cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. június 22., 17:21

Hosszú és meredek futóversenyek hétvégéje

Hamarosan ránk töri az ajtót a nyári szabadságszezon, amikor a futóesemények száma is megapad, mivel egyrészt hőségben senki sem szeret loholni, másrészt a szervezők is szabadságra mennek. De addig még van néhány hétvége, lássuk, ez a mostani mit tartogat.

Tvrdák futás
A felvétel a Tvrdák 2021-es évfolyamán készült
Fotó: tvrdak.sk

Akit a csütörtök Pöstyénben ér, annak a hétvégét sem kell kivárnia. 20:15-kor a Szabadság térről indul a Night City Run. Nevezni a helyszínen lehet, 16.30 és 18.30 között. Az éjszakai Pöstyénben 5 vagy 10 kilométert lehet megtenni, 5 kilométeres körpályán.

Péntektől vasárnapig Budapesten, a Lantos Mihály Sportközpontban rendezik meg a 127. Atlétikai Magyar Bajnokságot. Az amatőr futók ide inkább csak nézőnek menjenek.

Akik a meredek dolgokat szeretik, a Felső-Nyitra vidékre kell utazniuk. Az RM Vertical Cup keretében a madmarasaljai (Kľak) nyeregbe lehet felfutni. A táv csak ezer méter, viszont az emelkedő 26%-os. Nevezni online lehet.

Szintén meredek terepen, ám sokkal hosszabb távon vezet a Triton Trail útvonala. Amikoron a Föld nagy részét még tengerek borították Triton király uralma szinte végtelen volt. Övé voltak az északi tengerek, a déli óceánok, a keleti öblök és a nyugati partok. De Tritonnak ez nem volt elég. Hírét vette, hogy van valahol egy csodás hegyvidék a szárazföldön. A helyet a legendák csak Börzsönynek emlegették.

Triton ezt is magának akarta. El is úszott hát oda, ahol azon a varázslatos helyen a föld a vízzel összeért.

Partra hajította háromágú szigonyát, hogy a víz birodalmába vonja a hegyeket. Ahogy a szigony lezuhant nyomot hagyott a földben.

De Zeusznak nem tetszett Triton kapzsisága. Tüzet gyújtott hát a Börzsöny hegyeiben, hogy megleckéztesse a telhetetlen királyt. A forróság tüzes pokollá változtatta a part menti vizeket. Triton nem tehetett mást, visszavonulót fújt. Dühösen felkapta szigonyát és visszaúszott a tengerek mélyére. A kráterekből kiömlő láva pedig belefolyt a szigony által hagyott mélyedésbe.

Ennek nyomát őrzi a Triton Trail útvonala.

A legenda nyomában 22,8 és 62,3 km-es távon eredhetnek. A rövidebb távon 1022, a hosszabbon 2876 méter a szintemelkedés.

Nevezni erre a linkre kattintva lehet.

Szent László nevét két futás is viseli a hétvégén. A gerecsei Baj községben 10,6 és 21,5, Budapesten 0,3-0,7-5-10-21 km-t futhatunk szent királyunk tiszteletére. A budapesti rendezvényre már csak helyszíni nevezési lehetőség van.

A baji versenyre még lehet online nevezni, ide kattintva.

Szepsi olvasóinkra egy igazán komoly kihívás vár, a Szepsi Eliminátor versenyen. Az online nevezés már lezárult, de a helyszínen még lehet nevezni. A nyolc futamból álló versenyen, 5,6 kilométeres, 120 m szintemelkedésű pályán futnak, miközben az időlimit egyre csökken. A verseny az utolsó állva maradt emberig tart.

Vasárnap a szlovák alapítású Tvrďák versenyen keménykedhetnek azok, akik ezt szeretik. Az 5 kilométeres akadályverseny útvonala a dunacsúni vadvízi sportközpont területén van kialakítva, így vizes akadály van akármennyi. Az online nevezésekből e sorok megjelenése idején már csak pár darab van, de van helyszíni nevezési lehetőség is. A táv verseny és fitnesz kategóriában is megtehető, ez utóbbi abban különbözik, hogy az elhibázott akadályok esetében nem kell büntetőfeladatot – 30 négyütemű fekvőtámaszt – végezni. Az érem a végén mindenkinek ugyanolyan. E sorok írója is teljesítette a versenyt pár éve. Félpályánál a vadvízi csatornában gumimatracozás megfizethetetlen!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.