2022. november 3., 15:30

Pénteken kezdődik a kézilabda-EB

Szlovénia, Észak-Macedónia, Montenegró. Ez a három ország rendezi meg november 4. és 20. közt a 2022-es női kézilabda-Európa-bajnokságot. Újabb norvég arany várható, vagy akad olyan válogatott, amelyik meg tudja szorongatni a világ- és Európa-bajnok skandinávokat? És milyen esélye van a magyar csapatnak a labdarúgó-vb miatt korábban megrendezésre kerülő eseményen?

magyar női kézilabda
Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség

Mintha tegnap lett volna a dániai Európa-bajnokság, pedig két év telt el azóta. Furcsa tornát rendeztek a dánok, a norvégok nélkül persze, akik visszaléptek a házigazda szerepétől, mindent áthatott a covid szelleme. Norvégia ennek ellenére mondhatni természetesen megnyerte az Eb-t, a nyolcadik aranyat bezsebelve a kontinensviadalokról. A franciák címvédőként veszítettek a döntőben (22-20), a magyarok a két Gábor, Danyi és Elek irányításával a tizedik helyen zártak. A tavalyi olimpián a hetedik hely jött össze, a spanyolországi vb-n egy újabb tizedik helyezés.

Az idei tornáról a győztes kijut a párizsi olimpiai játékokra, az érmesek pedig a jövő évi világbajnokságra. Bár norvég, svéd vagy dán érem esetén – ők lesznek a házigazdák – akár a hatodik is kvalifikálhat a vébére. Tét tehát van elég.

Ez az első olyan Eb, amelyet három ország közösen rendez meg – a jövőben ez gyakori lesz –, és az utolsó, amelyen 16 csapat vesz részt. Merthogy a következőn már 24-en lehetnek ott, történetesen Budapesten, Debrecenben, Innsbruckban és Bázelben. Az idei torna helyszínei: Ljubljana, Celje, Szkopje és Podgorica. A négy csoportból az első három helyezett továbbjut a középdöntőbe, ami további három csoportmérkőzést jelent, innen az első kettő az elődöntőbe kerül, a harmadikok pedig az ötödik helyért csatázhatnak. Golovin Vlagyimir alakulata a ljubljanai A jelű négyesben a svájciakkal (nov. 4., 18.00), a horvátokkal (nov. 6., 18.00), majd a norvégokkal (nov. 8., 20.30) csap össze, a középdöntőben a dánokkal, svédekkel, szerbekkel és a szlovénokkal találkozhatnak a B csoportból. Utazni nem kellene, maradnának Ljubljanában, a helyosztókra is.

Addig a válogatott Tatabányán felkészülési tornán játszik, október 29-én Romániával, 31-én Németországgal. A szövetségi kapitány a németek elleni meccs után hirdeti ki a 18 fős keretét a kontinensviadalra. Kik a legnagyobb hiányzók?

A felvidéki Szöllősi-Zácsik Szandra vállsérüléssel küzd, Háfra Noéminek a keresztszalagja szakadt el, Fodor Csenge térdsérülést szenvedett a napokban, Bíró Blanka a sérülés utáni rehabilitációját tölti, Kovacsics Anikó szülési szabadságon van. A két balátlövő, Szöllősi-Zácsik és Háfra kiesése a legérzékenyebb veszteség. A fogadóirodák egyértelműen a norvégokat favorizálják, az olimpiai bajnok franciák és a dánok a második, harmadik számú esélyesek a tornagyőzelemre, a hollandok és a svédek után a magyarokat a hatodik helyen rangsorolják.

A magyar válogatott 21 fős kerete
Kapusok: Janurik Kinga (FTC), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (Bietigheim)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győr), Győri-Lukács Viktória (Győr), Töpfner Alexandra (DVSC)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Planéta Szimonetta (DVSC)
Irányítók: Kuczora Csenge (Vác), Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár), Vámos Petra (DVSC)
Beállók: Bordás Réka (DVSC), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok), Hornyák Dóra (DVSC), Kácsor Gréta (DVSC)
Balszélsők: Korsós Dorina (Rapid Bucuresti), Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (Győr)
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.