2022. április 22., 17:34

Legendává érett az idén télen Liu Shaoang

Talán nem sikerült neki minden az idei szezonban, mégis minden összejött. Első magyar sportolóként nyert egyéni téli olimpiai aranyat, majd április elején a világbajnokságon is hengerelt. Négy világbajnoki címével, amit Kanadában szerzett, a gyorskorcsolya legendái közé került Liu Shaoang.

Liu Shaoang
Fotó: internet

A montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság minden férfi egyéni számát megnyerte a magyar olimpiai bajnok,

vagyis az 500 és az 1500 méter után ezúttal az 1000 méteren is elsőként zárt, ezzel pedig az összetett világbajnoki címet is megszerezte. 

A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző ilyen sikeresen szerepelt a vb-n.

Legutóbb húsz éve a dél-koreai Kim Tong Szungnak sikerült ez a bravúr a férfi mezőnyben, akkor ő is a kanadai nagyvárosban nyert mindhárom számban és összetettben, ahogy most Liu Shaoang. A már kétszeres olimpiai bajnok magyar mind a 13 futamát megnyerte a kanadai városban, pályafutása ötödik és hatodik vb-aranyát gyűjtötte be, miután tavaly 500 méteren és összetettben nem talált legyőzőre.

A hosszú szezon végén még mindig formában tudott maradni, pedig olimpiai arannyal a tarsolyában akár ki is hagyhatta volna a világbajnokságot.

„Mentálisan nagyon el voltam fáradva, mindenki ment volna már pihenni, nyaralni. Nehéz volt így odaállni, hogy három héttel eltolták a vb-t. Sok sportoló nem indult, vagy nem tudott részt venni a vb-n, számomra ez viszont egy jó lehetőség volt. Én úgy voltam vele, szívesen elindulok, mert így készültem.

Szebben nem is alakulhatott volna

– nyilatkozta a viadal után, amelyen Csang Csing Lina, a magyarok vezetőedzője koronavírus-fertőzés miatt nem lehetett ott, de a szakmai csapatra így sem volt panasz.

Örömteli volt látni, hogy a pekingi remek forma után újra lehengerlő teljesítményt nyújtott a 24 éves sportoló, aki a nyáron elsősorban pihenni szeretne, de közben már a négy év múlva sorra kerülő milánói olimpia is előtte lebeg.

Az idén télen egyébként is hatalmas teljesítményt mutatott, hiszen testvére, finoman szólva is, vitatható olimpiai kizárása után a lehető legnemesebb módon „állt bosszút”: nyert 500 méteren, történelmet írva, hiszen ez volt a téli olimpiák első egyéni magyar aranya, s ezzel együtt már második aranyát gyűjtötte a 2018-as váltó arany után.

Akik annyira nem ismerik a sportágat, biztosan meg is lepődtek, hogy ilyen határozottan kilépett bátyja árnyékából, akit igazi favoritként tartottak számon, de már korábban is egyértelmű volt, Ádó is győztes típus.

Tegyük hozzá, Liu Shaoang négy aranyérmet hozó remeklése minden idők legjobb magyar szereplését eredményezte a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán,

amikor két magyar nagyágyú, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry nem is vett részt a versenyen. A korábbi magyar csúcsot a tavalyi, dordrechti vb tartotta három arannyal és három ezüsttel. A mostani teljesítmény második helyre volt elég az éremtáblázaton, ugyanis a dél-koreaiak öt arannyal térhetnek haza egy ezüst és három bronz mellett.

A cikk a Magyar7 hetilap 2022/16-os számában jelent meg.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.