2021. július 23., 21:40

Egy olimpia a járvány idején

Elkezdődött. Pénteken a megnyitó ünnepséggel elrajtolt a tokiói nyári olimpiai, amely egészen augusztus 8-ig bőséges sporttal teli élményeket és reményeink szerint magyar érmeket kínál.

tokio 2020
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Furcsa volt nézni a megnyitót, miközben azon gondolkodtam, milyen is lesz ez a sportünnep a járvány árnyékában. Ennek következtében már eleve egy évvel később rendezik a játékokat, rengeteg sportoló a betegségek, elmaradó versenyek miatt már a selejtezőkben sem tudott bizonyítani, s már most tudjuk, a helyszínre érkezők közül sem állhat mindenki oda a rajtvonalhoz.

Több esetben fertőzés, esetleg fertőzöttel való találkozás zárja ki az indulást, miközben senki nem tudja, hogyan írja még át a programot a vírus. Biztosan lesznek kellemetlen meglepetések, miközben nézők nélkül, szigorúan elkülönítve küzdenek majd a sportolók egy országban, amely ugyancsak megszenvedi ezt a koronavírus okozta átalakulást.

A nagy kérdés az lesz, így a tévé képernyőin keresztül legalább mi, nézők úgy fogjuk érezni, valódi olimpia szemtanúi vagyunk, esetleg tényleg kissé visszafogott műsort kapunk. Tudjuk, több szempontból is szimbolikus egy-egy olimpia, ilyen ez a mostani is, hiszen sokat elmond arról, milyen is a világ 2020-2021 környékén.

"Tíz évvel ezelőtt indultunk el azon az úton, amely az olimpiai eszmét 1964 után visszahozta Tokióba, de ez egy nehéz út volt, soha nem látott kihívásokkal. Először a nagy földrengés okozott nem várt nehézségeket, majd a koronavírus-járvány. Köszönetet mondunk a névtelen hősöknek is, az orvosoknak, az ápolóknak és a japán embereknek, akik jelenleg is hozzájárulnak a járvány megfékezéséhez. Külön köszönet jár az önkéntesek ezreinek, akik minden kihívás ellenére teljes szívből fogadnak minket. Ők a legjobb nagykövetei Japánnak" - mondta el Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a tokiói játékok nyitóünnepségén.

Megköszönte tehát a japánoknak, hogy nem adták fel, pedig minden okuk meg lett volna erre, de ugye tudjuk, ez az ázsiai nemzet nem erről ismert. Azt is tapasztaltuk, hogy a magyar sportolók sem adják fel, így biztosak lehetünk abban, a bő két hétben sok örömteli magyar siker vár ránk. Szurkoljunk hát együtt! Hajrá magyarok!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.