magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. május 5., 16:21

Ultrabalaton: Szurkolóként még érdemes elindulni

Hétvégén rajtol Magyarország – és nem túlzás azt mondani: Közép-Európa – legnépszerűbb ultrafutó versenye, a 211 kilométeres Ultrabalaton, amely minden évben sok felvidéki versenyzőt is vonz. Aki már résztvevőként, vagy nézőként belekóstolt a verseny hangulatába, tudja: ez egy életérzés.

ultrbabalaton
Fotó: MTI

A sporteseményt szerkesztőségünk is magáénak érzi, miután tavaly munkatársunk, Hajtman Gábor is teljesítette stafétában, élményeiről lapunk hasábjain is beszámolt.

Ki bírna ennyit lefutni?

Az UB 2023-ban immár 17. alkalommal rajtol el. A verseny alapító szervezőgárdája 2007-ben egy 200 km feletti ultrafutó versenyt álmodott meg. Az átlagos hobbikocogók ekkora távot értelemszerűen nem bírnak lefutni, a Balatont körbefutni egyébként is elég őrült ötletnek tűnik, így jó eredménynek mondható, hogy az első évfolyamban kétszázan álltak rajthoz. Az ultrafutók ugyanolyan szubkultúrát alkotnak, mint az otthoni sörfőzők, a pisztránghorgászok, a feketelőporos lövészek, a törpeuszkár-tenyészők, vagy éppen a címeres téglák gyűjtői: intenzív klubéletet élnek, saját fórumaik vannak, és egy adott, szűk körön belül mindenki ismer mindenkit.

2022-ben a versenyen indulók száma meghaladta a 17 ezret, ami példátlan növekedésnek mondható. A verseny népszerűségét jól mutatja, hogy míg 2016-ban 54 nap alatt lett teltházas a rendezvény, 2017-ben már 54 óra alatt, 2018-ban 37 perc alatt fogytak el a rajtszámok. 2022-ben a nevezések – ez nem elütés vagy a nyomda ördöge – két perc alatt fogytak el.

A nevezések megnyitását követő egy órában pedig már 700 csapat sorakozott lógó orral a várólistán, mások kiesésében bízva. A futóknak saját csapat- és tagkereső Facebook-csoportja is van. De egyébként minden magyar futófórum az UB-től zsizseg az elmúlt pár hétben, utazást szerveznek, szállásokat cserélgetnek stb. Ezen a hétvégén nincs is más, jelentősebb futóverseny Magyarországon, hisz aki az amatőr futósportban jelen van, az résztvevőként, kísérőként, nézőként, szurkolóként a tó körül sertepertél.

Ha tehát önnek kétsége támadna afelől, hogy ön le bírná-e futni a távot, oszlassuk ezt el. A világon nem él 17 ezer Terminátor, csak az az egy, ott Kaliforniában. Ha tehát most leteszi az újságot, és elkezdi az edzést, és nagyon erős internetkapcsolata van, jövőre ott lehet a balatonfüredi rajtnál.
Merre az arra?

Aki azon szerencsések közé tartozik, akinek jutott rajtszám, péntek reggel hétkor indulhat, és – ha egyedül kívánja megtenni a távot – 31 óra áll a rendelkezésére a Balaton megkerülésére, azaz elméletileg, pihenés nélkül 6,8 km/h-s átlagsebességet kell diktálnia magának, hogy ez sikerülhessen. De ez csak az elmélet, hat váltó- és frissítőpontokhoz egyéni szintidő társul, melyet el kell érni.

A kétfős csapatok esetében 30 óra, a háromfős csapatok esetében 29 óra, míg a négyfős csapatok esetében 28 óra a szintidő. Az ennél nagyobb váltók esetében a szintidő a nevezésben megadott köridő plusz egy óra, de legfeljebb 28 óra. A kétnapos, 10-13 fős versenykategória résztvevői számára a szintidő megegyezik a pontok zárásával.

