2021. május 15., 15:48

A magyar kerekesek Sagan nyomdokában?

Valter Attila és Dina Márton részvételével rajtolt el az idei Giro d’Italia. Ez az első alkalom az olasz körverseny történetében, hogy egyszerre két magyar is bekerült a mezőnybe, sőt, egyben az első a Grand Tourok több mint százéves történetében. A Giróval párhuzamosan rendezik meg a Tour de Hongrie-t is, a magyarországi körversenyt.

valter_attila
Valter Attila

A magyar országúti kerékpározás sosem tartozott a világ élvonalába. Nincsenek olyan alakjai, akiknek a neve bekerült volna a köztudatba. Még a sportrajongók közül is kevesen tudnának megnevezni legalább egy magyar bringást. Ha az alapján rangsorolnánk a sportágakat, hány nevet sikerül az adott sportághoz odabiggyeszteni, az országúti, de lényegében egyetlen kerékpáros szakág sem szerepelne a listán. Azonban nagy esély van arra, hogy az elkövetkező években ez megváltozik.

Magyarország legalább egy olyan tehetséggel rendelkezik, aki ott lesz a legjobbak között a következő években, és a tábor bővülhet.

Mi kell ahhoz, hogy az országúti kerékpározás bekerüljön a köztudatba? Természetesen nemzetközi siker. Nem kell hozzá olyan óriási szenzáció, mint amilyet Peter Sagan produkált az utóbbi évtizedben. Sagan a sportág csúcsa, és ha belga, holland, francia, brit, olasz vagy amerikai állampolgárnak születik, az is ismerné a nevét, aki sosem látta őt a tévében.

Ki emlékszik Bodrogi Lászlóra?

A magyar országúti kerékpározás ettől függetlenül elkönyvelhetett az elmúlt évtizedekben némi sikert.

Bodrogi László hétszer indult a három Grand Tour valamelyikén.

A legnagyobbon, a Tour de France-on 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben, a másodiknak tekinthető Giro d’Italián 2007-ben, míg a Vuelta a Españán 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben. A legjobb eredménye az első francia körversenyén elért harmadik hely volt az egyik egyéni időfutamon.

Bodrogi korának egyik legjobb időfutamosa volt világviszonylatban is.

A világbajnokságokon időfutamban két érmet szerzett magyar színekben, 2000-ben harmadik lett Ploauy-ban, 2007-ben pedig második Stuttgartban. A francia állampolgárság 2008-as felvétele után – a felesége francia – Franciaországot képviselte. Bodrogiról azonban csak a sportág rajongói, illetve az újságírók hallottak azokban az években.

A tavalyi Giro d’Italia Magyarországról indult volna, ha nincs a koronavírus-járvány. A májusi Girót elhalasztották, végül mégiscsak megrendezték, ahogy a másik két Grand Tourt is. Az olaszországi versenyre október 3. és 25. között került sor, és a brit Tao Geoghegan Hart nyert az ausztrál Jai Hindley és a holland Wilco Kelderman előtt. A magyarországi rajtra legalább újabb egy évet kell várni, és persze azt is érdemes hozzáfűzni, hogy a következő évek Grande Partenzái, vagyis rajtjai szintén torlódnak. A Giro d’Italia az utóbbi években minden második évben külföldi szakaszokkal vette kezdetét, ami az olaszoknak pénzbevételt és reklámot jelent, az adott országok számára pedig az ország-imázs építése szempontjából fontos.

Két magyar a Girón

A 2021-es Giro d’Italia május 8-tól 30-ig tart. A verseny torinói időfutammal indult, és a Senago–Milánó időfutammal zárul.

A 21 szakaszon 3450 kilométert tesz meg a mezőny,

hacsak az időjárás vagy egyéb körülmény közbe nem szól. A 19 UCI WorldTeam mellett 4 UCI ProTeam is meghívást kapott, és a 184 fős mezőnyben két magyar is szerepel.

A Groupama-FDJ-ben találjuk Valter Attilát, aki másodszor áll rajthoz a Girón.

Tavaly a CCC gárdájában versenyzett, de a lengyel csapat feloszlott, így az idén már a franciáknál teker. Tavaly a 27. helyen zárt összetettben, legjobb szakaszeredménye az utolsó előtti etapon elért kilencedik pozíció volt. A Groupama-FDJ nyolcasa Valter mellett három franciából, két svájciból, egy hollandból és egy kanadaiból áll.

A Tour de Hongrie huszonkét éves címvédője az idén már többször megmutatta magát. A márciusi katalán körversenyen három etapon is bekerült a szökésbe, és egy nyolcadik, majd egy harmadik hellyel két szakaszon is a legjobb tízben végzett. Az áprilisi alpesi körversenyen az összetett 27. helyét szerezte meg. A franciák az összetettben Rudy Molard-ban bíznak a száznegyedik Girón, de szinte biztos, többször ott találjuk majd őket a szökésekben, köztük Valter Attilát is.

A másik magyar induló Dina Márton.

A Tour de Hongrie 2019-es második helyezettjét az egyik meghívott csapat, az Eolo-Kometa nevezte. Alberto Contador 2018 óta létező alakulata tavaly még spanyolnak számított, 2021-től már olasz bejegyzésű. A huszonöt éves Dinát az utolsó pillanatban értesítették és nevezték be, a rajt előtti vasárnapon. A csapat hat olaszt és egy britet indít Dina mellett. Azzal a céllal versenyeznek, hogy lehetőleg mindennap legyen egy bringásuk szökésben, megmutassák magukat a világnak. Dina feladata, hogy segítsen a csapattársainak, de ahogy egyik nyilatkozatában fogalmazott, szeretne bekerülni legalább egy szökésbe, mert nincs annál rosszabb, mint úgy befejezni egy viadalt, hogy észrevétlen maradt. Dina az alpesi körversenyen remekelt, a hegyi pontversenyben a második helyen végzett.

marton-dina-1
Dina Márton
Tour de Hongrie negyvenkettedszer

A Giro d’Italiával egy időben más versenyek is zajlanak. A Tour de Hongrie a negyvenkettedik kiírásához érkezett.

A május 12-től 16-ig tartó viadal Siófokról startol, és a karaván öt nap alatt öt szakaszon 792 kilométert megtéve Kaposvárt, Balatonfüredet, Nagykanizsát, Veszprémet, Tatát, Balassagyarmatot, Gyöngyös–Kékestetőt érintve Budapesten ér célba.

A rendezők szerint minden eddiginél erősebb mezőny verődött össze. A címvédő Valter Attila értelemszerűen a Girón teker, de a másik WorldTeam-tag, a 2017-es Tour de Hongrie ezüstérmese, az ausztrál BikeExchange-ben versenyző Peák Barnabás rajthoz áll. A három ProTeam-tagot, a kétszeres magyar bajnok Kusztor Pétert, a 2016-os magyar bajnok Pelikán Jánost, illetve Dina csapattársát, Fetter Eriket nevezte a csapata. Mellettük további magyar bringások például a válogatottban köröznek majd az országutakon a 2021-es magyar körversenyen.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/19. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.