2021. december 27., 14:03

Évértékelés – magyar szempontból

Mi történt 2021-ben? Bepótolták a 2020-ról elhalasztott nagy nemzetközi sporteseményeket, a nyári olimpiai játékokat és a labdarúgó-Európa-bajnokságot, s eközben a sportvilág igyekezett alkalmazkodni a helyzethez. Milyen volt a magyar sport szempontjából ez az év? Mint a korábbiak, sikerekkel és kudarcokkal teli.

magyar labdarúgó-válogatott
Médialapozó
Fotó: TASR/AP
A magyar válogatott három mérkőzést játszott a csoportkörben, és nem vallott szégyent

A tokiói nyári olimpia az év legnagyobb és legjelentősebb sporteseménye volt. Nézők nélkül bonyolították le a versenyeket, finoman fogalmazva is komor hangulatban. Sikeres volt magyar szempontból? Mindenképpen. Az elvárt tizenhárom érem helyett húszat szereztek a Magyarországot képviselő olimpikonok. A fanyalgók az aranyak számával nem tudtak kibékülni. A 6 arany, 7 ezüst, 7 bronz megbecsülendő, ahogy az éremtáblázaton elfoglalt tizenötödik hely is.

Az 1996-os atlantai olimpia óta az érmek számát tekintve a legjobb szereplését érte el a küldöttség.

A pontszerző, vagyis a 4–6. pozíciókat külön érdemes kiemelni, hiszen tízen zártak a negyedik, kilencen az ötödik, hárman pedig a hatodik helyen.

A férfiak szállították a dobogós eredményeket, a nők a legfényesebb éremből csupán egyet, ahogy az ezüstből is egyet, a bronzok közül hármat szereztek.

Szilágyi Áron kard egyéniben London és Rio de Janeiro után Tokióban is felért a csúcsra, harmadik olimpiai bajnoki címét megszerezve ezzel. Az úszó Milák Kristóf 200 méter pillangón aranyat, százon ezüstöt szerzett. Lőrincz Tamás kötöttfogású birkózásban a londoni második helye után ezúttal bajnokként térhetett haza. A kajakos Kopasz Bálint 1000, Tótka Sándor 200 méteren ért elsőként célba. Az egyetlen női arany a kajak négyeshez fűződik, Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna és Kozák Danuta 500 méteren bizonyultak verhetetlennek. Csipes egy ezüstöt is begyűjtött Tokióban, Kozák pedig Bodonyival párban egy bronzérmet.

Az ezüstöt szerzők közt találjuk a kötöttfogású birkózó Lőrincz Viktort, párbajtőrben Siklósi Gergelyt, a kajakos Varga Ádámot, illetve a nyílt vízi úszó Rasovszky Kristófot és a finn dingi hajóosztályban versenyző Berecz Zsombor vitorlázót.

A férfi és a női vízilabda-válogatott is a harmadik helyen végzett,

ahogy a cselgáncsozó Tóth Krisztián, az öttusázó Kovács Sarolta, a férfi kardcsapat Szilágyi, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szatmári András összeállításban, valamint a karatéka Hárspataki Gábor.

Meglepetések és csalódások az olimpián? Hosszú Katinka mindkettőbe belefér.

Legjobb eredménye a 400 vegyesen elért ötödik helye, 200 méteren hetedik lett, miközben mindkét távon címvédőként állt rajthoz. A kétszázas pillangón visszalépett, 200 háton a huszadik helyen hozták ki, a visszalépéséből pedig kisebb balhé kerekedett.

A labdarúgó-Európa-bajnokság is 2020-ról került át erre az évre.

A magyar válogatott három mérkőzést játszott a csoportkörben, és nem vallott szégyent.

A címvédő Portugália ellen a végére fogyott el az erejével a csapat (0-3), majd a világbajnok Franciaország nem bírta legyűrni Marco Rossi alakulatát, a végeredmény 1-1 lett – és micsoda gólt szerzett Fiola! A két budapesti találkozó után Münchenben a németek ellen a továbbjutásért harcoltak a magyarok. A győzelem Szalaiék kezében volt, a 2-2 azonban a németek kieséses szakaszba való kerülését jelentette.

Ugyanez a gárda a másik arcát is megmutatta 2021-ben.

A világbajnoki selejtezőnek sikeresen vágott neki tavasszal, őszre viszont elfogyott az Eb-n még tapasztalható lendület. Történelmi vereségek otthon és idegenben is Albániától, és hiába volt a pontszerzés a Wembley-ben, végül a varsói siker, a negyedik hely a csoportban kiábrándító eredmény.

Mi történt még?

A Ferencváros az Európa-ligában szerepelt idén, a Leverkusen, a Betis és a Celtic mögött három ponttal a negyedik helyen végezve nem alkotott maradandót.

A férfi kézilabda-válogatott viszont remekelt az év elején megrendezett egyiptomi világbajnokságon.

A csoportkörben többek közt legyőzte a németeket, a középdöntőben a brazilokat és a lengyeleket, csak a spanyoloktól kapott ki. A negyeddöntőben a franciákkal 30-30-as döntetlen után a hosszabbításban kapott ki 35-32-re, és az ötödik helyen zárta a tornát. A nők az olimpiai hetedik helyet követően a 19-én befejeződött spanyolországi vb-re negyeddöntős álmokkal utaztak ki, de a tizedik hely realitásával tértek haza. A budapesti Duna Arénában úszó-Európa-bajnokságot is rendeztek 2021-ben. Az éremtáblázaton, a hatodik helyen végzett a magyar csapat 5 arany, 4 ezüst és 6 bronz leosztásban.

Milák kétszer diadalmaskodott, Hosszú mellett Kapás Boglárka és Szabó Szebasztián is Európa-bajnoki címet szerzett.

A nemzetközi színtéren két magyar kerékpárosra is felfigyelt a világ. Valter Attila a Giro d’Italia negyedik szakaszán átvette a vezetést a 25 év alattiaknak kiírt versenyben, ezzel felvette az élen állónak járó fehér trikót.

Korábban egyetlen magyar kerékpáros sem viselte a három nagy háromhetes körverseny valamelyikén a megkülönböztető trikók egyikét.

A hatodik etapot követően Valter az összetettben is az élre állt, és három szakaszon át viselte az éllovasnak kijáró rózsaszín mezt, ami szintén sporttörténelmi tett.

Valter Attila, Giro d’Italia
Fotó:  TASR / AP

A fiatalok versenyében öt szakaszon keresztül vezetett, végül hatodik lett, de ami sokkal fontosabb, hogy összetettben a tizennegyedik helyen rangsorolták.

A másik az a Vas Kata Blanka, aki az olimpia egyik, ha nem a legnagyobb magyar meglepetését szerezte,

miután a negyedik helyen ért célba a hegyikerékpárosok versenyében, amivel minden idők legjobb magyar kerékpáros eredményét produkálta az olimpiákon. A mindössze húszéves lány egyszerre három szakágban is rajthoz áll, az országútiak, a terepbringások (ciklokrossz) és a hegyikerékpárosok közt is. Az U23-as kategóriában idén bronzérmes lett a terepkerékpáros vb-n, a hegyikerékpáros világbajnokságon ötödik, az országúti Eb mezőnyversenyében második.

A felnőttek közt az országúti vb-n végig az élmezőnyben tekert, épp csak lecsúszott a dobogóról a hajrában, a negyedik helyen zárt.

A novemberi terepkerékpáros Eb-n, szintén a felnőttek versenyében ezüstöt szerzett. Végül melyik szakágnál fog kikötni?   

Valter Attila, Giro d’Italia
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!