2022. május 11., 12:54

Bondár Anna: Nagyon büszke vagyok arra, hogy a magyar színeket képviselhetem

Remek formában teljesít az utóbbi hetekben Bondár Anna, a legmagasabban jegyzett magyar teniszezőnő. A 24 esztendős magyar játékos egészen a 68. helyig tornázta fel magát a világranglistán. Legutóbb olyan sztárjátékosok ellen, mint az orosz Kasatkina vagy Kugyermetova ellen is közel volt a bravúrhoz. A magyar játékossal az elmúlt időszakról, a közelgő Roland Garrosról és a céljairól is beszélgettünk.

Bondár Anna Miamiban
Fotó: Bondár Anna fotóarchívuma
Bondár Anna Miamiban

Az évet a 92. helyről kezdhetted a ranglistán jelenleg pedig már a 69. helyen találhatunk a legfrissebb ranglistán. Hogyan tekintesz vissza az eddigi évre. Sikerült teljesítened az elvárásaidat, amit kitűztél magad elé az év első részében?

Valóban jó évkezdés volt és ha valaki azt mondja nekem, hogy május elején a 68. helyen fogok állni a világranglistán, azt úgy gondolom, aláírtam volna. Tényleg nagyon örülök, hogy aránylag sikerült nagyon hamar hozzászoknom ehhez a mezőnyhöz és sikerült nagy tornákon indulnom és voltak szép győzelmeim és több alkalommal is közel kerültem a bravúros eredményhez. Ez még egy kicsit ugyan várat magára, de bízom benne, hogy minél hamarabb elérkezik ez is.

Még az Australian Open előtt egy nagy skalpot sikerült begyűjtened, hiszen első TOP 50-es játékost győztél le a cseh Siniakova személyében. Milyen érzés volt az első nagy skalp?

Nagyon jó érzés volt, ugye selejtezőt játszottam azon a tornán és sikerült is főtáblára kerülnöm, ahol az első fordulóban Siniakova ellen játszottam. A győzelem mindenképpen egy nagy önbizalmat és löketet adott a folytatásra, hiszen ez is megmutatta, hogy az ilyen szintű játékosokkal is fel tudom venni a versenyt és le tudom őket győzni. Az pedig, hogy az év első versenyén egy ilyen bravúrt sikerült elérnem, igazi nagy lökést adott a folytatásra.

Ugye idén először szerepelhettél Grand Slam torna főtábláján Ausztráliában, ahol ugye egy nehéz ellenfél ellen kezdtél az orosz Pavlyucsenkova ellen. Milyenek voltak az első benyomásaid egy ilyen nagy tornán?

Reménykedtem benne egy kicsit, hogy kedvezőbb sorsolást kapok, de most ezt hozta a sors, és ezzel kellett megbarátkoznom. Nagyon nehéz ellenfél volt, és nem is nagyon tudtam felvenni vele a ritmust és kicsit azért izgultam is, így első főtáblás Grand Slam tornámon. Így utólag, úgy gondolom, tapasztalatnak jó volt és a következő Grand Slam tornán a Roland Garroson ezzel is beljebb leszek, úgyhogy mindenképpen próbálom a pozitív dolgokat levonni ebből az egészből.

Idény Lyonban és Isztambulban is negyeddöntőig jutottál, ezeknek köszönhetően pedig sikerült is jócskán előrelépni a ranglistán. Isztambulban az orosz Kugyermetova ellen remekül játszottál és egy nagyon szoros meccsen végül két tie-breakes szettben kaptál ki. Hogyan élted meg ezeket a meccseket?

Úgy gondolom, ez egy nagyon jó mérkőzés volt, és egy hajszálon múlt, hogy nem az én javamra dőlt el a mérkőzés. Az első két meccsen is két nagyon jó ellenfelet vertem meg, az első körben megszereztem életem második TOP 50-es győzelmét a szintén cseh Martincova ellen, míg a második körben a spanyol Parrizas-Diaz ellen sikerült győznöm, és Kugyermetova ellen is egy hajszálra voltam attól, hogy bravúros eredményt érjek el. Mint mondtam egy nagyon jó mérkőzés volt és úgy gondolom a rutin volt az, ami az ő javára döntött, mert ugye ő már hosszabb ideje játszik ezen a szinten. Nekem talán még ez a tapasztalat hiányzik, mert vannak helyzetek, amikor jobb döntéseket kell hoznom, de mindenképpen pozitív és bizakodásra ad okot, hogy ilyen szintű versenyzőkkel is ilyen szoros mérkőzéseket tudok játszani.

