Orosz atléták szeretnék, ha legalább semleges színekben indulhatnának a nyári játékokon

2020. június 28., 16:22
ma7 | MTI

Az orosz atlétikai szövetség (VFLA) sportolói bizottsága nyílt levélben fordult támogatásért a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) és a sportági világszövetséghez (WA), hogy a tisztán készülő és versenyző orosz atléták legalább semleges színekben ott lehessenek a nagy versenyeken, így a jövő évi tokiói játékokon.

Fotó: TASR/AP
Jelene Iszinbajeva 2016-ban, Rióban.

Az indulás lehetőségét akkor veszíthetik el az orosz atléták, ha a szövetségükre az előző vezetés doppingmanipulációi miatt korábban kirótt 5 millió dolláros büntetést a VFLA nem fizeti be a WA-nek a szerdán lejáró határidőre.

A sportolói bizottság levelében - amelyet a testület elnöke, a rúdugrásban kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult Jelena Iszinbajeva osztott meg Instagram-oldalán - az aláírók kiemelték, hogy a szövetség új vezetése aktívan dolgozik az orosz atlétika reformján.

"Véleményünk szerint a bírság kifizetésétől függetlenül a világszövetségnek nincs joga megtagadni az indulás lehetőségét a tiszta orosz sportolóktól, akik a legszigorúbb ellenőrzéseken mennek keresztül, és hogy legalább semleges státusban részt vehessenek a nemzetközi versenyeken" - áll a levélben, amelynek szerzői hozzáfűzték: a büntetést a szövetségnek kell viselnie, nem pedig a sportolóknak.

A semleges színekben való indulásra a leginkább esélyes orosz atléták egyike, a női magasugrásban háromszoros világbajnok Marija Laszickene ugyanakkor nem támogatta a nyílt levelet. A TASZSZ beszámolója szerint Laszickene úgy foglalt állást, hogy az ilyen írások néhány nappal a pénzbüntetés befizetési határidejének lejárta előtt csak zavart okoznak és szorgalmazta a bírság megfizetését.

A VFLA tagságát a rengeteg orosz doppingeset nyomán 2015-ben felfüggesztette a nemzetközi szövetség, és orosz atléták az utóbbi négy évben - akkor is csak külön engedéllyel - kizárólag semleges színekben, az ország zászlajának használata nélkül állhattak rajthoz világversenyeken.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!