2022. május 7., 13:20

Giro d'Italia: Elképzelhető egy magyarországi Tour de France-rajt?

A jövőben akár a Tour de France rajtjának magyarországi megrendezését is elképzelhetőnek tartja David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke.

kerékpár
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Három évvel ezelőtti budapesti látogatásán az UCI első embere úgy fogalmazott: a magyar erős kerékpárnemzet. A Giro d'Italia magyarországi Nagy Rajtjára ellátogató Lappartient az MTI-nek adott exkluzív interjúban hangsúlyozta: napjainkban ez még inkább így van. Mint mondta, az infrastrukturális fejlesztések - köztük új velodromok -, az olyan kiváló eredmények, mint Vas Kata Blanka olimpiai negyedik helyezése hegyikerékpárban vagy Valter Attila három rózsaszín trikóban töltött napja a tavalyi Girón, bíztató fejlődést mutatnak.

A kerékpározás nem csupán egy sportág, de egy életmód is, a jelek alapján rendkívül optimista vagyok magyarországi jövőjével kapcsolatban

- mondta a francia sportvezető.

Közölte:

a Magyar Kerékpáros Szövetséggel (MKSZ) folytatott egyeztetések során a hosszú távú tervek között szó esett különböző nemzetközi események rendezésének lehetőségéről, így például világkupa vagy akár világbajnokság magyarországi lebonyolításáról, például a BMX freestyle szakágában három-négy év múlva.

Megemlítette a Debrecenbe tervezett velodromot is, amely meglátása szerint

az egész régió kerékpársportjára kihathat.

Az első két magyarországi Giro-etapot megtekintő Lappartient úgy fogalmazott:

végre elérkeztünk idáig, ez fontos volt a kerékpársportnak, Magyarországnak, Budapestnek és magának a Girónak is.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a Tour de France rajtjának Magyarországra hozatalát, igenlő választ adott.

Ahogy idén Koppenhágából indul el a francia körverseny, ugyanúgy megvan rá a lehetőség, hogy a későbbiekben Magyarország lássa vendégül. A következő külföldi rajtokra tudomásom szerint már vannak jelentkezők, de ahogy a Giro Grande Partenzájának példája is mutatja, akár a Grand Départra is sor kerülhet itt 2026-ban, 2030-ban vagy későbbi időpontban

- fogalmazott.

Nagy öröm, hogy

két évvel az eredetileg tervezett után egy olyan kiváló hangulatú eseménnyel indult el a Giro d'Italia.

Magyarországon, mint a rózsaszínbe borult Hősök terén szerdán tartott csapatbemutató. Nagyon sokat ad a verseny az országnak, hiszen ezáltal nagyszerűen lehet népszerűsíteni a kerékpározást

- fűzte hozzá Enrico Della Casa, az európai szövetség (UEC) elnöke.

Kiemelte:

látszik, hogy az MKSZ jól szervezett és nagyon aktív a legkülönfélébb szakágakban, a versenyzők eredményei évről évre jobbak, ezzel kedvet csinálnak a gyerekeknek a sportághoz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.