2021. november 15., 10:02

Magyarországon kezdődik jövőre a Giro

Két év késéssel, 2022-ben Magyarországon rajtol el a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny. A huszonegy szakaszból az első hármat tekerik le a magyar utakon, majd Olaszországban folytatódik a verseny. Az idén a rózsaszín mezt is viselő Valter Attila a jövő évi Tour de France-ot is feláldozza a részben hazai rendezésű Giróért.

GIRO
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Magyarország 2020 májusában adott volna otthont a Giro d’Italia első három szakaszának. A körverseny egy budapesti egyéni időfutammal kezdődött volna, a második etap a fővárosból Győrbe, a harmadik pedig Székesfehérvárról Nagykanizsára vezetett volna. A koronavírus-járvány persze mindennek keresztbe tett, az októberben lebonyolított viadal végül Olaszországon belül zajlott, Monrealéból indulva Milánóban ért véget. Akkor az első négy szakaszt Szicíliában rendezték meg. A 2021-es versenyre már a megszokottnak nevezhető májusi időszakban, 8. és 30. között került sor, torinói rajttal és milánói céllal. Néhány nappal ezelőtt azonban bejelentették, hogy a jövő évi Giro rajtja Magyarországon lesz, majd november 3-án a körversenyt szervező RCS Sport általános igazgatója, Paolo Bellino a budapesti Városligeti Műjégpályán bemutatta a 2022-es kiírás magyarországi menetrendjét.

A Grande Partenza, vagyis a nagy rajt nem a két évvel ezelőtti útvonalon zajlik majd. A győri rész egészében kikerült a programból, de a többi szakaszt is törölték lényegében.

Az első a Budapest és Visegrád közti 195 kilométeres etap lesz, amely az ötös fokozatú nehézségi skálán két csillagot kapott. A mezőny áthalad Székesfehérváron, Zsámbékon és Felcsúton is, majd Esztergomot érintve Visegrádon érkezik meg a célba. Az alapvetően sík profillal bíró nyitó szakasz utolsó öt kilométere izzaszthatja meg a versenyzőket, amely átlagosan öt százalékos emelkedésű. A budapesti 9,2 kilométeres egyéni időfutam következik ezután, amely Pestről vezet Budára. A 2020-as változatban a Lánchídon tekertek volna át a bringások, ezúttal a Margit híd szerepel az útvonalban. A nehézségi skálán három csillagot kapott, mivel a végén 14 százalékos emelkedő tarkítja, macskakövekkel megtűzdelve. A harmadik etap Kaposvárról indul, a cél pedig Balatonfüreden lesz. A 201 kilométer végén sprintbefutó várható. A mezőny nyugat felé teker, Nagykanizsán is megfordul, majd Badacsony és Tihany érintésével a Balaton északi részén jut el a füredi célba. A nehézségi skálán csupán egy csillagot kapott.

A 105. Giro d’Italia május 6-án rajtol, és 29-én ér véget.

Az RCS Sport arról is tájékoztatott, hogy a 2022-es kiírás teljes útvonalát ezen a héten hozza nyilvánoságra, egészen különös és újszerű módon, egymást követő négy napon, először a sprint, majd a dombos, utána a hegyi szakaszokat bemutatva, végül november 11-én a Grande Arrivót. A magyarországi Grande Partenza pénteken kezdődik, tehát a vasárnapi harmadik szakasszal ér véget, innen pedig a hétfői szünnapon Olaszországba repül a mezőny, ha minden igaz, Szicíliába. Amire a szervezők sem számítottak, hogy a magyar kerékpársport két év alatt ekkora lendületet vesz. A 2020-as viadal legnagyobb húzó alakja kétségkívül Peter Sagan lehetett volna, aki éle-tében először állt volna rajthoz a Girón. A háromszoros világbajnok természetesen elindult, nyert is egy szakaszt, végül a pontverseny második helyén zárt. Az idei versenyen szintén rajthoz állt, ismét bezsebelt egy szakaszgyőzelmet, és ezúttal megnyerte a pontversenyt. De a magyar közönség elsősorban a hazai bringásokra kíváncsi, és láss csodát, három, de akár öt versenyző is tekerhet a pelotonban 2022-ben!

Valter Attila
Fotó:  MTI
Valter Attila odahaza is magára húzhatja a rózsaszín trikót?

Kik lehetnek azok? Valter Attila mindenképpen, hiszen a francia Groupama-FDJ csapat huszonhárom éves versenyzője az idei Girón három napon keresztül viselte az összetett éllovasának járó rózsaszín trikót, öt napot pedig fehér mezben töltött, amelyet a legjobb fiatal kap. Valter a budapesti bemutatón arról beszélt, hogy nemrég a csapata feltett neki egy meglepő kérdést, hogy szeretne-e indulni a jövő évi Tour de France-on. Gondolkodás nélkül nemmel felelt, mert esze ágában sincs kihagyni a magyarországi Girót

Két hete minden reggel azzal kel, hogy megnyeri a visegrádi szakaszt, és ismét magára öltheti a rózsaszín mezt.

Valter viccelődve megjegyezte, köszöni a szervezőknek, hogy a nyitó etap befutóját Visegrádra tervezték. Rengeteget teker arrafelé, szerves része az edzéseinek, és az egyik kedvenc helye. De ugyanezt elmondhatná Dina Márton és Fetter Erik is. Előbbi szintén elindult az idei Girón, és míg Valter az összetett tizennegyedik helyén végzett, csapata legjobbjaként, addig Dina az Eolo-Kometa színeiben a századik lett – Sagan a száztizenhetedik. Fetter ugyancsak az Eolo-Kometa tagja, idén időfutamban magyar bajnoki címet szerzett, míg az Európa-bajnokságon a 23 év alattiak kategóriájában negyedik a mezőnyversenyben. További induló lehet Peák Barnabás, aki az ausztrál Team BikeExchange csapat tagja, vagyis a legrangosabb mezőnyben teker, valamint Pelikán János az olasz Androni Giocattoli-Sidermec alakulatából, amelyet olasz csapatként rendszeresen meghívnak a hazai viadalra.

Peter Sagan valószínűleg kihagyja a jövő évi Giro d’Italiát. A harmincegy éves szlovák a következő idénytől a TotalEnergies-nél versenyez, és mivel a francia csapat a második vonalnak számít, nem automatikus résztvevője az olasz körversenynek.

A három Grand Tour közül a Giro a második legrangosabb, kétszáz ország 800 millió tévénézőjéhez jut el a közvetítések által. Az olasz szervezők 2020 őszére és 2021 tavaszára is felajánlották a rendezést, ezeket azonban a magyar fél nem tudta vállalni. Az olasz körverseny magyar rajtjának ötletgazdája az olasz húsipari vállalkozó, Giacomo Pedranzini volt, aki a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója, egyben az Eolo-Kometa támogatója. Kaposvár épp emiatt kerülhetett be az útvonalba.   

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/45. számában.

       

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!