cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. szeptember 24., 18:36

Legyőzi Európa a világ déli felét?

A legnagyobb kihívója a három „nagy déli” válogatottnak az az ír csapat, amely nemhogy világbajnoki győzelemmel vagy döntős szerepléssel nem rendelkezik, de még a legjobb négybe sem került be soha. Talán idén sikerül, ha nem az íreknek, akkor a franciáknak összejön a vb-arany?  A 2023-as franciaországi rögbi-világbajnokság szeptember 8-ától október 28-áig tart, húsz csapat részvételével.

rögbi
Fotó: TASR/AP

Ez a tizedik „uniós” rögbi-világbajnokság, a tornának Franciaország kilenc városa (Párizs, Marseille, Lille, Lyon, Bordeaux, Saint-Étienne, Nice, Nantes, Toulouse) ad otthont. A kilenc stadion közül a párizsi (Saint-Denis) Stade de France tekinthető központi helyszínnek, a kieséses szakasz nyolc mérkőzéséből hatot a 80 ezres arénában bonyolítanak le, a „maradék” két meccset – két negyeddöntőt – pedig a marseille-i Stade Vélodrome-ban. Jelenleg a csoportküzdelmek zajlanak, huszonkét összecsapást lejátszottak már a negyvenből, lehet tehát következtetni, ki milyen formában van, egyik-másik alakulat meddig juthat a hosszú tornán.

A franciaországi rögbi-vb a női labdarúgó-világbajnokság és a krikett-vb mellett a 2023-as év egyik legnagyobb, egyben legnézettebb sporteseménye, csak a budapesti atlétikai világbajnokság veheti fel velük a versenyt. Tény, hogy nem Közép-Kelet-Európában követik figyelemmel legtöbben a rögbit, de például az eddig lejátszott huszonkét találkozót összesen több mint 854 ezren látták a helyszínen, ami mérkőzésenként majd 39 ezres átlagnézőszámot jelent.

A címvédő Dél-Afrika, 2019-ben a harmadik világbajnoki aranyat zsebelte be, a jokohamai döntőben 32-12-re legyőzte Angliát. Új-Zéland szintén három vb-címet szerzett eddig, Ausztrália pedig kettőt, az 1987 óta íródó világbajnokságok történetében. Egyetlen európai válogatott, az angol nyert világbajnoki döntőben, 2003-ban az ausztrálokat múlták felül, Sydney-ben. A franciákhoz hasonlóan az angolok is háromszor szenvedtek vereséget vb-döntőben, Európa lényegében a déli félteke három meghatározó csapata után lohol a vébéken. A 2015-ös angliai tornán pedig az is megtörtént, hogy az első négy helyen kizárólag a négy „nagy déli” válogatott végzett: Új-Zéland, Ausztrália, Dél-Afrika és Argentína.

De nézzük a jelent, a franciaországi torna eddigi eseményeit. Az A csoportban a hazaiak állnak az élen, három győzelemmel, 13 ponttal. A vb nyitómeccsén 27-13-ra legyőzték az új-zélandiakat, és jó eséllyel csoportelsőként juthatnak tovább a negyeddöntőbe. Az olaszok elleni mérkőzés vár még rájuk, akik előtte még összecsapnak az „All Blacks”-szel. Ha az új-zélandiak a negyeddöntőt jelentő első két hely valamelyikén szeretnének végezni, meg kell verniük az olaszokat. Uruguay és Namíbia a csoport negyedik, ötödik helyén zár majd. A csoportküzdelmek legnagyobb rangadóját tegnap játszották a B jelű ötösben. Dél-Afrika Írországgal csapott össze, szoros meccsen végül az európaiak nyertek 8-13-ra, Mack Hansen ért el célt az írek, Cheslin Kolbe az afrikaiak oldaláról. A csoport élén Írország áll 14 ponttal, Dél-Afrika 10 pontos, szintén három mérkőzés után, Skócia, Tonga és Románia még nem szereztek pontot.

A C csoport tűnik a legbonyolultabbnak. Wales legyőzte Fidzsit, Fidzsi megverte Ausztráliát, ma pedig Wales Ausztráliával találkozik, Lyonban. Fidzsi jutna tovább Ausztrália kárára? Georgia döntetlent játszott Portugáliával tegnap, valószínűleg egyik gárda sem szólhat bele a továbbjutásba. Anglia tegnap 71-0-ra kiütötte Chilét, három győzelemmel, 14 ponttal vezeti a D jelű ötöst. Szamoa és Japán 5-5 pontosak, Argentína 4 pontot szerzett ugyancsak két kör után.

A Japán-Szamoa és a Japán-Argentína mérkőzések döntenek majd arról, melyik válogatott lesz ott a negyeddöntőben. Az ázsiaiak négy éve, hazai pályán jutottak be először a legjobb nyolc közé, az óceániaiak kétszer, 1991-ben és 1995-ben léptek tovább a negyeddöntőbe. Argentína kétszer jutott be az elődöntőbe, további két alkalommal szerepelt a legjobb nyolc között.

Ami biztos, hogy a negyeddöntőben az A és a B csoport továbbjutói csapnak össze egymással, a C csoport első két helyezettje pedig a D jelű ötös legjobb két alakulatával találkozik. Franciaország Dél-Afrikával vagy Írországgal harcolhatna, vagyis az AB-ág erősebbnek tűnik. Anglia útja jóval könnyebbnek ígérkezik, kérdés, a C csoport csapatai kifognak-e majd az egyetlen európai világbajnokon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.