2022. november 13., 12:54

Dopping miatt öt évre eltiltottak egy kenyai hosszútávfutót

Újabb kenyai hosszútávfutó bukott meg doppinggal: a sportág tisztaságára felügyelő testület (AIU) ezúttal Keneth Kiprop Renjut, az áprilisi  prágai félmaraton győztesét tiltotta el a versenyzéstől öt évre.

Keneth Kiprop Renju
Keneth Kiprop Renju
Fotó: Athletics News

A 10 ezer méteren kenyai bajnok 26 éves atlétánál, akinek büntetése május 13-tól él, a szteroidok közé tartozó metaszteron származékait mutatta ki a vizsgálat. Renju Prága előtt diadalmaskodott a koppenhágai félmaratoni viadalon is 2021 szeptemberében.

Az idén októberben két másik kenyait, a 2021-es Boston Maratonon győztes Diana Chemtai Kipyokeit, továbbá Betty Wilson Lempust függesztették fel doppingvétség gyanújával, őket bizonyítékok meghamisításával és a fegyelmi eljárás akadályozásával is vádolják, miután 2021-ben pozitívnak bizonyult a tesztjük triamcinolonra, az amúgy az asztmás megbetegedések kezelésére használt, az oxigénfelvevő képességet javító tiltólistás szerre.

Csak ez év eleje óta már több mint húsz kenyai atlétát marasztaltak el doppingvétség miatt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.