Több jó meccset is játszottál idén, például Collins ellen vagy az imént említett orosz Kugyermetova ellen is. Mit gondolsz ezek a meccsek mennyiben segítenek abban, hogy fejlődj és jobb teniszezővé válj?

Mindenképpen segítenek, hiszen ezért dolgoztunk hosszú éveken keresztül, hogy ezeken a nagy tornákon tudjak játszani, ezek ellen a játékosok ellen. Bízom benne, ha folyamatosan játszom, egyszer csak megfordul a kocka, és sikerül majd legyőznöm ezeket a játékosokat is. Azért még van minden téren hova fejlődnöm, úgyhogy dolgozok tovább és remélem hamarosan eljön az idő.

Legutóbb a madridi salakpályás torna selejtezőjéből kerültél fel a főtáblára, végül az orosz Darja Kasatkina ellen egy háromszettes meccset játszottál, sőt a mindent eldöntő harmadikban már 3-1-re is vezettél, de végül az orosz fordított. Maradt benned esetleg hiányérzet, hogy nem sikerült behúznod a meccset?

Hiányérzetem nincsen, mert úgy gondolom megtettem minden tőlem telhetőt, persze fájó vereség volt, hiszen már 3-1-em is volt a döntő szettben és megvolt a brékelőnyöm és nem sikerült befejezni. De ismerem Kasatkinát, már junior korunk óta nagy ellenfelek voltunk és nagy meccseket is játszottunk egymás ellen, úgy gondolom egy nagyon jó színvonalú mérkőzést játszottunk most is, és hát a tapasztalat most is döntőnek bizonyult. Én is most már egyre többet játszom ezek ellen a játékosok ellen és bízom benne előbb utóbb sikerülni fog le is győznöm őket.

A teniszezők körében az orosz versenyzők megítélése milyen, gondolok itt az orosz ukrán háborúra, mert ugye több sportágban kizárásra kerültek az orosz játékosok és sportolók.

Hát igen Wimbledonban is az a döntés született, hogy nem indulhatnak, én személy szerint úgy gondolom ennek nincs nagyon köze a dologhoz. Sajnos a politika is befolyásolja a sportot, de hát ez nem a játékosok, nem a mi döntésünk, és reméljük ennek lassan vége lesz és helyreáll minden.

Május utolsó hetében következik a salakpályás szezon csúcseseménye a Roland Garros. Hogyan készülsz a párizsi tornára, egy kedvező sorsolásban gondolom azért bizakodsz?

Igen nagyon várom már, ez lesz az első főtáblás Roland Garrosom, és a salak ugye a kedvenc borításom, ezért különösképpen várom. A héten egy 125-ös tornán is indulok Karslruhéban és attól függ, hogy sikerül és a Garros előtti héten játszom még egy 250-es tornát vagy inkább pár nap felkészülés és úgy megyek a Roland Garrosra. Bízom benne, hogy picit kedvezőbb sorsolásom lesz, mint az Australian Openen, és nagyon szeretnék meccseket nyerni.

Mint említetted a salak a kedvenc borításod, mennyire vagy elégedett az eddigi salakos szezonoddal?

Úgy gondolom, hogy elégedett lehetek, játszottam negyeddöntőt Iszatmbulban és Madridban is főtáblára kerültem, ahol nagy meccset játszottam Kasatkinával, aki salakon szintén nagyon eredményes, úgyhogy szerintem ez egy jó kezdés volt salakon.

Van-es esetleg kedvenc helyszíned is?

Hát egyet nem tudnék most csak úgy kiválasztani, ugye idén rengeteg tornán indultam, ahol korábban még sohasem, gondolok itt Indian Wellsre, Miaomi Openre, vagy Madridra. Nehéz lenne egyet kiválasztani, mert megvan mindegyik tornának a maga varázsa.

Milyen érzés számodra magyar színeket képviselni szerte a világ nagy tornáin?

Mindenképpen nagyszerű érzés és nagy megtiszteltetés, nem is oly rég a Billie Jing King Kupában három év után is tudtunk játszani és ott is sikerült megvalósítani amiért mentünk és ősszel a világcsoportba jutásért is játszhatunk majd. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a magyar színeket képviselhetem.

Végezetül az év hatralevő részére mik a céljaid, célod a TOP 50?

Hosszútávú célom, hogy stabil top százas játékos tudjak maradni, és persze szeretném elérni a top 50-et is. Ugye a tavalyi év második fele nagyon jól sikerült és akkor lesz majd több megvédendő pontom és remélem fokozatosan tudok majd fejlődni.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.