2021. november 29., 12:41

Milyen magyar sportolók utaznak a téli olimpiára?

Újabb magyar résztvevőkkel bővült a pekingi téli olimpiára utazók száma. A dordrechti világkupán a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó szerzett kvótát a február 4. és 20. közt megrendezésre kerülő ötkarikás játékokra. Hány magyar olimpikon versenyez majd Kínában? A kvalifikációk még javában zajlanak, a Magyar Olimpiai Bizottság 16-22 indulóval számol.

Peking
Fotó: TASR/AP

A vasárnapi világkupa-viadalon ezüstérmet szerzett a magyar vegyes váltó, amely egyben olimpiai kvótát is jelentett. Dordrechtben a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor összeállításban lépett jégre a vegyes váltó az elődöntőben, és futamgyőzelemmel jutott tovább a döntőbe. A fináléban Kruegert Liu Shaoang váltotta, és remek verseny után, a házigazda Hollandia mögött másodikként értek célba a 2000 méteres távon. Az összesített vk-ranglistán a harmadik helyen zárt Magyarország. A téli játékokon tizenkét csapat indulhat, azonban a kvóta megszerzésének feltétele volt, hogy a nőknél és a férfiaknál is legyen két egyéni kvóta. Mivel ez korábban teljesült, a részvétel biztosított.

Pekingben, ahogy 2018-ban Phjongcshangban is, a rövidpályás gyorskorcsolyázók alkotják majd a magyar olimpiai csapat javát. A magyar férfiváltó akkor történelmi aranyat szerzett, és Kínában is éremesélyesként szállnak harcba. Hollandiában a harmadik helyen végzett a Liu fivérek, Krueger, illetve Nógrádi Bence alkotta négyes.

Dordrechtben, a férfiak versenye előtt, Liu Shaoang 1000 méteren aratott rajt-cél győzelmet. A második helyen szintén magyar ért célba, Krueger John-Henry. A világkupa-sorozat a hollandiai állomással befejeződött – Peking, Nagoya és Debrecen volt a másik három helyszín –, a magyar válogatott pedig szerdától edzőtáborban készül a folytatásra. Mivel Drezda visszalépett a januári Európa-bajnokság lebonyolításától, egyelőre nem tudni, mely ország vállalja a németek helyett.

A női váltó viszont ezúttal hiányozni fog az olimpiáról. A dordrechti világkupán a Jászapáti, Kónya, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca alkotta magyar kvartettet kizárták a negyeddöntőből, ezzel eldőlt, hogy az utóbbi három téli játékoktól eltérően Kínában nem versenyeznek a női váltó számában a magyarok. Egyéniben három távon osztanak érmeket a 2022-es olimpián. A nők 500, 1000 és 1500 méteren is két-két kvótával rendelkeznek, míg a férfiak mindhárom számban hárommal. Mit jelent ez? Azt, hogy összesen hét magyar short trackes készülődhet Pekingbe, az utazók nevét azonban csak az Eb után szeretné nyilvánosságra hozni a szakvezetés.

Hány tagú lesz a magyar olimpiai csapat? Dél-Koreában 6 sportágban 19 sportoló képviselte Magyarországot, és 2022-ben is hasonló létszámú küldöttség versenyezhet a téli játékokon. Az utazó csapat abban az esetben lehetett volna jóval népesebb, ha a női jéghokisok megnyerték volna a chomutovi kvalifikációs tornát, de az esélyesebb, házigazda csehek a döntő mérkőzésen, a harmadik fordulóban 5-1-re győztek, vagyis Csehország huszonhárom fővel növelte az olimpikonjai számát.

Mely sportágakban vesznek részt az olimpián a magyarok? Műkorcsolyában biztosan lesz magyar páros, mivel a stockholmi világbajnokságon a tizennegyedik helyen végzett Scsetyinyina Julija, Magyar Márk kettős megszerezte az indulás jogát a nemzetnek. Egy másik párossal, amelyet Pavlova Mariia és Nagy Balázs alkotnak, mérik össze a tudásukat több válogatón, az egyik pár végül utazhat Kínába. Jégtáncban Janovszkaja Anna, Lukács Ádám az első számú tartalékok, visszalépés esetén ők az indulók.

Gyorskorcsolyában Nagy Konrád és Bejczi Botond küzd a kvótáért. A két utolsó kvalifikációs versenyre december 3-5. közt az amerikai Salt Lake Cityben, valamint december 10-12. közt a kanadai Calgaryban kerül sor. Az eddigi eredményeik alapján még nem szereztek jogot az olimpiai részvételre. Curlingben a vegyes párosoknak van esélyük a kijutásra. Az már eldőlt, hogy a két magyar páros közül Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt vehet részt december 5. és 9. közt a hollandiai Leeuwardenben a kvalifikációs versenyen. A kétszeres világbajnok Palancsa-Kiss  duó a Szekeres Ildikó és Nagy György alkotta párost múlta felül 4-2-re a négy győzelemig tartó hazai párosversenyen. Hollandiában tizennégy páros harcol a két szabad helyért.

Sífutásban valószínűleg egy férfi és egy nő képviseli majd a magyar színeket. A 2021-es világbajnokságon két versenyző is megszerezte a kvótához szükséges minimális pontszámot, a tapasztaltabb Kónya Ádám, valamint a juniorból a felnőttek közé kerülő Pónya Sára. Síugrásban Vörös Virágnak lett volna esélye a kijutásra, de néhány napja bejelentette a visszavonulását a huszonkét éves lány, hódeszkában Fricz Botond lehet ott az olimpián, alpesisíben és sílövészetben pedig ugyancsak szerezhetnek kvótát a magyarok, freestyle-ban, bobban, szánkóban, szkeletonban és északi összetettben nincs magyar versenyző, aki esélyes lenne a részvétel kiharcolására.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.