2023. március 1., 18:40

Az oroszok elhagyják Európát

Az Orosz Sakkszövetség (RCF) az európaiból (ECU) kiválva az Ázsiai Sakkszövetségbe (ACF) lépett át. 

sakk
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A csatlakozást kedden szavazta meg az ACF közgyűlése Abu-Dzabiban. A küldöttek túlnyomó többsége támogatta Oroszország felvételét, amelyet egy nem és hat tartózkodás mellett, 29 igen szavazattal hagytak jóvá. Jogilag az átállást május 1-jén véglegesítik. Az FSR az első a nemzeti sportszövetségek közül, amely az ázsiai kontinensen folytatja tevékenységét.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) tanácsa február 22-én hagyta jóvá az FSC döntését az ACF-hez való csatlakozásról. A FIDE arról is határozott, hogy a kontinensváltás után azok az orosz sakkozók, akik nem kívánnak az ázsiai zónában játszani, hanem valamely más európai ország szövetségéhez akarnak csatlakozni, ezt azonnali hatállyal, korlátozás nélkül megtehetik.

Az orosz sportági szövetség már korábban megszavazta az ACF-be való átlépést, miután a FIDE úgy döntött: nem engedélyezi az oroszok részvételét a csapatversenyeken.

A FIDE - amelynek Arkagyij Dvorkovics személyében orosz elnöke van - tavaly február 28-án, négy nappal az ukrajnai háború kirobbanása után jelentette be, hogy az invázió miatt Oroszország és a konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország nem rendezhet hivatalos versenyeket. Március 16-án pedig azt közölte, hogy a két ország válogatottjai nem vehetnek részt a szervezet égisze alatt zajló eseményeken. Kivételt az egyéni indulásnál tett úgy, hogy az orosz és fehérorosz sakkozók a nemzeti jelképek használata nélkül, semleges színekben, a FIDE zászlaja alatt asztalhoz ülhetnek a nemzetközi tornákon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.