2021. június 7., 08:10

Jégkorong-vb: hosszabbítás után Kanada az aranyérmes

A kanadai válogatott nyerte a rigai jégkorong-világbajnokságot, miután a vasárnapi döntőben hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a címvédő finn csapatot.

kanada
Fotó: TASR/AP

A két csapat nagyon eltérő utat járt be, mire eljutott a fináléig. A kanadaiak vb-történetük legrosszabb rajtját produkálva három vereséggel kezdtek, majd utána javítottak, ám így is a többi találkozó számukra szerencsés kimenetele révén jutottak el a negyeddöntőbe, míg a címvédő finnek a csoportküzdelmekben minden összecsapásukon szereztek pontot - igaz, a második fordulóban ráadásban kikaptak a kazahoktól -, sőt június elsején büntetőkkel verték Kanadát.

Kanada-Finnország 3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 1-0), hosszabbítás után. Gól: Comtois (25.), Henrique (53.), Paul (67.), illetve Ruohomaa (9.), Lindbohm (46.)

A kieséses szakaszban a finnek előbb 1-0-ra verték a cseheket, majd 2-1-re a németeket, míg a tengerentúliak hosszabbításban 2-1-re múlták felül az esélyesebb oroszokat, az elődöntőben pedig 4-2-re az addig menetelő amerikaiakat.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek vb-t, így a 2019-es az utolsó vb-döntő, és ebben ugyanez a két gárda találkozott, akkor Pozsonyban a finnek 3-1-re diadalmaskodtak.

Az első harmadban három kiállítást is kaptak a kanadaiak, és a harmad derekán éppen egy ilyen büntetés leteltekor Mikael Ruohamaa maradt üresen a kapu előtt, és estében nem hibázott. A folytatásban agresszívebben játszottak a tengerentúliak, és emberelőnyben gyorsan egyenlítettek: Maxime Comtois a kapuvasról testére pattanó korongot maga elé tette, és a kapuba csúsztatta. Amikor a finnek kerültek létszámfölénybe, akkor a Darcy Kuempernek kellett nagyot védenie. A szünet előtt a kanadaiak ismét betaláltak, ám les miatt videobírózást követően nem adták meg a találatot, ugyanis a támadóharmadba bejutáskor az egyik kanadai hokis korcsolyája a levegőben volt a kék vonal semleges harmadba eső oldalán. Érdekesség, hogy az NHL-ben ez a gól ért volna, sőt, a nemzetközi szövetség (IIHF) új, két napja elfogadott szabálykönyve szerint a 2021/22-es szezontól már Európában is érvényes lesz, de ezen a vb-n még nem.
A záró harmadban előbb a finn kapus hibája majdnem gólt eredményezett, ám az ellentámadásból Petteri Lindbohm takarásból mértani pontosságú lövéssel szerzett ismét vezetést. A kanadaiak emberelőnyben egyenlítettek megint, Comtois gyönyörű, háttal láb közötti passzal hozta helyzetbe Adam Henrique-et - a korábban érvénytelenített gól szerzőjét -, aki közelről nem hibázott.

Jöhetett a hosszabbítás az első találatig, és a 67. percben egy kontrából két ottawai, Connor Brown és Nick Paul összehozta az aranyérmet jelentő találatot.

A vb legértékesebb játékosának a kanadai Andrew Mangiapanét választották.

A vb végeredménye: 1. Kanada, 2. Finnország, 3. Egyesült Államok, 4. Németország, 5. Oroszország, 6. Svájc, 7. Csehország, 8. Szlovákia, 9. Svédország, 10. Kazahsztán, 11. Lettország, 12. Dánia, 13. Norvégia, 14. Nagy-Britannia, 15. Fehéroroszország, 16. Olaszország. A járvány miatt sem feljutók, sem kiesők nincsenek.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.