magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. március 30., 19:39

Minden esély adott a magyar jégkorong-válogatott feljutására

Bár még bő egy hónapot várni kell, de rohamosan közeledik a Divízió 1/A  jégkorong-világbajnokság, amelyet Szlovéniában rendeznek meg május 3-a és 8-a között Ljubjanában. Ez a világbajnokság nemcsak azért lesz érdekes, mert a járvány kitörése óta kétszer nem rendeztek világbajnokságot az alsóbb osztályokban, de a magyar jégkorong-válogatott számára óriási esély adódik arra, hogy kivívja a feljutást.

magyar jégkorong
Fotó: Magyar Jégkorong facebook

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban, és 2021-ben is elmaradtak a divíziós, (alsóbb osztályos) világbajnokságok.

2020-ban a nagy világbajnokság is elmaradt, de 2021-ben csak a legfelsőbb kategóriát rendezték meg. Az alsóbb kategóriák bajnokságait törölték, így nem is volt kiesés az A-kategóriában. Nagy-Britannia és Olaszország is bennmaradt, a mezőny két leggyengébb csapata, akik még 2019-ben harcolták ki a feljutást Budapesten.

Ebben az évben azonban már lesz két kieső, így a gyengébb csapatoknak mindenképpen fel kell kötni a gatyájukat. Mondhatnánk, hogy minden marad a régiben, de mégsem. Sőt, az orosz-ukrán háború alaposan megkeverte a lapokat a jégkorong világában.

A háború miatt az orosz és a fehérorosz csapatokat kizárta a szövetség, így fel kellett tölteni a 16 csapatos mezőnyt.

A ranglista alapján Ausztria és Franciaország ugrik be, ez pedig azt jelenti, hogy a Divízió1/A-s világbajnokságon a két legerősebb csapat nem szerepel, ez pedig óriási lehetőség a többi csapat számára.

A csoportgyőzelemre a legnagyobb esélye a hazai szlovén csapatnak van, amely hazai közönség előtt mindent megtesz céljak elérésére.  

Na, de ejtsünk szót a magyar jégkorong-válogatottról is, ugyanis óriási esély nyílik arra, hogy a nemzeti válogatott kiharcolja a feljutást. Talán soha nem volt ilyen kedvező a helyzet, ugyanis a két szuperfavorit, Ausztria és Franciaország nem szerepel a csoportban.

Ha a papírforma érvényesül, akkor a szlovénekkel egy igazi presztízsmérkőzést vívhatnak a magyarok az első helyért.

A csillagok állása annyira kedvező, hogy akkor sem történik nagy baj, ha csak a második helyen végez a nemzeti válogatott, ugyanis a lebonyolítás szerint az első két helyezett jut fel a világelitbe.

Természetesen a magyar válogatott célja az első hely megszerzése, és egy ilyen helyzetben óriási lehetőség nyílik a világbajnokság megnyerésére.

A szlovénekkel amúgy sem jó a mérleg, hiszen a világbajnokságokon rendszerint vereséggel szoktak zárni a magyarok.

Legutóbb a kazahsztáni divízió 1-es világbajnokságon nagyarányú 6:0-as vereséget szenvedett el a nemzeti csapat. Van mit tehát visszaadni a szlovéneknek. Viszont ne vegyük készpénznek a második helyet sem, azért is nagyon meg kell harcolni: a többi csapat sem adja be könnyen a derekát.

Ott vannak például a gyors és ügyes dél-koreaiak, akik mindig meglepik a magyarokat.

Ráadásul Kazahsztánban is vereséggel zárult az ellenük való mérkőzés. A koreaiak 2018-ban estek ki a világelitből, és ha ott nem is tudtak megkapaszkodni, megizzasztották az A-csoportos ellenfeleiket. A 2018-as pjongcsangi téli játékokon is ott voltak mint házigazdák, és egyáltalán nem vallottak szégyent.

Ellenük mindenképpen fegyelmezetten kell játszani, a koncentráció pedig nagyon fontos lesz.

A csoportban szerepel majd Románia is, amelynek csaknem a hatvan százalékát a székelyek adják.

Nagy meglepetésre 2019-ben megnyerték a divízió 1-es B kategóriájú világbajnokságot, és a lengyelek helyett ők kerültek fel.

A magyarok 2020-februárjában találkoztak velük az olimpiai selejtezőtornán, ahol csak hosszabbításban sikerült ellenük nyerni. Egyáltalán nem szabad őket leírni, mert Szlovéniában bármi megtörténhet. És végül ott lesz a litván válogatott is, amely ugyan kiesett volna az alsóbb osztályba, de az oroszok és a fehéroroszok miatt ők is a mi csoportunkban szerepelnek. Ellenük kötelező lesz a győzelem, de őket sem szabad félválról venni, mert biztosan mindent megtesznek azért, hogy bent maradjanak a csoportban. Kazahsztánban 4-1 re sikerült ellenük nyerni, jó lenne ezt az eredményt megismételni.

2008 Szapporó, 2015 Krakkó, 2022-ben pedig Ljubjana? Nem szeretnénk előre inni a medve bőrére, és a válogatottnak sem szabadna elbíznia magát, de ha minden a papírforma szerint alakul és nem lesznek sérülések a csapatban, minden kulcsfontosságú játékos ott lesz, akkor minden esély megvan arra, hogy újra feljutást ünnepeljen a magyar jégkorong. Isten adja, hogy sikerüljön!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.