cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 9., 16:06

Valter a Girón, Sagan a Tour de Hongrie-n teker

Miközben a Giro d’Italián az ötödik szakaszon is túl van a mezőny, addig a Tour de Hongrie-n az első etapot teljesítették a bringások. Az olasz körverseny tegnapi befutóján a szökevények diadalmaskodtak, míg a magyarországi viadalon igazi sprintverseny döntött a győztesről. Valter Attila nagyot bukott a Girón, Hajdúszoboszlón pedig az utolsó métereken láthattunk hatalmas esést.

Valter Attila
Valter Attila

A Giro d’Italián egyetlen magyar versenyző, Valter Attila teker. A tegnapi 5. szakasz Genovából Luccába (178 km) vezetett, és előzetesen sprintbefutóra lehetett számítani. A mezőny azonban némileg elszámolta magát, vagy fogalmazhatunk pontosabban, egyetlen csapat sem akadt, amely igazán komolyan dolgozott volna a hátrány lefaragásán. A keddi győztes, az olasz Jonathan Milan, aki vezeti a pontversenyt, ugyan bezsebelt néhány sprintpontot a nap folyamán, de a csapata, a Lidl-Trek nem dolgozott a legideálisabban, a két franciából, egy olaszból és egy dánból álló négyes csoport az utolsó kilométerig lényegében legalább egyperces előnnyel tekert, és csak az utolsó métereken sikerült megközelíteni őket.

A négyesből végül a francia Benjamin Thomas robbantott a legjobban, a Cofidis bringása pályafutása első szakaszgyőzelmét aratta nagy körversenyen. A dán Michael Valgren (EF Education-EasyPost) lett a második, az olasz Andrea Pietrobon (Polti-Kometa) a harmadik.

Milan az ötödik helyen ért a célba 11 másodperces hátránnyal, megnyerve a mezőny befutóját, és továbbra is vezeti a pontversenyt.

A Visma-Lease a Bike magyar versenyzője vasárnap után ismét bukott, ezúttal 26 kilométerrel a cél előtt. Valter Attila nehezen állt talpra, láthatóan fájdalmakkal küzdött, új kerékpárral folytatta a viadalt, végül a 165. helyen haladt át a célon. Az összetettben a 61. helyezett magyar versenyző hátránya 17 perc 48 másodperc az éllovas Tadej Pogačarral (UAE Team Emirates) szemben. Valter eddigi legjobb eredménye a szombati első szakasz, amelyen a kilencedik helyen zárt. A kétszeres Tour de France-győztes szlovén 46 másodperces előnnyel vezet a brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), valamint 47 másodperccel a kolumbiai Daniel Martínez (Bora-Hansgrohe) előtt. A szerdai dombos etap után csütörtökön is hasonlóan dombos szakasz vár a mezőnyre. Az idei Giro d’Italia 3400 kilométer hosszú, a legnagyobb esélyes a rózsaszín trikó megszerzésére a jelenlegi éllovas, Tadej Pogačar.

A 45. Tour de Hongrie tegnapi első szakaszának győztese az ausztrál Sam Welsford (Bora-Hansgrohe) lett. A Karcag és Hajdúszoboszló közti 166 kilométer nem hozott sok izgalmat, bár esések tarkították a sík szakaszt.

Peter Sagan
Fotó:  TASR

Peter Sagan 2023. október elseje óta először versenyzett országúti viadalon, és a Pierre Baguette Cycling háromszoros világbajnoka 30 kilométerrel a rajt után keveredett bele egy bukásba. Az első etapon négy szökevény lógott meg, köztük Filutás Viktor és Rózsa Balázs. Túl sok esélyük nem volt, a végén sprint döntött, amely jókora bukást eredményezett. A legjobban Welsford helyezkedett, Cavendish túl korán lőtt ki, ezért csak a  hatodik helyen végzett, az olasz Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan) lett a második, a honfitársa, Jakub Mareczko (Corratec-Vini Fantini) a harmadik. Sagan hét kilométerrel a cél előtt defektet kapott, a tizennyolcadik helyen ért be a célba. Ma Tokajról Kazincbarcikára teker a mezőny, ismét sprintbefutóra számíthatunk. Az öt szakaszból, május 12-én véget érő magyar körversenyen tizenkét magyar bringás állt rajthoz, de a legnagyobb nevek Sagan mellett a brit Mark Cavendish, a holland Dylan Groenewegen, az olasz Elia Viviani és Diego Ulissi, valamint a címvédő svájci Marc Hirschi.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.