2020. november 7., 11:12

Djokovic féltucatnyi elsősége

Novak Djokovic hatodik alkalommal zárja az élen az évet a férfi teniszezők világranglistáján, ezzel beállítja Pete Sampras rekordját.

Novak Djokovic
Fotó: TASR / AP
Pete olyasvalaki, akire felnéztem fiatalkoromban, így az ő csúcsát beállítani valóra vált álom.

Továbbra is törekszem rá, hogy még jobb játékos legyek, remélhetőleg további sikereim lesznek, és még több rekordot megdönthetek” - nyilatkozta Djokovic.

A 33 éves szerb teniszező év végi elsősége azzal vált biztossá, hogy a második helyen álló spanyol Rafael Nadal bejelentette, nem vesz részt a jövő heti szófiai tornán.

Djokovic januárban győzelemre vezette a szerb válogatottat az ATP Kupában, majd - rekordot jelentő - nyolcadik alkalommal nyerte meg az ausztrál nyílt bajnokságot. A folytatásban győzött Dubajban, Cincinnatiben és Rómában, a francia nyílt bajnokságon pedig második lett.

Pete Sampras 1993 és 1998 között minden évet az első helyen zárt a világranglistán, ez Djokovicsnak eddig 2011-ben, 2012-ben, 2014-ben, 2015-ben, 2018-ban, és idén sikerült.

Szeptemberben a szerb játékos megdöntötte Sampras másik csúcsát, az amerikai ugyanis 286 héten állt az ATP-rangsor élén, ahol Djokovic hétfőn már a 294. hetét kezdi. Mint elmondta, a következő célja Roger Federer 310 hetes rekordjának megdöntése, amelyre először március 8-án lesz esélye.

A világranglistát az élen zárni az egyik leglenyűgözőbb eredmény a sportágunkban,

amelyhez tartósan kiváló teljesítményre van szükség az egész szezonban” - szögezte le Andrea Gaudenzi, az ATP elnöke.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.