter
Fotó: TASR/AP
Valter Attila már az összetett éllovasnak járó rózsaszínű trikóban

A Groupama-FDJ magyar bringása ugyanis átvette a vezetést az összetettben a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik, csütörtöki szakaszán, melyet a svájci Gino Mader nyert meg hosszú szökésből.

Elsőre nem is akarjuk elhinni, hogy lehetséges, egy magyar kerékpáros vezeti a világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb háromhetesét, amely a Tour de France után a második legnagyobb médiafigyelmet kap minden évben. Tavaly, ha nem jött volna a koronavírus, Budapesten vagy éppen Győrben is láthattuk volna az olasz viadal versenyzőit, de ami késik nem múlik.

Valter pedig olyan reklámot csinál az elmúlt napokban a kerékpársportnak a magyarok körében, hogy nem kérdés, még népszerűbb lesz az a sportág, amely hatalmas fejlődést tudhat maga mögött az elmúlt években Magyarországon. Az éppen zajló magyar körverseny egyre magasabb rangon zajlik és a magyar kerekesek is nemzetközi szinten bizonyítanak. Az ugyanis nem meglepetés, hogy két magyar fiatal is köröz az olasz utakon. 

Valter mellett Dina Márton is ott van a pelotonban, de ő inkább egy-egy etap során mutathatja meg magát, míg Attila az összetettben is bizonyíthat. Mit bizonyíthat? Már mindenkinek megmutatta mire képes, hiszen kedden a 25 éven aluliak versenyében már átvette a vezetést, ma pedig okos kerekezéssel a 12.helyen beérve az összetettben is az élre állt. Ha ennél az eredménynél többet nem is mutat, akkor is a magyar kerékpározás történetének aranykönyvében fog neve szerepelni, de tudjuk, a remek eredmények nem zárulnak itt.

"Reggel viccelődtünk az összetett elsőséggel. Őszintén szólva gondoltam a rózsaszín trikóra a szakasz előtt, tudtam, hogy erősek a lábaim és jól tudok menni a hegyen. A végén figyeltem a többiekre is, amennyire tudtam. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült egy ilyen nehéz szakaszon tartanom a lépést a legjobbakkal" - nyilatkozta Valter a nemzetközi Eurosport adásának, majd magyarul megköszönte a drukkolást, amit Magyarországról kap, egyúttal a csütörtökön kezdődött Tour de Hongrie-t is üdvözölte. 

Van egy másik része is a sikernek. Az, amit majd az eredménnyel a magyar fiatalokban gerjeszt. A háromhetes versenyeket ugyanis rengetegen figyelik, így az is biztos, sokan kapnak majd kedvet a bringázáshoz, a tehetségek pedig új löketet, hogy magyarként is lehetséges a legjobbakkal versenyezni. Láttuk ezt Peter Sagan sikerei közepette Szlovákiában is, de míg nálunk a kormány éppen lefújta a kerékpáros központ építését a Csallóközben, a magyar kormány jelentős erőket mozgatott meg, hogy a turizmus miatt is érdekes kerékpársport gyorsabban tudjon fejlődni. 

Az eredményeket a versenyek szintjén már láttuk, Valter Attila kiváló versenyzése pedig arra is ékes bizonyíték, van akik miatt érdemes anyagi áldozatokat hozni. Egy újabb példa, amiből lehetne tanulni Szlovákiában is!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.