cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 17., 09:10

Mégis lehetnek magyar kosarasok a nyári olimpián?

Két csapattal is bővülhet a magyar küldöttség a párizsi nyári olimpiai játékokon. A férfi és a női 3x3-as kosárlabda-válogatott is kijuthat az ötkarikás játékokra a május 16. és 19. közt esedékes debreceni olimpiai selejtezőről. A nők már tegnap lejátszották az első két mérkőzésüket, és mindkétszer nyertek, a férfiak ma este kezdik meg a szereplésüket a tornán.

A 2024-es párizsi olimpiai játékok hivatalos plakátja 2
Fotó: reprofoto

Összesen három hely kiadó az olimpián mindkét nem esetében, ezekért küzdenek a csapatok. Tizenhat válogatott az egyik, tizenhat a másik mezőnyben, négy-négy csoportba osztva, ahonnan a kieséses szakaszba jutnak a csoportelsők és -másodikok, majd a negyeddöntők, az elődöntők és a helyosztók következnek. A legjobb háromban kell végezni, mivel azok jelentenek olimpiai kvótát. A férfi és a női olimpiai tornán is nyolc-nyolc alakulat vehet részt, és a tokiói után a párizsi lesz a második olimpia, amelyen a 3x3-as kosárlabda mint sportág szerepet kap.

A férfiaknál Szerbia, az Egyesült Államok, Kína, Lettország és Hollandia, a nőknél Franciaország, Kína, az Egyült Államok, Azerbajdzsán és Ausztrália szereztek eddig részvételi jogot, hozzájuk csatlakozhatnának a magyar válogatottak is. Három éve Lettország diadalmaskodott a játékokon, a nőknél az Amerikai Egyesült Államok zsebelte be az olimpiai bajnoki címet.

2021-ben szintén Debrecen jelentette az utolsó esélyt a csapatoknak, csakhogy akkor egy-egy gárda szerzett indulási jogot Japánban. A magyar férfi és női válogatott is bejutott a döntőbe, és míg az előbbi a belgáktól, utóbbi az olaszoktól szenvedett vereséget a fináléban, vagyis egy hellyel maradt le mindkét csapat az olimpiáról – a nők egy utolsó másodperces kosárral kaptak ki. A lányok tegnap két meccset játszottak Debrecenben, a D csoportban. 19.20-tól Izrael volt Kissék ellenfele – mellesleg a férfiak is Izrael ellen kezdenek –, majd 21.35-től Hollandia. Földi Attila szakvezető csapata az áprilisi hongkongi selejtezőn az elődöntőig jutott, onnan csak a győztes szerzett indulási jogot Párizsban. A Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia és Szabó Fanni összeállítású négyes a Nagytemplom előtti Kossuth téren felállított ideiglenes arénában, amelynek lelátóira majdnem ezer néző elfér, 10-9-es vezetésnél vett egy nagy levegőt, 5-0-s sorozattal ellépett az izraeliektől, végül 21-16-ra nyert az első összecsapáson.

A hollandok elleni késő esti találkozón is pazar volt a körítés. Telt ház előtt játszottak a lányok, az Európa-bajnok hollandok pedig jóval erősebb ellenfélnek bizonyultak – 13-9-re legyőzték az olaszokat az első meccsen. 8-6-ra is vezettek, innen jöttek fel a magyarok, 11-13-ra fordítottak, ezzel behúzták a második győzelmüket. Az olaszok közben megverték az izraelieket, vagyis ők is továbbjuthatnak, ha szombaton 20.45-kör elpáholják a magyarokat.

A magyarok viszont csoportelsőként szeretnének a negyeddöntőbe jutni, hogy elkerüljék a torna legjobb csapatát, Kanadát, amely feltehetően a B csoport élén zár. A lányok ellenfele valószínűleg Litvánia lenne, amely tegnap kikapott Kanadától. A negyeddöntőket, elődöntőket és helyosztókat május 19-én játsszák le.

A férfiak a B csoportban szerepelnek, és ma este lépnek pályára először. 19.20-tól Izrael, 21.35-től Puerto Rico lesz az ellenfél, május 18-án, 21.35-től pedig Ausztriával csap össze a válogatott. Csirke Ferenc szakvezető az alábbi négyesben bízik: Ivosev Tamás, Demeter Attila, Komma László és Uros Rosics. A férfiak selejtezőtornája is hasonlóan zajlik, mint a nőké, a csoportelsők és -másodikok a negyeddöntőbe jutnak, és az elődöntőkkel és a helyosztókkal együtt vasárnap játsszák le a kieséses szakasz mérkőzéseit. A legjobb nyolc között a D csoportból kap ellenfelet a magyar válogatott, Belgium, Lengyelország, Japán vagy Mongólia kerülhet egy ágra a mieinkkel. Először persze tovább kell jutni a csoportból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.