cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 20., 10:25

Nyílt vízen, nyílt harcban

Rasovszky Kristóf szerezte az első magyar érmet a vizes világbajnokságon, ezüst eredménye pedig nem csupán jó hír a jövő évi olimpia előtt, hanem már kvalifikáció is a párizsi játékokra. A folytatás pedig további magyar érmeket ígér.

Rasovszky Kristóf
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elmúlt pénteken kezdődött Fukuokában a XX. vizes világbajnokság, amelyen medencés és nyílt vízi úszásban, vízilabdában, szinkronúszásban, műugrásban, valamint óriás-toronyugrásban harcolnak a magyarok a világ elitjével. Természetesen a nagyközönséget leginkább a vízilabdás lányok és fiúk eredményei és az úszó számok magyar esélyesei hozzák leginkább lázba, de már több mint egy évtizede egyre több rajongót szerez magának a nyílt vízi úszás is.

Egyébként a sportág, hosszú története során, csak 1991-ben került be a világbajnokság programjába.

Ekkor még csak 25 km-es versenyt rendeztek, majd később a rövidebb távok is bekerültek a vb versenyszámai közé, az 5 km-es 1998-ban, a 10 km-es táv 2001-ben.

A magyar nyílt vízi úszók közül elsőként Kovács Rita ért el jelentős nemzetközi sikert, 1994-ben szerzett világbajnoki ezüstérmet. A férfiaknál 2011-ben Gercsák Csaba nyerte az első érmet, egy bronzot a 25 kilométeres versenyszámban. Risztov Éva londoni olimpiai aranya pedig nemcsak a kiváló úszónak hozta meg a várva várt első helyet, hanem a szakágnak is a nagyobb elismerést.

Rasovszky Kristóf aztán az Eb-n és a vb-n egyaránt gyűjtötte az érmeket, a tokiói olimpián ezüstöt szerzett, amely a férfiak versenyében óriási fegyvertény.

2019-ben a nem ötkarikás távon, 5 kilométeren világbajnok lett, de most a jövő olimpián is sorra kerülő 10 kilométeren lett második, méghozzá az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock mögött, aki biztosan győzött, miközben a magyar fiú remek stratégiával a másik németet, Klemetet maga mögött hagyva beékelődött a két germán úszó közé.

A verseny egyébként remek tempót hozott, ami a magyar kiválóság célja is volt, így aztán hamar kialakult az élmezőny, mert a többiek nem tudták tartani a gyilkos iramot. A német olimpiai bajnok még ezenfelül is külön ligát képviselt, miközben a második helyért kemény harc zajlott, amelyben Rasovszky fizikai erejét is kihasználta.

Úgy alakult, ahogyan elterveztem, végig tudtam menni az elejében, nem is akartam kiadni a kezemből ezt a pozíciót.

A végén próbáltam minél több embert leszakítani, aztán a hajrában beletettem mindent. Azt mondták, legyek kemény, amennyire tudok, én pedig olyan kemény voltam, amennyire megengedik a kizárás nélküli határok” – nyilatkozta, s mint kiderült, minden a szabályok szerint zajlott.

A 26 éves veszprémi sportoló sikerével az olimpiai táv történetének első magyar dobogós vb-helyezését szerezte meg, miközben ő vehette át a magyar küldöttség első érmét Fukuokában.

Megjelent a Magyar7 29. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.