2021. augusztus 17., 18:35

Bánki Bence aranyat ér

A nagyszarvai szimulátor világbajnok, Bánki Bence augusztus 5-én megvédte bajnoki címét, így idén is ő lett a e-sport egyik fajtájában, az autóversenyzésben az országos első Szlovákiában.

Bánki Bence

Az e-sport, azaz elektronikus sport rövidítése, ami a videojátékokkal való versenyszerű foglalkozást takar egyre inkább előtérbe kerül és rendkívül népszerű és támogatott a világmárkák körében is. Így történt, hogy a tavalyi évben Bencét a Red Bull Racing e-sport csapata szerződtette, idén pedig a német Dörr Esportsnál versenyez. 

Bence közösségi oldalán így nyilatkozott:

,,Megvédtem a szimulátorversenyzésben szerzett szlovák országos bajnoki címemet. Köszönettel tartozom családomnak és csapatomnak a támogatásukért, továbbá elismeréssel adózom a szervezőknek is az úttörő munkájukért. Minden erőmmel azon leszek, hogy további sikerekkel öregbítsem Szlovákia és a szlovákiai magyarok jó hírét a világban.''

Megkeresésünkre válaszolt pár kérdésünkre.

Necces volt a verseny, vagy könnyedén védted meg a címet?

Idén a nemzeti bajnokságot két szakágban hirdették meg; ezek közül én a nyolc fordulóból álló TCR Digital Cupban, azaz a túraautókkal rendezett bajnokságban vagyok érdekelt. Egy forduló két, egyenként félórás futamból áll: ezek közül a második fordított rajtrácsos, azaz az időmérő legjobb tíz helyezettje fordított sorrendben kezdi a futamot. Az ezidáig megrendezett hat forduló 12 versenyéből 11-et megnyertem, csak a szezonnyitó hétvége második futamában találtam legyőzőre. Talán nem volt olyan nehéz dolgom, mint tavaly, de ez nem azt jelenti, hogy félvállról vettem volna a feladatot.

Lelkiismeretesen készültem a versenyekre, s a jól sikerült második és harmadik forduló után mentális fölénybe kerültem a többiekkel szemben. Tudtam, hogy a pszichikai előny az oldalamon van, elég saját magamra koncentrálnom.

Szerencsére minden úgy alakult, ahogy elterveztem, és már két fordulóval a zárás előtt be tudtam biztosítani a címvédést.

Hogy értetted, hogy úttörő munkát végeznek a szervezők?

Ján Žgravčák és a Digital Motorsport SK csapata szívvel-lélekkel azon munkálkodik, hogy minél szélesebb rétegekhez eljusson a szimulátorversenyzés híre.

Sikerült elérni, hogy a nemzeti bajnokság futamait felvegye a kínálatába egy országosan elérhető  TV csatorna. Ez egy hatalmas lehetőség, hogy laikusok is megismerhessék az e-sport ezen szakágát, mindezt ráadásul profi műsorvezetők tolmácsolásában.

Folyamatos a párbeszéd a különböző érdekcsoportok – szervezők, médiapartnerek, játékosok, jogtulajdonos – között is. Jánék igyekeznek becsatornázni a versenyzők javaslatait, ez látszik például a versenynaptár összetételén is. Hozzáállásuk a legnevesebb nemzetközi bajnokságok szervezőiét idézi, és ezért mély elismeréssel adózom előttük.

Milyen az e-sport Szlovákiában?

Látni kell, hogy a fiatalabb korosztály már nem néz televíziót, sokkal inkább a közösségi platformokat követik. Átalakul a szórakoztatóipar, és erre a nagyvállalatok is reagálnak: az e-sport ma már több milliárd dolláros szakág. Természetesen tájainkon még nem övezi akkora felhajtás a versenyszerű videojátékozást, mint Kínában vagy az Egyesült Államokban, de a globális trendek régiónkban is érvényesülnek.

Leginkább az idősebb korosztály körében figyelhető meg egyfajta averzió az e-sportokkal kapcsolatban, de ezt az újdonság ismeretlenségének tudom be, és nem valamiféle rossz szándékot sejtek mögötte.

El kell mondani, hogy nem a fizikai sportok helyettesítéséről van szó, hanem a szórakoz(tat)ás új, szabályozott, versenyszerű formájáról. Ha az autóversenyzésre gondolunk, akkor a két tevékenység remekül elfér egymás mellett.

Olyan világsztárok is kihasználják a számítógépes szoftverek nyújtotta lehetőségeket a felkészülésük során, mint Max Verstappen, Fernando Alonso és Charles Leclerc, de Michelisz Norbi vagy éppen Maťo Homola ellen is több ízben versenyeztem már. A másik, gyakran elhallgatott tény, hogy a futballal és a legtöbb labdajátékkal ellentétben a motorsportok mindig is „úri huncutságnak” számítottak.

Azáltal, hogy a drága nevezési díjak és biztosítások helyett elég kigazdálkodni egy asztali számítógép és egy közepes minőségű felszerelés árát, sokkal több fiatal számára válik elérhetővé a technikai sportok világa.

Magyarországon tavaly már zajlott e-sportos tehetségkutató-program. Kíváncsi vagyok, Szlovákiában sor kerül-e majd hasonlóra.

Készülsz-e a világbajnokságra, ha igen, hogyan?

Megterhelő hónapok állnak mögöttem, mivel a nemzeti bajnokság mellett két nemzetközi szériában is számít rám a csapatom. Mondhatni állandó edzésben vagyok, ami fontos is, hiszen az „valódi” motorsportokban ugyancsak kiemelkedően fontos a felkészültség, a friss versenyrutin.

A tavalyi szezon végén rendkívül elcsigázottnak éreztem magam, így idén tavasztól nagyobb figyelmet fordítok a fizikális felkészülésre. Ennek pozitív hatásait már érzékelem, sokkal jobb az erőnlétem, mint korábban bármikor. A hónap utolsó napjait pihenéssel töltöm, ami rám is fér: szeptember elején megkezdem mesterszakos tanulmányaimat a Budapesti Corvinus Egyetemen, és persze október elején a világbajnokság is elrajtol majd. Minden tekintetben sűrű időszak lesz, de már alig várom!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.