2021. december 1., 14:29

Kézilabda-vb magyarokkal és szlovákokkal

A magyar és a szlovák válogatott is részt vesz a 2021-es női kézilabda-világbajnokságon. A december 1–19. között sorra kerülő tornának négy spanyolországi város ad otthont, és a létszámemelésnek köszönhetően huszonnégy helyett harminckét csapat küzd majd egymással. A magyarok célja a negyeddöntőbe való bejutás, amire reális esélyük van.

A magyarok célja a negyeddöntőbe való bejutás, amire reális esélyük van.
Fotó: MTI

A két évvel ezelőtti világbajnokság döntője kiélezett csatát hozott, Hollandia egy góllal, 30-29-re nyert Spanyolország ellen. A hollandok először értek fel a csúcsra, de a spanyolok számára is a vb-ezüst az eddigi legjobb eredmény a három nagy torna – olimpia, vb, Eb – valamelyikéről. Magyarország Japánban a csalódást keltő tizennegyedik helyen zárt. A csoportküzdelmek során mindegyik európai ellenfelétől vereséget szenvedett. A spanyolok négy góllal múlták felül a lányokat, míg a montenegróiaktól és a románoktól egy góllal kapott ki a csapat. Szenegál és Kazahsztán legyőzése a negyedik helyre volt elegendő a csoportban, majd az Elnöki kupában az argentinokat ugyan megverték, de a tizenharmadik helyért folyó harcban alulmaradtak a franciákkal szemben Kovacsicsék. Eltelt két év, a tavalyi dániai Európa-bajnokságon tizedik helyen végzett a gárda, a tokiói olimpiai játékokon pedig a hetediken.

Augusztusban új szövetségi kapitányt neveztek ki a válogatott élére, Golovin Vlagyimirt, aki az MTK vezetőedzője is egyben.

Az odesszai születésű ötvenegy éves ukrán–magyar kettős állampolgárságú tréner 2018-ban világbajnoki címig vezette a női junior válogatottat, egy évvel később pedig a junior Eb-t is megnyerték. A jelenlegi keret egy része az ő irányítása alatt kétszer is hatalmas sikert ért el, és a két-három éve még húsz év körüli lányok azóta a felnőttek közé is beverekedték magukat, és a csapat meghatározó tagjai. Elég Háfra, Márton vagy Klujber nevét említeni. A világbajnokság előtt Budapesten készült a bő keret, november 25-én pedig Golovin kihirdette a vb-re utazó tizennyolc fős keretét. Három játékos, Töpfner Alexandra, Fodor Csenge és Kiss Nikolett maradt ki a nevezettek közül, míg a Ferencváros kiválósága, a felvidéki Szöllősi-Zácsik Szandra csak Spanyolországban csatlakozott a válogatotthoz, nem vett részt a november 26-i és 28-i, párizsi, franciák ellen vívott két felkészülési mérkőzésen.

Spanyolország először ad otthont női világbajnokságnak (Eb-t sem rendeztek még), és az eddig megszokott 24 helyett 32 válogatott részvételével zajlik majd a torna. Négy város, Granollers – itt játsszák a döntőt is –, Castellón, Torrevieja és Llíria a vb házi-gazdája, vagyis nem az ország legnagyobb városaiban és csarnokaiban bonyolítják le a rangos eseményt.

A csoportkörben nyolc darab négyes csoportban harcolnak a csapatok. Az első három helyezett továbbjut a középdöntőbe. Az A és B csoport továbbjutói az I. csoportban, a C és D csoport továbbjutói a II. csoportban, az E és F jelű négyes továbbjutói a III. csoportban, míg a G és a H legjobb három alakulata a IV. csoportban vívnak majd a folytatásban. A négy csoportgyőztes és csoportmásodik a negyeddöntőbe jut. A csoportkörből a továbbjutók viszik magukkal az egymás ellen szerzett pontokat a középdöntőbe. A csoportkör negyedik helyezettjei az Elnöki kupáért csatáznak, a 25-32. helyekért, minden válogatottra tehát legalább hat összecsapás vár.

