2022. március 31., 14:14

Haldokló gyermekeket támogatnak az ultrafutók

Bolondok napján egy egyáltalán nem tréfás futóversenyen indulhatnak az ultrafutók a fővárosban. A zergehegyi felvonó alatt 24 órán át futhatnak, 3 kilométeres körpályán, melynek szintemelkedése 194 méter. 

Zergehegy, felvonó
A pálya egy része a felvonó alatt vezet
Fotó: TASR

A nevezési díj a versenyre 100 euró, melyet a szervezők a Plamienok mobil gyermek hospice támogatására fordítanak. Az intézmény palliatív ellátást biztosít gyógyíthatatlanul beteg gyermekek számára, hogy az utolsó heteket-napokat a család együtt tudja tölteni, a haldokló gyermek otthoni, megszokott közegében.

A versenyt 2016-tól rendezik meg. Profiljánál fogva a rendezvény erősen létszámkorlátos, a szervezők 60 résztvevőt várnak, a keret be is telt. A futóknak április 1-jén, 22.30-kor kell megjelenni a rajt helyszínén, a verseny éjfélkor indul.

Ha ön lemaradt a versenyről, vagy nem bír 24 órán át futni, vagy nem tud lefutni három kilométert, ki is bérelhet egy futót, aki fut majd ön helyett. Ebben az esetben csupán annyi a dolga, hogy a verseny honlapján kiválasszon egy sportolót, és tegyen nyilvános ígéretet, hogy az általa teljesített minden egyes körért mennyi eurót adományoz a Plamienoknak. A végén persze be is kell fizetni az összeget!

Mivel ilyen szintemelkedés mellett kevesen képesek 24 órán át futni, mondhatni, a szlovákiai amatőr és profi ultrafutó közösség élcsapata gyűlik össze a versenyen.

Köztük van a komáromi Lévay Szilvia is, aki  teljesítette már az Ultrabalatont, de futott az Ultra Fatra versenyen is, most pedig egy száz mérföldes versenyre készül, így a hosszú táv nem idegen tőle.

ultrabalaton, Lévay Szilvia
Fotó:  Lévay Szilvia Facebook-oldala

Miért tartottad fontosnak, hogy elindulj ezen a nehéz versenyen?

Gyermekotthonban dolgozom. Munkám során  találkozom gyógyíthatatlanul beteg gyermekekkel is, így amikor egy futó ismerősöm felhívta a figyelmem erre a versenyre, nem volt kérdés, hogy elindulok. Korábban is indultam már jótékonysági versenyeken, de ezen a versenyen a táv és az adomány összege is jelentősebb.

Komáromi futóként hogyan tudtál felkészülni a 194 méteres szintemelkedésre?

Itt, Komáromban jellemzően aszfalton, és értelemszerűen síkon futok. A szintezős edzéseket Magyarországon tartom, általában a Vértesben szoktunk futni. De futottam már több magyarországi és szlovákiai hegységben. Legutóbb, tavaly nyáron a Tribečben futottunk egy 58 kilométeres túrát.

Erre a több szempontból is különleges versenyre milyen felkészülési módszert választottál?

Hacsak betegség nem akadályoz, akkor minden nap futok. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy minden nap lefutom ugyanazt a távot, hanem váltogatom a távokat, terepeket. Igyekeztem dombfutásokat végezni.

Ez egy 24 órás verseny. Végig tervezed futni?

Természetesen. Így indulok neki. Májusban lesz egy hosszabb versenyem, a 100 mérföld (160 km) a Balaton körül. Így, természetesen a nemes cél mellett, edzésnek mindenképpen jó lesz. De szeretnék mindent beleadni. A legjobb női eredmény eddig 38 kör volt (114 km). Bízom benne, hogy hasonló eredményt sikerül elérnem. De mivel ez lesz az első 24 órás versenyem, kevesebbel is elégedett leszek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.