2020. augusztus 21., 07:39

Carlsen nyerte a szuperdöntőt

Egyhetes csata végén a világbajnok Magnus Carlsen legyűrte az amerikai Hikaru Nakamurát annak az egymillió dollár összdíjazású online sakktorna-sorozatnak a szuperdöntőjében, amelyet a norvég nemzetközi nagymester talált ki és indított útnak.

Carlsen Nakamura
Fotó: Chess24
Magnus Carlsen vs. Hikaru Nakamura

A 15 perces alap-játékidejű partikkal zajló széria záróviadalán - amelynek első helyéhez négy párharcot kellett megnyerni - végig Nakamura állt jobban, aki az első, a harmadik és az ötödik játéknapon is jobbnak bizonyult, Carlsen azonban háromszor is egyenlíteni tudott, így következett 3-3 után a csütörtöki befejező ütközet kettőjük között.

A chess24 szakportál beszámolója szerint négy parti után 2-2-re álltak a felek, a két rövidített játékidejű meccs sem hozott döntést, jöhetett az úgynevezett armageddon, az a parti, amelyben a világossal játszó Nakamurának öt, a sötét bábokat irányító Carlsennek pedig négy perc állt a rendelkezésére, de utóbbinak már a remi is elég volt a sikerhez.

Mivel döntetlen lett a vége, a norvég világbajnok diadalmaskodott, és a szuperdöntő megnyeréséért 140 ezer dollárral gazdagodott. Nakamura második helye 80 ezer dollárt ért, míg a két elődöntő vesztese, a kínai Teng Li-zsen és az orosz Danyiil Dubov egyformán 40 ezer dollárt kapott.

A szuperdöntőt megelőző sorozat négy állomásból állt, Carlsen hármon is első lett, míg egy tornán Dubov győzedelmeskedett.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!