2021. május 31., 08:26

Jégkorong-vb: A szlovák válogatott vereséget szenvedett a svédektől

A jégkorong világbajnokság vasárnapi játéknapján a szlovák válogatott a véghajrában szenvedett vereséget Svédország ellen, így a szlovákok még nem biztosították helyüket a negyeddöntőben.

A jégkorong-világbajnokság vasárnapi játéknapján a szlovák válogatott a véghajrában szenvedett vereséget Svédország ellen, így a szlovákok még nem biztosították helyüket a negyeddöntőbe. A szlovák válogatott egy pontszerzéssel az utolsó Csehország elleni csoportmérkőzés előtt bebiztosíthatta volna helyét a legjobb nyolc között. Svédország szintén továbbjutásra hajt, hullámzó teljesítményüknek köszönhetően a mérkőzés előtt még az ötödik, nem továbbjutásért érő helyen álltak.

 

I. harmad:

A csapatok nagy lendülettel, harciasan kezdték a mérkőzést, hol egyik, hol a másik kapu előtt folyt a játék. A szlovákok első nagy lehetősége a harmadik percben adódott, Kelemen játszotta meg Roman-t, az utolsó pillanatban a svéd kapus Reideborn tisztázni tudott, így nem született az akcióból gól. Az első emberelőny a szlovák válogatott előtt adódott, amit nem sikerült kihasználnia Craig Ramsay tanítványainak. Az első harmadban folyamatos lendületes játék folyt a jégen - sok párharccal tarkítva. A szlovák válogatott játékosai veszélyesebbek voltak a svéd kapu előtt, Studenič és Slafkovský is helyzetbe került, de gól továbbra sem született. A svédek ellen debütáló szlovák hálóőr, Adam Húska a 16. percben Rakell lehetőségénél résen volt és hárítani tudott. Az első harmad utolsó percében a svédek elvesztették a korongot, a szlovákok Cehlárik kerültek előnybe.

II. harmad:

A második harmadban is folytatódott a magas tempó, a 21. percben Pospíšil növelhette volna a szlovákok előnyét, de Reideborn ezúttal is hárított. Nem sokkal később a szlovákok ismételten emberelőnybe kerültek, a fokozódó nyomás ellenére a svédek kivédekezték a kiállítást. A mérkőzés 31. percében a svédek egy vitatott góllal kiegyenlítettek, Friberg lövése Húska háta mögé esett, amit a levegőben Sörensen a hálóba kotort. Az esetet videón is megnézték a játékvezetők, de érvényesnek ítélték meg a svéd találatot, így 1-1-ről folytatódhatott a mérkőzés. Ezt követően is akadtak ígéretes lehetőségek mindkét kapu előtt, de a szlovákok közelebb álltak a második gólhoz. A harmad végén Slafkovský és Liška is megszerezhette volna a vezetést, de a svéd kapus ezúttal is útját állta a próbálkozásoknak.

III. harmad:

Az utolsó harmadban a szlovák csapat Miloš Roman nélkül volt kénytelen folytatni, aki sérülés miatt nem lehetett ott a záró játékrészben. A szlovákok aktivitása ennek ellenére folytatódott, a 44. percben Slafkovský helyzete majd Buc lehetősége is kimaradt. A svédeknek égető szüksége volt a vezető gól megszerzésére, ugyanis mindenképpen győzniük kellett a továbbjutáshoz. Az utolsó tíz percben a svédek óriási nyomás alatt tartották Húska kapuját, egy svéd emberelőny hozta meg a várva várt vezetést. Az 51. percben Janošík került a büntetőpadra, amit a svédek kihasználtak és megfordították az állást, Olafsson szerezte meg a vezetést. A bekapott gól után a szlovákok küzdöttek az egyenlítésért, négy perccel a rendes játékidő vége előtt emberelőnybe is kerültek a szlovákok, de hiába vitték le a kapusukat, nem volt esélyük az egyenlítő gólra, sőt a svédek megszerezték a korongot és a harmadik gólt is. Szlovákia második vereséget szenvedte el a világbajnokságon, korábban a svájciaktól kaptak ki.

A szlovák válogatott ezzel a vereséggel még nem biztosította helyét a legjobb nyolc között, az utolsó fordulóban a cseh válogatott ellen kell legalább egy pontot szerzeniük a biztos továbbjutáshoz.

Jégkorong-vb, A-csoport:

Svédország - Szlovákia 3-1 (0-1, 1-0, 2-0)

Gólok és gólpasszok: 31. Sörensen (Friberg), 52. Olofsson (Tommernes), 60. Lundeström (Hallander) - 20. Cehlárik.

Svédország: Reideborn – Tömmernes, Nygren, Dahlbeck, Sellgren, Pilut, Pudas, Lööv – Lindholm, Lindberg, Rakell – Sörensen, A. Kempe, M. Kempe – Hallander, Lundeström, Olofsson – Frödén, Wingerli, Friberg – Rasmussen

Szlovákia: Húska - Gernát, Kňažko, Gachulinec, Rosandič, Bučko, Ďaloga, Grman, Jánošík - Lantoši, Hrivík, Cehlárik - Pospíšil, Krištof, Studenič - Kelemen, Roman, Skalický - Liška, Buc, Slafkovský

 

A vasárnapi játéknap további eredményei:

Fehéroroszország - Svájc 0-6 (0-2, 0-2, 0-2)

Olaszország - Kanada 1-7 (0-4, 1-2, 0-1)

Finnország - Lettország 3-2 hosszabbítás után (1-1, 1-0, 0-1 – 1-0)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.