2021. október 26., 10:32

Megszerezte az áhított profi kártyát, mert tudta, képes rá

A Királyhelmecen élő testépítő, Helmeczi Tibor eredeti terveiben azt szerepelt, hogy 2020-ban megszerzi a profi kártyát, és a hivatásos testépítők között versenyez tovább. Nos, a Covid alaposan keresztülhúzta számításait, hiszen tavaly a tavaszi versenyeket egytől egyig törölték, az őszieket pedig meg sem hirdették. De tudjuk: ami késik, nem múlik! Ha valaki kitartóan ragaszkodik álmaihoz, ahhoz, hogy sportágában előre lépjen, akkor azt nem lehet megállítani. Márpedig Tibor szívós, elkötelezett, céltudatos.

helmeczi
Helmeczi Tibor
Fotó: Helmeczi Tibor archívuma

Ráadásul eddig egyedül készült fel a versenyeire, most azonban azzal a Németh Istvánnal, aki első magyarként kvalifikálta magát a sportág csúcsát jelentő Mr. Olimpiára. A tőle kapott tanácsok is hozzásegítették Tibort az  áhított sikerhez.

Ha csak online is, de remekül tudunk együttdolgozni, hiszen azonos értékeket képviselünk. Heti rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot, bár tulajdonképpen bármikor felhívhatom, ha  szükségem van a tanácsaira - mondja beszélgetésünk elején Helmeczi Tibor.

Mivel csak kevesen ismerik e sportág lényegét, áruld el, hogy él egy testépítő, ha épp nem készül versenyre?

Heti 4-5 alkalommal van edzés, odafigyelek az étkezésemre. Igyekszem mellőzni a gyorsételeket, bár egy-egy alkalommal belefér, hogy „bűnözzek”. Nagyon nehezen szedem magamra az izomtömeg növeléséhez szükséges kilókat, annál gyorsabban tudok viszont fogyni. Különben ugyanúgy dolgozom, mint mások.

Idén szeptemberben Prágában harmadik lettél kategóriádban, majd három héttel később a Macedóniában tartott versenyt megnyerted, s vele az áhított profi kártyát is megszerezted. Mikor kezdted el a tudatos felkészülést ezekre a megmérettetésekre?

Május 13-ától egy hónapon át azért dolgoztam, hogy növeljem izmaim tömegét, júniustól pedig áttértem a kemény diétára. A versenyek előtti héten veszi kezdetét a folyadék tudatos elvonása a szervezettől.

A prágai verseny előtt, amelyet a legrangosabb szövetség, az IFBB szervezett, egy kellemetlen tényezővel is szembe kellett nézned!

Az amatőr testépítők hazai szövetsége bevezette azt a szabályt, ha egy adott időpontban hazai versenyt is tartanak, nem vehetünk részt nemzetközi megmérettetésen.

Nos, talán nem is kell mondanom, mekkora a különbség egy hazai bajnokság, illetve egy nemzetközi verseny között! Az előbbi ráadásul a profi kártya megszerzéséhez sem segít hozzá! Miután bejelentettem, hogy Prágában fogok indulni, kétéves eltiltással, 2000 eurós büntetéssel is megfenyegettek, végül a szerencse mellém szegődött: kiderült, hogy az 5 évre szóló klubtagságom 2020 végén lejárt, így az IFBB zászlaja alatt magánversenyzőként indulhattam a nemzetközi mezőnyben.

Milyen különbséget tapasztaltál a cseh és a macedón verseny között?

A prágai egy nagy múltú verseny, ahová 90-95 százalékos felkészültséggel érkeztem. Igazi luxuskörülmények között zajló megmérettetés, ahol nagyon elégedett voltam a versenyzésemmel, hiszen mindössze 2 pont választott el a győzelemtől. Végül bronzérmes lettem. Szkopjéban kifejezetten családias légkör vett bennünket körül, mindenki rendkívül barátságos és segítőkész volt. Ott nemcsak a Mr. Physique kategória legjobbja lettem, hanem az abszolút győzelmet is megszereztem.

Eddigi pályafutásom megkoronázásaképp az áhított profi kártyám is meglett. Hétévnyi munka gyümölcse érett ezzel be.

Szlovákiában most én lettem az első olyan versenyző, aki abszolút győzelemmel érdemelte ki a Pro kártyát.

– Mi mindent pontoznak a bírák?

Végeredményünk az esztétikus fizikumért, a kondícióért, a pózok laza bemutatásáért, a felsőtest minél tökéletesebb V- alakjáért, illetve a színpadi kisugárzásért kapott pontokból tevődik össze.

helmeczi
Fotó:  Heémeczi Tibor archívuma

Többen is indultatok Szlovákiából?

Igen, összesen hárman, bár egyik versenyző sem lépett színpadra szlovák színekben, mindannyian az IFBB engedélyével indultunk.

A testépítésben a szubjektív elbírálás érvényesül, és bizony Szlovákiában időnként furcsa döntések születnek. Hála Istennek, külföldön hasonló elfogultságot nem tapasztaltam.

Mi a gyakorlati előnye egy profi kártyának?

Elsősorban azt jelzi, hogy valaki fizikálisan és mentálisan egyaránt megérett arra, hogy a továbbiakban profi testépítők között versenyezzék. Itt már nyitott kategóriákban folynak a megmérettetések, a versenyek pénzdíjasak. A megszerezett kártyámat csak jövőre kezdhetem beváltani.

Van még versenyed az idén?

Igen, október utolsó hétvégéjén Szerbiában lépek színpadra, azzal a nem titkolt vággyal, hogy azt a versenyt is megnyerjem.

Mi olvasható már a jövő évi versenynaptáradban?

A hogyan tovább tekintetében még bizonytalan vagyok. Hamarosan 30 éves leszek, s eddig arra szenteltem a pénzem és az időmet, hogy versenyezzek. Királyhelmecről, segítő háttér nélkül szinte lehetetlen profiként versenyezni! Most is egy havi fizetetlen szabadságot kértem a munkahelyemen. Ráadásul fiatalokat is edzek, hogy anyagilag fedezni tudjam a versenyzéssel kapcsolatos költségeket. Persze, más lenne a helyzet, ha engem is, mind például a cseh bajnokot a szponzorok havi 7000 €-val támogatnának! Akkor maximálisan csak a sportra tudnék koncentrálni. De ha történetesen mégis folytatnám a versenyzést, nem kizárt, hogy kategóriát váltanék, és a régi idők testépítését idéző Classic Physique-ben versenyeznék. Azt viszont biztosan tudom: képes vagyok a továbbfejlődésre!

A sportnak már addig is rengeteget köszönhetek: az élményeken túl gerincet adott, megtanított küzdeni, bizonyítani. Elsősorban önmagamnak!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.