Milyen változásokat hozott a járvány a sportvilágban?

2020. március 29., 15:57
ma7 | MTI

A nemzetközi sportéletben vasárnap is újabb intézkedéseket, változásokat, valamint megbetegedéseket jelentettek be a koronavírus-járvány miatt.

Santiago Bernabeu, Madrid
Fotó: TASR / AP
Illusztrációs felvétel
Április végéig halasztanának mindent

Vincenzo Spadafora olasz sportminiszter közölte, hétfőn javasolni fogja, hogy az összes sportesemény felfüggesztését hosszabbítsák meg április végéig a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében, és a tiltást terjesszék ki minden sporttevékenységre, például az edzésekre is. Hozzátette, 400 millió eurós akciótervet fog kidolgozni a kis sportegyesületek és az amatőr klubok megsegítésére. Olaszországban szombaton 10 ezer fölé nőtt a járvány halálos áldozatainak száma.

Nyáron nézők nélkül és bő egy hónap alatt bonyolíthatják le az angol futballbajnokság élvonalának, a Premier League-nek az idényből még hátralévő mérkőzéseit. A Football London vasárnapi híre szerint júliusban kezdhetik el és négy-hat hét alatt fejezhetik be a pontvadászatot. Erről a megoldási lehetőségről az angol labdarúgó-szövetség és a játékos-szakszervezet állapodott meg.

Az UEFA tárgyalna

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Ceferin közölte: ahol június végéig nem tudják folytatni a bajnokságot, ott törölni kell a szezon hátralévő részét és befejezettnek nyilvánítani az évadot. Hozzátette: szerinte az európai kupasorozatok döntőit nem szabad zárt kapuk mögött megrendezni. A szlovén sportvezető arról is beszélt, hogy az UEFA hajlandó tárgyalni a játékosok szerződésének időtartamáról, és az átigazolási piaci határidők módosításáról.

Megbetegedések

Pozitív lett a koronavírus-tesztje José Perurenának, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) elnökének. Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz oldal szerint Madridban került kórházba a 74 esztendős spanyol sportvezető, aki a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) első embere is. Spanyolországban eddig 6528 áldozatot követelt és több mint 78 ezer embert fertőzött meg a Covid-19 járvány.

Kórházba került a Barcelona labdarúgócsapatának korábbi kapusa, Rüstü Recber. Felesége beszámolója szerint a 46 esztendős, világbajnoki bronzérmes egykori török válogatott hálóőr jól volt, és rohamos gyorsasággal jelentek meg rajta a vírus tünetei. Feleségénél és gyermekeinél negatív eredményt hozott a teszt.

A kanadai Brian's sportszergyártó - amely jégkorongkapusok számára készít felszereléseket - átállította termelésének egy részét gyógyszeripari, orvosi árukra, így segíti az Ontario tartomány kórházait.

Lemondtak fizetésükről a kerekesek

Lemondtak a fizetésükről a Lotto Soudal országúti kerékpárosai. A belga World Tour-csapat 25 alkalmazottja - köztük szerelők, fizioterapeuták, buszsofőrök, segítők - vált ideiglenes állásnélkülivé a szezon kényszerű leállása miatt. Ezt követően az istálló 27 versenyzője - illetve hozzájuk csatlakozva a csapatvezetés és az adminisztrációs munkatársak - előzetes egyeztetések nélkül, önként lemondtak a fizetésekről mindaddig, amíg a versenyidőszak újra el nem kezdődik. „Mindenki számára egyértelmű volt, hogy a rendkívüli körülmények rendkívüli reakciókat igényelnek” - áll a Lotto Soudal közleményében.

Hogy lesz az NHL-ben?

A március 12-én felfüggesztett észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) folytatása esetén be kellene fejezni az alapszakaszt Connor McDavid szerint. Az Edmonton Oilers csapatkapitánya szerint - miként a cbssports.com oldal idézte - „egy sportszerű idény teljes szezon”, így ha lehetőség lesz rá, támogatni fogja ezt a lebonyolítást. Hasonlóan vélekedik Mark Giordano is, a Calgary Flames kapitánya szerint ugyanakkor jelen helyzetben nem reális ez a forgatókönyv. Sydney Crosby, a Pittsburgh Penguins, illetve Alekszandr Ovecskin, a Washington Capitals sztárja viszont rögtön a rájátszással folytatná az NHL küzdelmeit, amint ezt a világjárvány miatt kialakult helyzet lehetővé teszi.

Kövesse facebook oldalunkat is!