A 32 fős mezőnyben 18 európai, 6 ázsiai, 4 afrikai, 3 dél-amerikai és 1 észak-amerikai alakulatot találunk. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) azonban három szabadkártyás helyet osztott ki. Lengyelország, Szlovákia és Kína annak ellenére ott lehet a világbajnokságon, hogy a selejtezők során nem harcolta ki a részvétel jogát. A két európai válogatott augusztus 8-án kapott meghívót, a kínaiak szeptember 23-án. A szlovák női kézilabda második alkalommal képviselteti magát a vébén, utoljára az osztrák–magyar közös rendezésű 1995-ös tornán szerepelt, akkor a 11./12. helyen végzett a gárda. Az Eb-ket tekintve az 1994-es után még egyszer, a 2014-ben játszottak, és a tizenkettedik helyet szerezték meg. A szlovák szövetségi kapitány, Pavol Streicher tizennyolc fős keretében több magyart is találunk, akik jórészt a DAC-ból kerültek be a válogatottba.

kézilabda
Fotó:  TASR

A magyar és a szlovák csapatot az E csoportba sorsolták össze, és a csehekkel, valamint a németekkel kiegészülve amolyan közép-európai négyest alkotnak.

A csoport küzdelmei Llíriában zajlanak, és a két alakulat rögtön az első fordulóban találkozik egymással. Szlovákia egyértelműen a négyes leggyengébb tagja, bármilyen szerzett pont óriási meglepetésnek számítana a részükről. A három továbbjutó az F csoportból kapja a középdöntős ellenfeleit, Dánia, Dél-Korea, Tunézia és Kongó lehetnek a potenciális riválisok. A magyar elvárás a negyeddöntőbe való jutás. Ehhez Golovin lányainak a szlovákok mellett a cseheket és az első kalapból húzott németeket is le kell győzniük, majd a középdöntőben a dánok és a dél-koreaiak kettőséből legalább az egyiket szintén meg kell verniük.

Magyarország kerete:

Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (Bietigheim)

Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC), Lukács Viktória (Győr)

Jobbátlövők: Albek Anna (Metzingen), Klujber Katrin (FTC), Planéta Szimonetta (DVSC)

Irányítók: Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár), Vámos Petra (DVSC)

Beállók: Bordás Réka (DVSC), Szabó Laura (MTK), Tóvizi Petra (DVSC)

Balátlövők: Háfra Noémi (Győr), Kácsor Gréta (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC)

Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (Győr)

Szlovákia kerete:

Kapusok: Adriana Medveďová (Fivers Margareten), Alexandra Ivanicja (Koszalin), Oguntoye Viktória (DAC)

Beállók: Nikoketa Trúnková (Michalovce), Valéria Dulinová (Michalovce)

Szélsők: Martina Popovcová (Michalovce), Bibiana Štefaniková (Michalovce), Bízik Réka (DAC), Katarína Pócsíková (Duslo Šaľa)

Átlövők: Karin Bujnochová (Achenheim), Simona Szarková (Siófok), Lancz Barbora (Mosonmagyaróvár), Marianna Rebičová (Michalovce), Vladimíra Bajčiová (Michalovce), Adriána Holejovà (Michalovce), Hudák Anette Emma (DAC), Bízik Boglárka (DAC), Németh Natália (DAC)

Az E csoport mérkőzései

December 2., 18.00: 

Németország–Csehország

December 2., 20.30: 

Magyarország–Szlovákia

December 4., 18.00: 

Szlovákia–Németország

December 4., 20.30: 

Magyarország–Csehország

December 6., 18.00: 

Csehország–Szlovákia

December 6., 20.30: 

Németország–Magyarország

Az írás megjelent a Magyar7 2021/48-as számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!