2021. június 22., 15:57

Lancz Borbála: Csapatként nagy dolgokra vagyunk képesek

A felvidéki magyarság rengeteg fiatal tehetséggel büszkélkedhet, közéjük tartozik a vágsellyei Lancz Borbála. A tehetséges sportoló a kézilabdában találta meg, mindazt amire vágyik. A 19 esztendős csallóközi tehetség idén a Mosonmagyaróvárral történelmi bronzérmet szerzett, ráadásul a szlovák válogatottban is megmutatta tehetségét a fiatal átlövő.

női kézilabda
Fotó: mkcse.hu

Először is jár a nagy gratuláció, a Mosonmagyaróvár színeiben az NB I-ben elért bronzéremhez. A szezon előtt, ha azt mondta volna valaki, hogy a Fradi és Győri ETO mögött harmadik helyen végeztek az Óvárral, gondolom simán aláírtátok volna?

Nagyon szépen köszönöm a gratulációt. Úgy gondolom kevesen várták, hogy bronzérmesek leszünk és a két topcsapat a Fradi és a Győr mögött végzünk a bajnokságban. Igen szezon előtt biztosan beleegyeztünk volna a bajnoki bronzérembe.

Jól indult a szezon a csapat számára, hiszen sokáig veretlenek voltatok, mi volt a jó szezonkezdet kulcsa?

Már a felkészülés alatt keményen dolgoztunk tudtuk, hogy a jó kezdés nagyon fontos minden csapat számara, a rendkívül nehéz debreceni meccsen sikerült idegenben megszerezni a két pontot, ami nagyban befolyásolta a sikeres szezonkezdetet.

A történelmi bronzéremhez egy remek csapteljesítmény kellett, 51 góllal segítetted a csapatot. Hogyan értékelnéd a szezont a saját szempontodból?

A bronzérem óriási siker, úgy érzem kiváló játékosaink vannak, és ha csapatként együtt tudunk dolgozni, nagy dolgokra vagyunk képesek.

Úgy érzem, még többet tudnék segíteni a csapatnak, remélem a jövőben megkapom a bizalmat és így a játékperceim és a lőtt góljaim száma is fokozatosan gyarapodni fognak.

Nem kis fegyvertény, hogy olyan csapatokat sikerült idén megelőzni, mint az idén Európa-liga döntős Siófok, vagy a Vác és Debrecen. Jövőre, így a nemzetközi porondon is bemutatkozhat a csapat, ráadásul a világ két legjobbja csapata mögött zártátok a bajnokságot…

A 2020/2021-es szezon minden csapat számára kiszámíthatatlan volt, így senki sem lehetett biztos a helyezésében.

Ahogy a Ferencváros le tudta győzni a világklasszisokkal felálló Győrt, úgy a Mosonmagyaróvár is meglepte nem egy riválisát, ami klubtörténelmi sikert eredményezett, ráadásul nemzetközi porondon való bemutatkozást is jelenti.

A liga egyik legtehetségesebb játékosaként tartanak számon, a magyar bajnokság ráadásul világviszonylatban erősnek mondható. Mióta Mosonmagyaróvárra érkeztél, rengeteget fejlődtél.

Nem szoktam és nem is szeretném magamat értékelni, ez a szakmai stáb és a szakemberek dolga. Öröm számomra, hogy 17 évesen bemutatkozhattam az NB1-ben, és úgy érzem sikerült is a lehetőséggel élnem.

Az idei szezon után milyen visszajelzéseket kaptál?

Mivel a bronzérem csapatmunka volt, így a gratulációk többségét a közösségi médiában kaptuk. Az én legnagyobb rajongóim pedig a családom, és ők nagyon büszkék voltak rám.

Időközben a szlovák felnőtt válogatottban is bemutatkozhattál, milyen érzés volt számodra a felnőtt csapatban való debütálás?

Természetesnek veszem, hogy minden játékos számára megtiszteltetés, ha válogatott meghívót kap. Én is nagyre becsülöm, hogy esélyt kaphattam 17 évesen. Úgy érzem, hogy elég gyorsan be tudtam illeszkedni és segíteni a csapatnak. Nagyon segített a válogatott szövetségi kapitányának bizalma, amiért nagyon halás vagyok.

A világbajnoki selejtezősorozat első szakaszában remek teljesítményt nyújtottál, Izrael ellen ráadásul a szlovák válogatott legeredményesebb játékosa voltál 10 góllal. Milyen tapasztalatokat szereztél a selejtezők során?

Úgy érzem minden válogatott meccsen fejlődni tudtam, tapasztalatot tudtam szerezni, amely majd a pályafutásom alatt segítségemre lehet a későbbiek során. A selejtező első szakaszában az elvárásoknak megfelelően tudtunk szerepelni és a csoportot megnyerni. Nagyon sajnálom, hogy a kieséses szakaszban már nem tudtuk felvenni a versenyt a sokkal tapasztaltabb szerb csapat ellen.

A Szlovák Kézilabda Szövetség szakértői bizottsága idén is díjazta az év legjobb játékosait. A szezon legjobb fiatal játékosa, valamint a szezon legjobb átlövője díjra is jelöltek. Mit jelentenek számodra ezek a jelölések?

Az individuális jelölések, de főleg azok megnyerése, önbizalmat és nagy lendületet tud adni egy játékos pályafutása alatt. Így van – vagy remélem így lesz az én esetemben is.

A szlovák felnőtt csapatban sikerült bemutatkoznod. Már régebb ideje Magyarországon szerepelsz, mielőtt a szlovák csapatban debütáltál a magyar szövetségtől nem kerestek meg, hogy esetleg magyar válogatott lehess?

Kaptam behívót egy magyar válogatott utánpótlás összetartására, részt is vettem rajta, de döntenem kellett...

Nagyon fiatalon sikerült stabil játékossá válnod Mosonmagyaróváron. A következő szezonban a nemzetközi porondon is bemutatkozhatsz. Mik a terveid a közeljövőre nézve?

Szeretnék sok időt a pályán tölteni, sok gólt lőni, jól teljesíteni, így segíteni csapatomnak a bajnokságban és a nemzetközi porondon sikeresen szerepelni.

Biztosan több csapat is szerződtetne egy ilyen remek szezon után. Egy komolyabb múltú csapattól, ha esetleg befutna egy ajánlat, hogyan döntenél?

Ha erre sor kerül a menedzserem segítségével ezt a feladatot is meg tudnánk oldani.

Mik a tervek a nyárra, milyen célokkal vágsz neki a következő idénynek?

Az aktív pihenés híve vagyok, ez a nyár se fog eltelni melléksportok űzése nélkül, már várom a tesómmal való tenisz csatákat, vagy a barátaimmal a strandröplabdázást, de nem utolsó sorban a kerékpározást is. Céljaimmal, álmaimmal tisztában vagyok, úgy igyekszem, hogy egyszer valóra váljanak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.