Kína optimista a jövő évi téli olimpiával kapcsolatban

2021. január 19., 11:12
ma7 | MTI

Hszi Csin-ping kínai elnök a koronavírus-világjárványtól függetlenül optimistán tekint a jövő február 4-én kezdődő pekingi téli olimpia megrendezése elé.

Peking 2022
Fotó: TASR / AP

Az állami média kedden számolt be arról, hogy az ötkarikás sportlétesítmények megtekintésekor az elnök úgy fogalmazott,

Kína 2022-ben sikeresen fogja lebonyolítani a téli olimpiai és paralimpiai játékokat.

A beszámoló szerint Hszi Csin-ping örömét fejezte ki, hogy

az előkészületek jól haladnak, a sportolók felkészülése pedig látható eredményeket mutat.

Annak a reményének adott hangot, hogy a játékok megrendezése hozzájárul majd Kína „globális sportnagyhatalommá válásához”. Hozzátette, az ország nagy jelentőséget tulajdonít a téli sportágak fejlesztésének, és úgy vélte, a tömegsport az alapja annak, hogy Kína sportnemzetté váljon.

Az állami média jelentése a pandémiával kapcsolatos helyzetre nem tért ki, pedig

számos versenyhelyszín a Pekinghez közeli, és a fertőzéssel az utóbbi hetekben leginkább sújtott Hopej tartományban van.

Kína a járvány kitörése után szigorú intézkedésekkel, így például kijárási tilalommal, tömeges teszteléssel, kötelező karanténnal, valamint nyomon követéssel és belépési korlátozásokkal javarészt kordában tartotta a vírust, melynek nyomán valamelyest helyreállt a gazdaság és a mindennapi élet. Pekingben viszont az emberek továbbra is maszkban járnak, a Hopejben megjelent új, belföldi eredetű koronavírus-fertőzés miatt pedig városokat zártak le a terjedés megfékezésének céljával, a betegeket pedig széleskörű teszteléssel igyekeznek kiszűrni.

A pekingi téli olimpia a tervek szerint 2022. február 4-től február 20-ig tart majd.