2021. december 18., 08:20

Megint a dánok ellen dől el a magyarok sorsa

Miután a magyar U20-as jégkorong-válogatott a negyedik mérkőzésén is kikapott a dániai divízió 1/A-s világbajnokságon. Ezúttal Lettország bizonyult jobbnak, 6-1-re nyert a balti csapat. Az utolsó fordulóban, a házigazda Dánia elleni összecsapáson dől el, melyik alakulat marad bent, illetve búcsúzik a második vonal felső osztályától.

u20 magyar hoki
Fotó: jegkorongszovetseg.hu

Nem volt kérdéses, ki a lett-magyar párharc esélyese. Lettország korábbi ellenfelei közül Norvégiát 4-2-re, Dániát pedig 5-4-re felülmúlta, és csak Fehéroroszországtól szenvedett 2-1-es vereséget. A tegnapi meccs ennek megfelelően alakult. A baltiak az első emberelőnyüket nyomban kihasználták, és a 7. percben Sandis Vilmanis góljával vezetést szereztek. A második találatot a 14. percben jegyezte a mérkőzés favoritja, a gólszerző Anri Ravinskis volt. Az első harmad végére a magyarok is jelezték, nem nélkülük zajlik a találkozó. A 18. percben Tóth Tamás ért bele egy távoli lövésbe, az asszisztot Hadobás Zétény neve mellé húzták be, rövid időre szorosabbá vált a viadal. Annyira rövid időre, hogy a szünet előtt a lettek harmadjára is bevették Antek Tamás kapuját, Raimonds Vītoliņš góljával 3-1 volt oda.

A folytatásban a magyarok igyekeztek, még gólt is szerezhettek volna, de nem sikerült a kétgólos hátrányt egyre csökkenteni. A magyar kapuban Anteket Orosz Gergely váltotta, előbbit a mamutjával adódó gondjai miatt kellett lecserélni. Ami biztató volt a második játékrész után, hogy az ellenfél sem talált be, negyven perc játékidőt követően is 3-1-re vezetett Lettország. A harmadik harmadban azonban a baltiak megduplázták a góljaik számát, és összesen fél tucatot szórtak a magyar kapuba.

Újabb emberelőnyből, a 47. percben Felikss Gavars növelte csapata előnyét, majd két perccel később Németh Kristófot küldték le végleges kiállítással, és az ötperces fórral éltek a lettek. Martins Laviņş találatával az 50. percben 5-1 volt az állás, ezt követően az 58. percben épp a gólszerzőt zavarták le a büntetőpadra, de a magyar csapat szépítés helyett inkább ügyetlenkedett, és az eladott korongból az 59. percben Dans Ločmelis beállította a 6-1-es végeredményt.

Magyarország négy forduló után pont nélkül áll a kiesést jelentő hatodik helyen. A 2022-esnek számító hørsholmi világbajnokság december 12-től 18-ig tart, és míg az első helyezett feljut a juniorok elit mezőnyébe, addig az utolsó helyen záró alakulat a divízió 1/B-be esik ki. A magyar válogatott két éve jutott fel, pontveszteség nélkül a kijevi tornáról a divízió 1/A-ba. Tavaly csak az elit kategóriában rendeztek világbajnokságot, vagyis egy év teljesen kimaradt.

A magyar juniorok négy éve már megjárták ezt a kategóriát, viszont azonnal vissza is estek a divízió 1/B-be. Idén Horváth András gárdája a kazahok elleni 3-1-es vereséggel kezdett, ezt követte a fehéroroszoktól kapott 8-2-es zakó, végül a norvégoktól elszenvedett 5-1-es fiaskó. A dánok legszorosabb mérkőzésüket a lettekkel játszották, de ők is szerzett pont nélkül várják az ötödik fordulót.

Négy kör után a fehéroroszok 12 ponttal az elsők, a lettek és a norvégok 9-9 pontot, a kazahok hatot szereztek, a dánok és a magyarok pont nélküliek. Az utolsó játéknapon, 18-án eldől, hogy ki jut fel az elitbe, illetve ki pottyan ki a divízió 1/A mezőnyéből. A feljutásról a fehéroroszok és a norvégok csatája dönt, hacsak norvég, valamint lett győzelmek esetén nem alakul ki pontazonosság, a bennmaradásról pedig a házigazda és a magyar hokisok közti ütközet.

A párhuzamosan lebonyolított tallinni divízió 1/B-s világbajnokságon három forduló után a szlovénok állnak az élen pontveszteség nélkül, és nagy eséllyel visszajuthatnak az 1/A-ba, valószínűleg a franciák elleni párharc dönt majd az utolsó fordulóban.

Az U20-as divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokság ötödik fordulója (Hørsholm, december 18.):
13.00: Fehéroroszország-Norvégia
16.30: Dánia-Magyarország
20.00: Kazahsztán-Lettország
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.