2022. február 13., 16:05

A fiatalabb fiúnak sikerült

Pontosan egy hónap múlva lesz 24 éves Liu Shaoang, aki a gyorskorcsolyázók 500 méteres távján megszerezte a magyar olimpiai csapat első egyéni téli olimpiai aranyát.

Liu Shaoang
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Pekingben is ez az első aranyunk, de egyéniben még soha nem nyert magyar olimpikon téli olimpián. Már ez is sikerült, méghozzá hogyan. Ádó, ahogy csak becézik, már két bronzot is nyert a kínai játékokon, de a másodikat úgy, hogy idősebb testvérét, Liu Shaolin Sándort 1500 méteren gyanús körülmények közt kizárták. Ő így felkerült a dobogóra két kínai mögé, de ha legalább részben megpróbáltak volna kiegyensúlyozottan ítélni a bírák, akkor ezüstöt kellett volna adni, hiszen az aranyra emelkedő kínait is ki kellett volna zárni. 

Nem így lett, Ádó is felemás érzésekkel nyilatkozott a második bronz után, hiszen bátyjával közösen akart volna a dobogón állni. Ez nem sikerült az egyéni számokban Pekingben, de sajnos a négy évvel ezelőtti váltó aranyat sem sikerül majd közösen megvédeni, hiszen a fiúk pénteken a rossz taktikára fizettek rá, így szerdán csak a B döntőben versenyezhetnek. Rögtön az olimpia első napján ugyanakkor összejött a meglepetés a vegyes váltóban, ahol testvérével is együtt lehetett a dobogón.

Ma is Sanyi számított a favoritnak, hiszen a világranglista szerint ott lett volna a helye az aranyért folytatott küzdelemben, de ő és John-Henry Krueger sem jutott tovább az elődöntőbe, csak Ádó maradt. A budapesti születésű fiatalember pedig nem kímélt senkit és a döntőig menetelt, ahol ismét ő volt a legjobb.

Olimpiai aranyat nyert ismét, most viszont egyéniben és már harmadik érmét szerezte édesapja szülőhazájában, ugyanis kínai apa és magyar anya gyermeke. Még két érmet sem szerzett egyetlen magyar sportoló téli olimpián, Liu Shaoang már háromnál jár, egy arannyal és két bronzzal. Ezzel egyszersmind kissé bosszút is állt, mert míg a hét első napján testvérétől elvették az aranyat, a hét utolsó napján tőle nem tudták az ellenfelek és a bírák sem.

Reménykedtünk benne, hogy sikerülhet újra egy arany, s valóban, így lett. Ádó nyilatkozatában elmondta, már vasárnap reggel érezte, hogy olimpiai bajnok lesz ma, s úgy is harcolt. Pedig az olimpia előtt koronavírusos volt, csak később utazhatott ki Pekingbe a csapat után, de semmi nem állíthatta meg. Mi pedig tegyünk úgy, ahogy kérte a szurkolóktól és ünnepeljük meg a sikerét, mert a magyar sport nagy napja a mai!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.