2020. augusztus 6., 16:44

Súlyos, de stabil a nagyot bukó holland kerékpáros állapota

Öt és fél órás műtét után súlyos, de stabil a holland bajnok Fabio Jakobsen állapota, aki sprintbefutóban hatalmasat bukott a lengyel országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitószakaszán.

Fabio Jakobsen baleset
Fotó: TASR / AP

A Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap hajrájához érkezve, miközben a sprinterek vetélkedtek a győzelemért,

a holland Dylan Groenewegen mintegy 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a mögüle érkező honfitársának, aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant.

A célba érkezők közül többen is átestek a szintén bukó Groenewegenen, aki ugyan megnyerte a szakaszt, ám utólag a zsűri kizárta a versenyből, a nemzetközi szövetség (UCI) pedig honlapján bejelentette: az „elfogadhatatlan” eset után vizsgálatot indít. A lengyel ügyészség vizsgálatot rendelt el az ügyben, Groenewegen csapata, a Jumbo-Visma pedig bocsánatot kért, hangsúlyozva: „az ehhez hasonló bukásoknak nem szabadna megtörténniük”.

Az etapsikert Jakobsennek ítélte a zsűri,

a Deceuninck - Quick-Step 23 éves bringását súlyos-életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította a sosnowieci Szent Barbara kórházba, ahol megműtötték a koponyáját és az arcát.

Pawel Gruenpeter, az intézet igazgatóhelyettese csütörtökön közölte:

az éjszakai beavatkozás a körülmények miatt nehéz volt

- korábbi sajtóhírek arról számoltak be, hogy Jakobsen szájpadlása átszakadt, ami megnehezítette az intubációt -, ám komplikációk nem léptek fel.

„Nincs közvetlen életveszélyben” - idézte az orvost az ESPN weboldala.

Hozzáfűzte:

Jakobsen agya és gerince nem sérült, és a csütörtöki nap folyamán megkísérlik felébreszteni a kómából.

Czeslaw Lang versenyigazgató tájékoztatása szerint az útvonalbiztosító fejsérülést szenvedett, állapota stabil.

Napra pontosan egy esztendővel Jakobsen balesete előtt, tavaly augusztus 5-én Bjorg Lambrecht vesztette életét a lengyel körversenyen: a 22 éves belga kerékpáros két nappal korábban bukott szakasz közben.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!