2021. december 3., 07:32

Hatgólos magyar győzelem a szlovákok ellen

Csütörtökön megkezdte szereplését a magyar női kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon. A magyar csapat ellenfele a szlovák válogatott volt, amelyben öt felvidéki magyar is pályára lépett.

kézi vb
Fotó: MTI

Magyar-szlovák ütközetre került sor a Spanyolországban megrendezésre kerülő világbajnokság E jelű kvartettjében. A két ország összecsapása mindig komoly presztízzsel bír, így volt ez most is, hiszen nem is oly rég még az Eb-selejtezőkön találkozott egymással a két gárda.

A szlovák válogatottban öt felvidéki magyar játékos is lehetőséget kapott Pavol Streicher szövetségi kapitánytól, míg Vlagyimir Golovin csapatában Szöllősi-Zácsik Szandra nem került be a meccskeretbe, mivel később csatlakozott a kerethez. A szlovák alakulatba a Debre Viktor által irányított HC DAC öt játékost is delegált, köztük   Oguntoye Viktóriát, Bízik Rékát és nővérét Boglárkát, Hudák Emmát, míg Lancz Barbora a bajnoki bronzérmes Mosonmagyaróvár csapatátóból került be a szlovák keretbe.

A szlovák válogatott 26 év után került ki a világbajnokságra, miután szabadkártyát kaptak az idei kontinenstornára. A találkozót mindkét csapat nagy lendülettel kezdte, aminek köszönhetően három és fél perc után már hét gól is született. Az első elrontott magyar támadás után a szlovákok először kerültek előnybe a találkozón az ötödik percben, miután Trúnková szerzett gólt, amivel 5-4-re módosult az állás. Ezek után a magyar csapatnak sikerült fordítania, de a szlovákok komoly fejtörést okoztak a magyar csapatnak, mivel tartották a lépést, sőt az első negyedóra végén ismét megszerezték a vezetést a szlovákok 10-9-re.

A magyar válogatott védekezésen nem működött zökkenőmentesen, a szlovák csapatban a felvidéki játékosok, közül Lancz Barbora és Bízik Réka is komoly gondokat okozott a magyar csapatnak, de a DAC kapusa Oguntoye Viktória is fontos védésekkel segítette a szlovákokat, így aztán nem is tudott a magyar válogatott meglépni. Az első félidő hajrájában úgy tűnt, a magyar válogatottnak sikerül előnnyel zárni a játékrészt, de Bízikék kétgólos hátrányból is kiegyenlítettek, ami 16-16-os döntetlen jelentett a szünetre.

Szünet után a magyar csapat remekül kezdett, ami döntőnek bizonyult a mérkőzés végkimenetele szempontjából. Golovin Vlagyimir tanítványai egy remek 6-0-s sorozattal 18-17-es szlovák vezetésről fordítottak, amivel lényegében megnyerték a meccset.

A szlovákok ugyan faragtak hátrányukból a mérkőzés további részében, három gólnál közelebb már nem tudtak kerülni Lanczék. A magyar csapatban Klujber és Háfra is remek teljesítménnyel nyújtott, míg a szlovákoknál Bízik Réka és Trúnková vállalta a gólokat, de a Mosonmagyaróvár felvidéki kiválósága, Lancz Barbora is remekül teljesített pályafutása első vb-meccsén. A kiegyenlített első játékrész után a második félidőben a magyar válogatott igazolta a papírformát, így nem maradt izgalom a második félidőre.

A magyar válogatott hatgólos győzelemmel mutatkozott be a spanyolországi világbajnokságon. A szlovák válogatott magyarjai közül Bízik Réka volt a mezőny legeredményesebb játékosa 8 góllal, de Lancz Barbora is hat gólt vállalt, a meccs legjobbja pedig a hétgólos Háfra Noémi lett.

Folytatás szombaton, a magyar válogatott a csehekkel, míg a szlovákok a németekkel csapnak össze.

Női kézilabda világbajnokság, E csoport, 1. forduló:
Magyarország - Szlovákia 35-29 (16-16)
Gólszerzők:
Háfra Noémi 7, Klujber Katrin 7, Vámos Petra 5, Bordás Réka 3, Márton Gréta 3, Tóth Eszter 3, Kovács Anett 2, Kácsor Gréta 2, Szabó Laura 1, Lukács Viktória 1, Albek Anna 1 ill. Bízik Réka 8, Nikoleta Trúnková 7, Lancz Barbora 6, Vladimira Bajčiová 3, Marianna Rebičová 2, Karin Bujnochová 2, Adriana Holejová 1
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.