2024. február 23., 18:21

Ha nincs Milák Kristóf, van Rasovszky Kristóf

Érmekkel tért haza a dohai vizes világbajnokságról is a magyar küldöttség, szám szerint néggyel. Mindenképpen szép teljesítmény, és főleg úgy, hogy ezt a vb-t kevesen vették igazán komolyan. A cél a párizsi olimpia, arra időzít mindenki. De gondoljunk bele, úszásban, vízilabdában és nyílt vízi úszásban is szereztek érmet a magyarok. Ha előre tekintünk, van kiben és miben bizakodni.

 

Úszás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Budapest 2022, Fukuoka 2023, Doha 2024, Szingapúr 2025, négy vizes világbajnokság sűrűn egymás után, közben olimpia, kontinensbajnokságok, hogy csak a legnagyobb eseményeket említsük. Idén januárban is rendeztek Eb-t, akkor a pólósok csobbantak a vízbe, júniusban pedig lebonyolítanak egy vizes Eb-t az úszóknak, műugróknak és a szinkronúszóknak is Belgrádban, majd jöhet a nyári olimpia.

Nem csoda, hogy veszít a rangjából, fontosságából némelyik bajnokság. Katarban február 2-tól 18-ig zajlott a huszonegyedik vizes világbajnokság, 75 éremkollekciót osztottak ki. Kína ismét az éremtáblázat élén végzett, és Fukuokával ellentétben nemcsak az aranyak tekintetében, hanem a megszerzett dobogós helyek számát illetően is. Ezúttal 23 győzelmet zsebelt be az ázsiai ország, összesen 33 érmes helyezésből. Ha az összesített táblázatot nézzük, Amerikától (bőven 700 fölötti érem) jó 300 éremmel elmaradnak.

Magyarország négy érmet szerzett Dohában, egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot. Az egyetlen magyar világbajnoki cím Rasovszky Kristófhoz fűződik, aki a nyílt vízi úszók 10 kilométeres távján végzett az élen.

Betlehem Dávid a hatodik helyen csapott célba, közel volt a dobogóhoz, viszont ezzel az eredménnyel olimpiai kvótát szerzett. A dohai 5 kilométeren a francia Logan Fontaine diadalmaskodott, ismét Olivier előtt, Rasovszky negyedikként, Betlehem ezúttal is hatodikként ért célba. A második érmet csapatban hozta össze a Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Betlehem és Rasovszky összeállítású négyes. Ausztrália és Olaszország előzte meg a magyarokat.

A harmadik érmet olyan úszószámban szerezte Magyarország, amelyben korábban soha nem értünk el sikereket.

A férfiak 100 méteres gyorsúszásában Németh Nándor az elődöntőből negyedikként jutott be a döntőbe, ahol harmadikként csapott a célba, a kínai Pan Csan-le és az olasz Alessandro Miressi mögött.

Némethnek a 2017-es budapesti vb-ről van egy bronzérme a 4x100-as gyorsváltóval, a 2022-es római Eb-ről ugyanebben a számban aranya, 4x100-on pedig ezüstje. A negyedik érmet a női vízipólósok szerezték meg, akik pontveszteség nélkül nyerték meg a csoportjukat.

A negyeddöntőben büntetőkkel győzték le a világ- és Európa-bajnoki címvédő hollandokat, ezzel kijutottak az olimpiára, az elődöntőben szintén büntetőkkel jutottak túl a görögökön, a fináléban pedig 8–7-re kikaptak az amerikaiaktól, akik az utolsó három olimpián aranyérmesek voltak, a huszonegyedik században ők uralják a női vízilabdát.

A férfiak ezzel ellentétben hiába jutottak be csoportelsőként a negyeddöntőbe, és kerültek össze a legkönnyebb ellenféllel, a franciák 11–10-re nyertek, Zalánkiék ezután a szerbektől is vereséget szenvedtek, majd a hetedik helyért játszott mérkőzésen, büntetőkkel 18–16-ra legyőzték a montenegróiakat. Ennél többre képes ez a csapat, a dohai szereplés kiábrándító volt. Horvátország lett a világbajnok, Olaszországot büntetőkkel felülmúlva a döntőben, Spanyolország pedig Franciaországot győzte le a bronzmeccsen.

Megjelent a Magyar7 2024/8. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.