2024. január 15., 16:06

Kik a legnépszerűbb magyar sportolók?

Ki lehet a legnépszerűbb aktív magyar sportoló? Egyáltalán mi alapján kellene/lehet eldönteni? El lehet, el kell dönteni? Ez a tízes lista az Instagram alapján készült, és a követők számát tekintve állt össze. Az első helyen ki más állhatna, mint a Liverpool nyolcasa, Szoboszlai Dominik. A top tízben hét focistát találunk, két vagy három nőt, és néhány meglepő nevet.

HU-BG
Fotó: mlsz.hu

Szoboszlai Dominik úgy lőtt ki a tavalyi szerződéskötése után, mint a rakéta. Április elején még „csak” 460 ezer követővel rendelkezett az Instagramon a Lipcse játékosa, miután július első napjaiban aláírt a Liverpoolhoz, már több mint 800 ezerre nőtt a rajongók száma, 2024 januárjában pedig elérte a 2,2 milliót. Ha a világ legnépszerűbb magyarjával hasonlítjuk össze a 2020-as és a 2023-as év férfi sportolóját, akkor meglepődhetünk a jelentős különbségen.

A harmincéves magyar modell, Palvin Barbara 20,4 milliós tömeggel rendelkezik az Instagramon, a legnépszerűbb személyiség a felületen Cristiano Ronaldo a maga 617 milliós táborával – nála csak az Instagram népszerűbb a saját közösségi hálózatán.

A második helyen is egy labdarúgót találunk, Dzsudzsák Balázst. A magyar válogatott korábbi csapatkapitányát 1,7 millióan követik, ezen akár csodálkozhatnánk is, hiszen a harminchét éves szélső 2020 óta ismét Debrecenben játszik, a fénykorát 2008 és 2011 között élte Eindhovenben, viszont a 109-szeres válogatott (ezzel magyar rekorder) ezt követően is a legismertebb magyar focistának számított, a 2016-os sikeres Eb-szereplésből pedig jelentős részt vállalt, és celebként is megállta a helyét, amit sokan felróttak neki.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán is egy válogatott labdarúgó, Szalai Attila áll. Meglepő? Talán. A január 20-án huszonhatodik születésnapját ünneplő hátvéd a bécsi Rapidból került Mezőkövesdre, onnan Ciprusra, 2021 januárjában pedig Isztambulba igazolt.

A Fenerbahçe játékosaként tett szert igazi követőtáborra, amely jelenleg 579 ezres, mivel Törökországban imádják az Instagramot, nagyjából 50 millióan használják a felületet (a legtöbben egyébként Indiában, 230 millióan, az Egyesült Államokban 143 millióan). Szalai tavaly nyáron Hoffenheimba szerződött, azóta mindössze négy mérkőzésen lépett pályára a klub színeiben.

A negyedik helyen szintén focista szerepel, Gróf Dávid, a tízes lista egyik nagy kérdőjelét 404 ezren követik. A harmincnégy éves kapus korábban megjárta Angliát és Skóciát, de alig lépett pályára, 2015-ben már Csákváron védett, egy évre rá a Budapest Honvédban, amellyel 2017-ben bajnok lett, 2019-ben pedig a Ferencvárosba igazolt. 2020-ban bajnok lett a Fradival is, de mindössze hétszer állt a kapuban. Innen Debrecenbe került, 2021-ben az NB II-t is megnyerte, egy évvel ezelőtt a Levadiakószhoz szerződött, azóta Görögországban véd. Ki az ötödik? A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, akit 393 ezren követnek az Instagramon. A kilencszeres világbajnok úszónő aktív sportolónak számít, annak ellenére, hogy utoljára 2022 nyarán versenyzett az Eb-n, tavaly augusztusban megszületett a lánya, de bejelentette, részt akar venni a párizsi olimpián, és a képei, felvételei alapján úgy tűnik, komolyan gondolja. A Kanári-szigeteken edzett, bár az olimpiai kvalifikáció nehéz lesz, ő bízik abban, hogy hatodik alkalommal is ott lehet az ötkarikás játékokon, és ha nem is éremért, de a tisztes eredmény jegyében úszhat, harmincöt évesen.

A lista hatodik helyén Kempf Zoltán amatőr BMX-világbajnok (2013) áll 350 ezer követővel. A huszonhét éves bringás több reality show-ban is szerepelt, a 2023-as krakkói Európa-játékokon azonban visszatért a versenyzéshez, és BMX freestyle park versenyszámban a hatodik helyen végzett.

Kerkez Milos 319 ezer követővel a hetedik a népszerűségi rangsorban. A Bournemouth húszéves válogatott labdarúgója szerb-magyar kettős állampolgár, a Győr, a Milan és az Alkmaar után kötött ki Angliában, mellesleg ugyanúgy verbászi születésű, mint Rúzsa Magdi és Csernus Imre. Gulácsi Péter 199 ezres táborral rendelkezik, a Lipcse és a válogatott kapusa ebben a szezonban még nem lépett pályára a Bundesligában. Marad Németországban a harminchárom éves labdarúgó, vagy más bajnokságban talál új kihívásokra?

A kilencedik helyen Babos Tímea áll 181 ezer követővel. A korábban párosban világelső teniszező, párosban háromszoros világbajnok soproni sportolót Bogdán Ádám követi a listán, egyben zárva a legnépszerűbb tízest. A harminchat éves kapus nyár óta nem áll szerződésben egy klubbal sem, de a 21-szeres válogatott labdarúgó hivatalosan még nem jelentette be a visszavonulását, ezért aktív sportolónak tekinthetjük. A Bolton, Liverpool, Wigan, Hibernian és a Fradi egykori játékosa 143 ezer követővel rendelkezik. Ha nem tekintjük aktív sportolónak, a tízes listát a harmincnégy éves Jakabos Zsuzsanna zárja 134 ezer Instagram-követővel, aki Hosszú Katinkához hasonlóan a hatodik olimpiáján szeretne részt venni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.