2022. február 13., 12:37

Csak Liu Shaoang elődöntős férfi 500 méteren Pekingben

Egyedüli magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázóként Liu Shaoang jutott elődöntőbe 500 méteren a pekingi téli olimpián, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry kiesett a negyeddöntőben.

Liu Shaoang
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A húsz indulót négy ötfős csoportba sorolták, mindegyikből a legjobb kettő, valamint a két leggyorsabb harmadik lépett tovább az elődöntőbe.

A magyarok közül először a szám világkupagyőztese, a vegyesváltóval pekingi bronzérmes, 1500 méteren hatodik, 1000 méteren pedig két szabálytalanság miatt a mezőny végére sorolt Liu Shaolin futott. Ellenfele a címvédő és világcsúcstartó kínai Vu Ta-csing mellett a szám vb-bronzérmeseként az olasz Pietro Sighel, valamint a francia Sebastien Lepape és a lett Roberts Kruzbergs volt. Az FTC gyorskorcsolyázója a selejtezőben elért időeredménye alapján az előnytelen 4-es pozícióból a rajtolt, ám jó startjának köszönhetően gyorsan harmadik lett, az utolsó körnek is így vágott neki. Próbált kívülről előzni, ám Kruzbergs a végén visszajött rá, és célfotóval megelőzte, így Liu Shaolin kiesett 40.700 másodperces idővel.

A vegyes stafétával szintén harmadik helyezett, 1000 méteren még amerikai színekben négy éve olimpiai második, ezen a távon a világkupában 9. Kruegernek a szám Európa-bajnoka, az orosz Konsztantyin Ivlijev, az 1500 méteren aranyérmes dél-koreai Hvang Te Hon, valamint a belga Stijn Desmet és a kazah Abzal Azsgalijev jutott ellenfélnek.

Krueger a második helyről startolhatott, de a rajt során megbotlott , így az első kör végére negyedik lett. Hiába próbálkozott, lemaradt, és csak ötödik lett 40.844 másodperccel.

A vegyesváltóval és 1000 méteren is pekingi bronzérmes, 1500-on pedig negyedik, ezen a távon vk-negyedik Liu Shaoang - aki a hármas pályáról rajtolt - az 1500 méteren második kanadai Steven Dubois, honfitársa, Jordan Pierre-Gilles, az izraeli Vladislav Bykanov és az amerikai Ryan Pivirotto ellen bizonyíthatott.

Liu Shaoang igyekezett megmenteni a magyarok becsületét. A második helyről kicsúszott előle Pierre-Gilles, ennek köszönhetően hamar a biztos továbbjutást érő második helyen találta magát, majd egy remek előzéssel megnyerte futamát 40.386 másodperccel, ami a harmadik legjobb idő volt a mezőnyben, azaz az elődöntőben már a kettes pozícióból indulhat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.