2023. május 14., 07:55

Tisztes vereség a dánoktól

A magyar jégkorong-válogatott lejátszotta első mérkőzését a tamperei világbajnokságon. Dánia erős ellenfélnek bizonyult, de a magyarok becsületesen küzdöttek, és csak két góllal maradtak alul a favorit ellen.

Jégkorong
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A mérkőzést a dánok kezdték jobban a jégen, a lelátón viszont a magyar szurkolók, akik végig buzdították a csapatot. A kapuban Bálizs Bence védett, aki már az első perctől kezdve bemelegedhetett, hiszen a dánok veszélyes támadásokkal tesztelték.  

A kiválóan védő hálóőr bravúros védéseinek köszönhetően sokáig nem született gól.

A magyar csatárok is megvillantak, és akadtak komoly helyzetek a dán kapu előtt is. Sőt, az első emberelőnyt mi játszhattuk, hiszen a dánok elcserélték magukat, eggyel többen voltak a jégen. Habár az emberelőnyt jól játszottuk, de azt mégsem sikerült gólra váltani. Az első harmadban viszont több szabálytalanságot is elkövettek a magyar játékosok, jöttek is a kiállítások.

A dánok ki is használták az egyik fórjukat, az NHL-es Ehlers laposan lőtt meg erősen egy korongot, amelyet már Bálizs sem tudott védeni.

Az első harmad végén ismét létszámfölényben játszottak a dánok, de az eredmény nem változott.

A második harmad dán fölénnyel kezdődött, többször is beszorítottak minket a saját harmadunkba, és Bálizs fantasztikus bravúrjainak volt köszönhető az, hogy nem tudott meglépni az ellenfél. A következő emberelőnyt azonban már gólra váltották az északiak.

Az első gól szerzője, Ehlers ismét betalált, így már 2-0-as eredmény villogott az eredményjelzőn.

A harmad vége felé éledeztek a magyar támadók is, de a fegyelmezetlen játéknak köszönhetően megint a dánok játszottak emberelőnyben. Bálizs Bence szenzációs védéseivel tartotta a magyar csapatban a lelket.

A harmadik harmadra már jóval bátrabb és fegyelmezettebb magyar csapat korcsolyázott ki a jégre. Egyenlő létszámban sokkal aktívabb játékot mutattak a mieink, többször is gond nélkül sikerült betörni a dán harmadba.

A támadó játék azután meghozta a gyümölcsét: Szabó Bence keresztpasszát Sofron István egy határozott mozdulattal vágta be a dán kapuba, ezzel megszületett a magyar válogatott első gólja a világbajnokságon.

A lendület nem tört meg, hiszen Galló Vilmos, Hári János, majd Papp Kristóf hokibotján is ott volt az egyenlítés lehetősége, de a helyzetek kimaradtak. A sok magyar támadás mintha felpaprikázta volna a dánokat, hiszen Poulsen villámgyorsan indult meg a magyar kapu felé, és egy bődületes lövéssel növelte az előnyt. A végén hiába hoztuk le Bálizs Bencét, hogy létszámfölényben tudjunk támadni, a dánok megőrizték a 3-1-es vezetést.

Jégkorong
Fotó:  MTI/Illyés Tibor

Nem borult fel a papírforma, a dánok hozták a kötelező győzelmet. A magyar válogatott hősiesen küzdött, ennek volt köszönhető a szoros eredmény. Rengeteg buta kiállítást szedtünk össze, amelyet az ellenfél könyörtelenül kihasznált. A jövőben fegyelmezettebb játékra lesz szükség a jóval erősebb csapatokkal szemben.

Ugyanakkor voltak biztató elemek is a játékban, elég könnyen sikerült bejutni az ellenfél harmadába, és több helyzet is adódott a magyar csapat előtt.

A továbbiakban azon érdemes javítani, hogy a kidolgozott lehetőségeket sikerüljön gólra váltani. A folytatásban a jó formában lévő Egyesült Államok lesz az ellenfél, amely egy jóval magasabb szintet képvisel.

Jégkorong
Fotó:  MTI/Illyés Tibor
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.