2020. december 25., 17:07

Lakatos Rita: Mindent el fogok követni azért, hogy az olimpiai selejtezőn részt vehessek

A felvidéki magyarság számos tehetséggel rendelkezik, remek sportolóink vannak hazai és nemzetközi szintéren egyaránt, ezek közé tartozik a tehetséges felvidéki kézilabdázó Lakatos Rita is. A dunaszerdahelyi tehetséggel az dániai Európa-bajnokság után beszélgettünk, ahol elmondta tapasztalatait és elárulta jövő évi újévi fogadalmát is portálunknak.

Egy nem szokványos Európa-bajnokságra került sor decemberben, hiszen nézők nélkül rendezték meg a dániai Eb-t. Hátrány volt nézők nélkül játszani egy ilyen rangos tornán?

Én úgy érzem sokkal-sokkal nehezebb volt, hiszen a nézőkért játszunk, őket szórakoztatjuk. Természetesen azt is érezzük, hogy otthonról is szurkolnak nekünk, de azért ez nem ugyanaz. A hangulat szempontjából össze sem lehet hasonlítani azt, amikor egy üres csarnokba kell lejátszani a mérkőzéseket, mint amikor hallod, hogy ott vannak a csarnokba és buzdítják a csapatot, a nehéz pillanatokban segítenek átlendülni a holtpontokon.

Egy viszonylag fiatal csapat van kialakulóban, és a dániai Eb-n te is lehetőséget kaptál. Összesen 83 percet töltöttél a pályán az Eb-n. Összesen 12-szer lőttél kapura, ebből hét gólt szereztél, hármat betörésből. Ez 49%-os hatékonyságot jelentett, hogy két gólpasszodról ne is beszéljünk. Hogyan értékeled a dániai szereplésedett?

Az elején nem nagyon találtam a helyem, próbáltam irányítóként mindent kézben tartani, ezáltal rá is görcsöltem kicsit a dolgokra. A román meccsen úgy érzem, végre élvezni tudtam a játékot, ami végül a teljesítményemen is meglátszott.

A románok ellen játszottad a legjobb meccsedet az Eb-n, öt gólt szereztél, ezzel a csapat egyik legjobbja lettél. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál a kontinenstornán?

A magyar bajnokságot egy nagyon erős bajnokságnak tartom, nem csak én, de ez így is van. Viszont teljesen más úgy játszani egy magas szintű Európa-bajnokságon, amikor nincs a játékosokkal összeszokva az ember. Itt, amit az ember véghez szeretne vinni, azt a legmagasabb szinten el kell sajátítani, és úgy gondolom ilyen szinten nagyot jót tett ez a kontinenstorna. Tiszta kép alakult ki bennem mi az, amiben feltétlen fejlődnöm kell a jövőben, és mi az, ami már jól működik.

lakatos rita női kézilabda
Fotó:  nemzetisport.hu

Nehéz évet tudhatunk magunk mögött, ebben a koronavírussal tarkított évben. Hogyan értékelnéd az idei évedet?

Fel sem fogom, hogy lassan itt az újév, hiszen legutoljára nyáron voltam otthon Felvidéken, egy pár napra, azelőtt pedig pont az újévet ünnepeltük otthon a párommal. Nyilván minden évet lehet értékelni, de ha visszanézünk az év elejére, akkor minden sínen ment, nagyon jó szezonom volt, egy olyan időszak, amikor a csapatommal, a Váccal is jól szerepeltünk. Majd márciusba véget ért a bajnokság és önkéntes karanténban voltunk. Össze-vissza edzettünk, amennyire tudtuk csináltuk a programokat. Ezek után megkezdtünk az alapozást, majd a csapaton ismét végigtombolt a koronavírus, és csak hébe-hóba játszottuk a mérkőzéseket. Elkezdtük a bajnokságot és már az első hónapban nem is egy mérkőzésünk maradt el. A legutóbbi két hónapban volt egy időszakunk, amikor alig tudtunk mérkőzést lejátszani, úgyhogy nagyon nehéz egy ilyen évet és szezont értékelni.

Milyen célokkal vágsz neki az új évnek?

A következő évre azt kívánom, hogy vége legyen ennek az egész járványhelyzetnek, és a dolgok visszatérjenek a normális kerékvágásba. Személy szerint ,azt szeretném, ha sokszínűbb lenne a játékom.

A következő éven olimpiai selejtező vár a válogatottra, mennyire motiváló egy olimpiai részvétel a számodra?

Nagyon szeretném, és mindent el fogok követni annak érdekében, hogy az olimpiai selejtezőn részt vehessek, és ezáltal kijussunk az olimpiára, ahova el is utazhassak. Szerintem ezt nem kell magyarázni, minden sportoló számára ez a lehető legnagyobb dolog a karrierjében, amit el tud képzelni.

Lesz esetleg valami újévi fogadalmad? 

Természetesen. Mivel a család a legfontosabb, sokkal jobban meg kell becsülnöm őket, mint azelőtt. Ezen túl, akárhányszor csak tehetem, hazamegyek, mert őszintén, eddig is imádtam őket, és nagyon fontosak a számomra. Sokszor volt olyan, hogy szabad hétvégém volt és itt maradtam pihenni, hogy majd legközelebb hazamegyek. Eltelt akár egy-két hónap, és nem is voltam otthon. Most ilyen nem lesz, ebben száz százalékra biztos vagyok. Az is nagyon jól megmutatkozott, hogy ilyenkor a család és a barátok, mekkora szerepet töltenek be az ember életében. Amikor csak pörögnek a napok, hónapok, és az ember rá van kattanva a munkára, a tanulásra, ilyenkor az ember hajlamos megfeledkezni, hogy törődjön a szeretteinkkel. Ezért fogom és megfogadni, újévi fogadalmamként, hogy sokkal több időt szeretnék tölteni a barátaimmal, szeretteimmel.

Mit üzennél a felvidéki sportszeretőknek és portálunk olvasóinak?

Mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog karácsonyt szeretnék kívánni. Remélem, a szeretteikkel tudják tölteni a karácsonyi ünnepeket, amennyiben nem, akkor pedig nagyon sok kitartást kívánok.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.