Persze, nincs mindenkinek szüksége ennyi időre. A korábbi egyéni pályarekordot, amelyet addig Csécsei Zoltán tartott, 2022-ben Bódis Tamásnak sikerült megdöntenie, körideje 16 óra 34 perc 48 másodperc volt. Guilles Pallaruelo eggyé vált az Ultrabalatonnal, 2020 kivételével az eddigi összes versenyen rajthoz állt. A magyar indulók közül az eddigi rekorder Tóth Attila, aki eddig 14 versenyen indult egyéniben (és célba is ért, mert ez az indulásból még nem következik). A távot a futók nyugati irányba haladva teszik meg. A befutón kívül öt olyan pont van, amelyhez teljesítendő szintő van rendelve. Aki ezt nem futja meg, azt kizárják a versenyből és leveszik a rajtszámát, ami legalább olyan rossz érzés, mint amikor valakit utolér a záróbusz…

térkép
Fotó:  Ultrabalaton
Két keréken is

Aki úgy gondolja, hogy 211 kilométert idén nem tudna lefutni, az két keréken is nekivághat a távnak. A tókerülés iránya megegyezik a futókéval, nyugati irányba rajtolnak el, nincs időmérés és nincs szintidő – helyette van jó hangulat, a csodálatos Balaton, egy-egy jó kávé és az elmaradhatatlan lángos.

A kerekezés névadó szponzora a McDonald’s, szakmai partnere pedig az egyik legismertebb szlovákiai kerékpárgyártó, a Kellys Bicycles. Újdonság, hogy a bringatúrán indulókat az első frissítőponton reggelivel is várják.

A magyar futóélet szíve tehát a hétvégén a Balaton körül fog dobogni. Aki viszont idén lemaradt, annak sem kell csüggednie. És itt nem valami „majd jövőre megpróbálhatja"-típusú bullshittel szeretnénk osztani a kincstári optimizmust. A koronavírus-járvány óta ugyanis lehetőség nyílik a versenyt egyénileg is teljesíteni, ez a Privát Ultrabalaton. Ez hasonló az olyan „instant túrákhoz", mint a VérCse100, vagy a VérKör. A szervezők a futóknak nyomkövető eszközt biztosítanak, amivel bizonyíthatják a teljesítést. Az egyedül teljesítők komoly díjazásban részesülnek, ám a hangulat, amikor az egész tópart együtt lélegzik a futókkal, elmarad. Lehet választani!

További lehetőségek

Szlovákiában a hosszútávfutó szezont hagyományosan a Pozsonyi Maraton nyitja, és a Kassai Békemaraton zárja.  Akik azonban a 42 kilométerre már csak vállat vonnak, azoknak a mi régiónkban sem kell szomorkodniuk. Az ultrafutók szezonnyitója, a 115 kilométeres Kassa–Miskolc ultramaraton is megvolt április 22-én.

Aki összekaparta magát az Ultrabalaton után, május 13-án már a szendrői Vitézlő terepfutáson emberkedhet, akár 60 km-en is, május utolsó hétvégéjén Szentendréről rajtol a könyörtelen, 111 kilométeres Salomon Ultra Trail, júniusban (nem) mindenkit vár a nagybörzsönyi, szintén combos Triton Trail, 62 kilométeren.

Ami Magyarországon az Ultrabalaton, az Szlovákiában A Tátrától a Dunáig futóverseny, amelyre idén augusztus 19–20. között kerül sor, a résztvevők Jasnáról Pozsonyba futnak, ami 345 kilométer. Ezt váltóban lehet megtenni, ha ugyanis erre a távra keresnének egyéni versenyzőket, mindig ugyanaz az öt ember futna...

Akinek nem elég a síkfutás öröme, és jódolgában akadályokkal is nehezítené önnön futását, a sors azokra is gondolt. Szeptember 3-án a csehországi Kouty nad Desnouban lesz Spratan Race Ultra, ahol úgy futhatnak 50 kilométert, hogy közben 60 akadályt is le kell küzdeniük.   

Megjelent a Magyar7 2023/18. számában.     

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.